När du köper färg på Proffsmagasinet är det bara fantasin som sätter gränserna. Skriv in vilken kulör du vill ha så blandar vi. I den här artikeln berättar vi om hur processen går till och om hur vi säkerställer att du får precis den kulör du önskat dig.

Tekniken går framåt, även när det kommer till något så grundläggande som målarfärg. Framför allt har det skett framsteg i hur basfärg och färgpigment blandas för att få en viss kulör – det som inom målare kallas att bryta färg.

Idag bryts i stort sett alla kulörer innan de skickas till kund. Undantaget är ett fåtal basfärger som är färdigblandade.

Så går beställningen till

När du beställer färg från Proffsmagasinet väljer du först vilken typ av färg du ska ha. Proffsmagasinet erbjuder olika typer av färg för olika användningsområden, inklusive fasadfärg, lackfärg, väggfärg, golvfärg, och takfärg.

Kulören, som du kanske har hittat på en färgkarta eller på nätet, anger du med hjälp av kulörens specifika NCS-kod (Natural Color System) eller i vissa fall kulörens namn. Mer om NCS-koder kan du läsa i vår artikel Färgkoder – allt du behöver veta för att hitta rätt kulör.

Automatiserad färgblandning med precision

När du beställt din färg blandas den och förbereds av Vårby Färghall i Stockholm för snabb leverans. Själva brytningsprocessen är helt automatiserad och styrs av en dator som innehåller en omfattande databas av färgkoder. Här finns både de tusentals kulörer som finns i det standardiserade NCS-systemet och specifika kulörer från olika leverantörer.

Brytbas och brytpasta

För att färgen ska få rätt kulör behövs en brytbas och en brytpasta. Basen utgör grunden och brytpastan innehåller pigment som ger färgen dess kulör.

Varje färgleverantör har sina egna unika brytbaser och maskiner. Beckers färger, som vi säljer på Proffsmagasinet, bygger till exempel på två olika brytpastor: den ljusa A-basen med mycket titanoxid och den mer transparanta C-basen. A-basen används i regel till ljusa kulörer och C-basen till mörkare.

Valet av brytbas är dock ingenting vi behöver fundera över – och för dig som kund har det ingen som helst betydelse. När en specifik färgkod matas in i systemet indikerar maskinen vilken bas som ska användas för den specifika kulören, och doserar rätt mängd pigment från de olika cisternerna.

Konsistens och nyansprecision

En fördel med det standardiserade NCS-systemet är att du kan få samma kulör oavsett var du köper din färg, men trots den höga precisionen i moderna brytmaskiner kan faktiskt förekomma mycket små variationer i färgnyansen. Ofta är det ingenting som märks, men vid exempelvis fläckreparationer är det allra bäst om färgen kommer från samma maskin.

Hur länge håller färgen?

När du har fått hem din färgburk, är det bara at börja måla. Men om du inte kan sätta i gång direkt är det ingen fara. En oöppnad färgburk kan hålla i tio år, medan en öppnad burk brukar hålla i ett eller ett par år beroende på hur den förvarats och den utsatts för yttre påfrestningar i form av solljus, luft eller smuts. Läs mer i vår artikel Hur länge håller målarfärg och hur ska den förvaras?

Så köper du färg på Proffsmagasinet - steg för steg

Att det skulle vara krångligt att köpa målarfärg på nätet är en seglivad myt. Här på Proffsmagasinet köper du färg snabbt och enkelt.

1. Välj färgtyp

Proffsmagasinet erbjuder ett brett sortiment för olika användningsområden, inklusive fasadfärg, lackfärg, väggfärg, golvfärg och takfärg.

2. Välj kulör

Detta görs vanligtvis genom att ange NCS-koden (Natural Color System), som du kan ha hittat på en färgkarta eller på nätet. Det finns också möjlighet att ange färgens namn.

3. Färgen blandas av Vårby färghall

När du har beställt din färg blandas den av proffsen på Vårby Färghall i Stockholm. Processen är helt automatiserad och styrs av en dator, för att säkerställa att du får exakt den nyans du beställt.

4. Färgen skickas

Efter att vi noggrant blandat din önskade kulör, ser vi till att din färg levereras snabbt och säkert.