Om du vill fräscha upp ditt hem och ge dina väggar nytt liv är målning ett utmärkt alternativ. Att måla om kan vara enkelt och roligt, men det kräver också förberedelser och teknik för ett hållbart och snyggt resultat. I den här guiden hjälper vi på Proffsmagasinet dig, steg för steg, med hur du ska göra för att måla dina väggar på rätt sätt.

Välj färg och kulör

När du ska måla om hemma, oavsett vilket rum du ska måla, står du inför en hel del val. Bland annat ska du välja färg, kulör och glansgrad. När du köper din färg hos oss på Proffsmagasinet kan du i princip välja vilken kulör du än önskar. Vårby Färghall bryter och skickar den färg du köper hos Proffsmagasinet. Ange bara NCS-koden vid köpet – så sköter vi resten!

Vill du läsa mer om hur det går till när du köper färg hos Proffsmagasinet? Läs här!

För att lära dig mer om hur du ska tänka vid kulörval och NCS-koder kan du läsa vår guide "Färgkoder – så väljer du rätt kulör med NCS-systemet".

När du till exempel ska måla sovrummet, vardagsrummet, köket eller hallen kan det vara bra att provmåla för att verkligen hitta den perfekta kulören för ditt hem.

Förbered innan målning

Innan du börjar måla väggarna är det viktigt att förbereda dem på rätt sätt. Förberedelserna gynnar inte bara resultatet utan gör också hela projektet smidigare och mer effektivt.

Första steget är att undersöka hur väggarna du ska måla faktiskt ser ut. Det kanske finns hål och skador som du behöver spackla igen. När spacklet har torkat slipar du ytan med ett fint sandpapper. Är väggarna som ska målas tapetserade sen tidigare ska du spackla tapetskarvarna för att få ett slätt slutresultat.

Nästa steg är att rengöra väggarna som ska målas. Ytorna ska vara rena från damm, smuts och fett för att färgen ska hålla så länge som möjligt. Rengör väggarna enkelt genom att använda inomhustvätt och vatten.

Det sista du ska göra innan du börjar måla är att skydda det som inte ska målas. Använd maskeringstejp och annat täckmaterial för att täcka lister och golv.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Använd rätt verktyg

Vid väggmålning krävs en del verktyg. Förutom tejp och täckmaterial behöver du även redskapen för att utföra själva målningen. Se till att ha en passande pensel, roller, och rollertråg.

För att veta hur du ska tänka när du väljer pensel kan du läsa vår guide ”Så väljer du rätt målarpensel”.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Måla väggar

Börja med att grundmåla väggarna ett varv innan du målar med din utvalda kulör. När grundfärgen har torkat kan du sparmåla – alltså måla kanterna mer noggrant innan du målar hela väggen. För att komma åt ordentligt kan du använda en pensel eller en mindre roller när du sparmålar.

När du målat längs lister, i hörn och runt vägguttag kan du använda en större roller för att måla hela väggytan. Se till att ha rikligt med färg i rollern, men utan att det droppar. Har du en stor färgburk där rollern går ner kan du doppa direkt i den, annars kan du använda ett rollertråg.

Måla två varv för att få ett heltäckande resultat. Dra sedan bort maskeringstejpen, det är enklast att göra innan färgen har torkat. När färgen sen är torr, torktiden står på färgburken, är det bara att njuta av ditt nymålade rum!