För att du ska få ett bra resultat när du målar är det viktigt att välja rätt typ av roller. I den här guiden går vi igenom olika rollers och guidar dig till rätt roller för det du ska måla.

Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen många gör när de ska måla om är att låta pris eller tillgänglighet styra valet av målarverktyg. Det klassiska exemplet är hemmafixaren som köper färg för tusentals kronor på fin färg, men inte vill lägga en krona mer än nödvändigt på rollern – och sedan undrar varför resultatet inte blev som förväntat.

Rollers finns i en mängd olika kvaliteter och storlekar, och vilken du väljer kommer att ha stor inverkan på det färdiga resultatet.

Lång eller kort lugg?

Lugglängden, även känd som "napplängd", har stor inverkan på resultatet. Olika lugglängder är lämpliga för olika typer av ytor och ger olika finish.

Kort lugg (ca 6-12 mm): Denna roller ger en mycket slät och fin finish. Den är idealisk för att måla släta ytor som gipsväggar, dörrar och skåpsluckor.

Mellanlång lugg (ca 10-19 mm): En mellanlång lugg är en mångsidig val och fungerar bra på lätt texturerade ytor som inomhusväggar. Den kan användas med de flesta färgtyper och ger en god täckning.

Lång lugg (20 mm och längre): Långluggade rollers är utformade för grova ytor, som tegel, stukatur, betongblock och liknande. Den långa luggen kan nämligen nå in i sprickor och ojämnheter, vilket ger en jämn täckning på dessa utmanande ytor.

Välj en roller av hög kvalitet

Det finns flera fördelar med att välja en roller av hög kvalitet.

  • Bättre finish: En högkvalitativ roller ger generellt en jämnare och mer professionell finish med mindre risk för ränder och ojämnheter.
  • Bättre färgupptagning: Bra rollers tar upp och frigör färg mer effektivt, vilket ger en jämnare täckning och färre dopp i färgburken.
  • Mindre dropp: En finare roller håller inte bara mer färg – den droppar också mindre. Mindre spill gör målningsprocessen både roligare och mer effektiv.
  • Längre livslängd: Bättre rollers brukar hålla längre än billigare alternativ. I det långa loppet kan du faktiskt spara pengar på att välja ett dyrare alternativ.
  • Minskad risk för fibrer och ludd Högkvalitativa rollers fäller mindre fibrer och ludd när du målar. Att välja en roller som inte fäller är särskilt viktigt när du målar med högglansiga färger.
  • Fler varianter: Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att välja rätt roller för just ditt specifika projekt och yta. Bland högkvalitativa roller finns det fler varianter och ett större utbud att välja mellan.

Rätt roller för ditt projekt

Roller för att måla vägg

När du ska måla en vägg är det viktigt att välja en bred roller som har hög färgupptagningsförmåga. Bredden gör att det går fortare att måla och om den håller mer färg behöver du inte doppa den lika ofta.

Du behöver också ta hänsyn till ytan du ska måla och vad du vill ha för finish på det färdiga resultatet. Till en slät gipsvägg kan du välja en roller med medellång lugg, men om du ska måla tegel eller någon annan grov yta är en längre lugg att föredra, eftersom den kan tränga in i ojämnheter och se till att färgen täcker överallt.

Den kanske viktigaste faktorn när du väljer roller för att måla vägg är vad du önskar för struktur på väggen. Om du vill ha en jämn och fin struktur ska du använda en roller med kortare lugglängd. Om du vill ha mer struktur väljer du en roller med längre lugg.

Roller för att måla tak

När du ska måla i taket har du mycket att vinna på att använda en högkvalitativ roller som håller mycket färg utan att droppa. Det är också en fördel att välja en bred roller eftersom den kommer att täcka ett större område snabbare.

När det kommer till rollerns material och typ gäller samma principer som för väggrollern. Om ytan är slät kan du använda en roller med medellång lugg. Om den har mer struktur kan behöver du en roller med längre lugg för att färgen ska komma åt överallt.

Förutom en bra roller behöver du också ett teleskopskaft så att du når taket och kan arbeta med god ergonomi. Teleskopskaftet kan också underlätta när du ska måla andra stora ytor, såsom väggar och golv.

Roller för att måla snickerier

Många greppar instinktivt efter en pensel när de ska måla dörrar, möbler, köksluckor och andra snickerier. Penseln lämpar sig bra för detaljer, men när du ska måla större ytor för du ett minst lika bra resultat med en miniroller.  

Bäst resultat får du med en slät skumrulle. Den släta rullen ger en fin och jämn yta utan struktur. En vit skumrulle kan användas för väldigt fina underlag. Den tål dock inte färger som innehåller lösningsmedel.