Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

Väggfärg

Att måla om ett rum är ett av de bästa sätten att sätta din personliga prägel på ditt hem. Det kan dock kännas som en djungel av olika väggfärger där ute och det är inte alltid så enkelt att veta vilken färg just dina ändamål kräver. Här nedan har vi samlat färger av olika sort som passar olika ytor och ger varierande finish. Längre ner på sidan finner du fler bra-att-veta-tips som är bra att tänka på innan du börjar måla. Läs mer.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
19 produkter
Köp din färg hos oss
Inomhusfärgen som renar din luft
Läs mer
  • 1
Relaterade artiklar:

Att tänka på när man målar en vägg

När du ska måla en vägg så finns det en del saker du måste ta reda på. För att få bästa resultat kan du inte måla med vilken färg som helst även om det känns som att alla färger uppfyller samma syfte. Använder du fel sorts färg så kan din vägg tappa färg över tid, bli fläckig och till och med vara skadlig. Därför är det viktigt att du tar reda på följande saker:

Vilken sorts vägg?

Det första du måste göra innan du börjar måla är att ta reda på vad väggen är gjord av. Är den gjord av gips, plywood, betong eller något annat? Varje material kräver en unik färgsort för att resultatet ska bli jämt och snyggt. Betong och gips har exempelvis olika uppsugningsförmåga och det kan sluta med helt annat resultat än du förväntat dig.

Vilken sorts färg?

Som nämnt finns det många olika sorters väggfärg, men de viktigaste att känna till är latexfärg och alkydfärg. Latexfärg är vattenbaserad och innehåller latex eller alkylater som bindningsmedel. Latexfärg är elastisk och har förmågan att expandera och kontrakta med underlaget utan att spricka. Den är idealisk för områden som utsätts för mycket rörelse, som dörrar och fönster. Den passar även väl för väggar och tak. Latexfärg torkar snabbare i förhållande till alkydfärgen, luktar inte lika starkt och är väldigt hållbar över tid. Alkydfärg är oljebaserad och använder linolja eller sojaolja som bindningsmedel. Alkydfärg ger en hård och slitstark finish som passar ytor som utsätts för mycket slitage eller fuktighet som dörrar, fönster, och köks- eller badrumsinredning. Alkydfärgen tenderar lukta starkt och kräver längre torktid, men den är extremt hållbar och passar därför områden med mycket aktivitet.

Vilket sorts rum?

Innan du doppar penseln i färgburken fundera ett extra varv på vilket rum det är du ska måla och vilka som vistas där. Väggfärgen skiljer mellan exempelvis ett trapphus och ett vardagsrum. Trapphuset ska hålla i flera år och utsätts för mycket smuts och damm. Därför måste väggfärgen hålla länge, tåla mycket trafik och vara lätt att rengöra. Samma krav behöver inte ställas på en vanlig vägg i en lägenhet. Där behöver du istället tänka på vilken finish du önskar på dina väggar - matt eller blank eller något där i mellan? Läs mer hur du hittar den perfekta glansen i vår glansguide.

Beroende på vilka som vistas i det målade utrymmet så bör även eventuella allergener räknas in i kalkylen. Barnrum och sjukhus bör målas med en allergivänlig färg och det finns även färger som har luftrenande egenskaper.

Våtrum, tvättstugor och badrum ska målas med en fukttålig färg som står emot konstant fukt och medel och som inte tappar färg eller kvalitet över tid.

Förberedelser innan målning

För ett perfekt resultat måste den tilltänkta väggen förberedas. Flytta undan eventuella möbler och täck golvet med täckplast så att färg inte skvätter på det. Spackla igen hål och slipa bort ojämnheter så att väggen är en blank canvas. Därefter rengör du väggen från damm och fettfläckar med väggrengöring och en svamp eller trasa. Beroende på vilken färg väggen har och vilket material den är gjord av så kan du behöva grundmåla den först. Grundmåla gör man för att säkerhetsställa att man verkligen målar med full kontroll och för att täcka över riktigt mörka eller svårhanterliga underlag.

När du har genomfört detta så är det bara att börja måla! Vill du veta mer? Kolla in vår händiga kunskapsportal. Där berättar vi bland annat hur du väljer den perfekta penseln eller rollern och hur du förvarar färgen bäst.