Hur länge håller en oöppnad burk målarfärg och hur ska den öppnade burken förvaras för att den färgen ska hålla länge? I den här artikeln reder vi ut allt du behöver veta om hållbarhet och förvaring av målarfärg.

Blir du stressad för att du köpt hem färg, men inte hittar tid att komma i gång med måleriet? I så fall kan du vara lugn. Målarfärg håller nämligen mycket längre än vad många tror.

Hur länge håller en oöppnad färgburk?

Även om många färgleverantörer rekommenderar att deras målarfärg ska användas inom några år kan vattenbaserade färger (akryl- och latexfärger) ofta hålla i upp till tio år. Oljebaserade färger kan hålla ännu längre.


För att den oöpnade färgburken ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att den förvaras på en sval och torr plats, att locket är helt tätt och att den inte utsätts för frost eller direkt solljus.

Hur länge kan jag spara en öppnad färgburk?

Det är svårt att beräkna den exakta färgmängden inför ett måleriprojekt och det är inte ovanligt att det blir lite färg över. Färgen kan sparas i upp till två år, men då är det viktigt att den hanteras och förvaras rätt. Här är några bra tips:

Se upp för smuts och bakterier

Om du rör om i färgen med en smutsig pinne eller använder en smutsig roller kommer du sannolikt att få bakterier i färgen. Kontaminerad färg kan mögla – och organismerna kan faktiskt fortsätta leva efter att färgen torkat. Om du inte kommer att använda hela färgburken på en gång är det alltid bättre att hälla över det du ska använda i ett annat kärl.

Förvara målarfärgen lufttätt

Det är viktigt att överbliven målarfärg sparas så lufttätt som möjligt. Om du bara har en liten skvätt kvar i en stor färgburk är det bättre att hälla över den i en mindre behållare med lufttätt lock.

Om du har mer färg kvar kan du trä över ett lager plastfolie innan du sätter på locket. Knacka gärna på lockets kanter med en hammare för att kontrollera att det är tätt.

Förvara färgen i jämn temperatur

Målarfärg håller som bäst när den förvaras i jämn temperatur. Det är viktigt att skydda färgen från frost och direkt soljus. Förvara den gärna inomhus i ett mörkt skåp eller i garaget.

Hur vet man om målarfärgen är gammal?

Om du har haft en öppnad färgburk stående i något år och undrar om den fortfarande går att använda finns det flera tecken att leta efter.

  • Lukt – Det tydligaste tecknet på att målarfärgen har blivit dålig är att den luktar surt eller ruttet.
  • Synligt mögel eller missfärgningar – Om du fått mögel eller bakterietillväxt i färgen bör den inte användas.
  • Konsistens – Skinn på ytan klumpig konsistens kan vara tecken på att färgen blivit dålig. Viss separation är normal om färgen stått, men om den inte blandas jämnt när du rör om är det ett tecken på att något är fel.
  • Resultatet blir dåligt – Om färgen ser fin ut, men du ändå är osäker, kan du alltid provmåla på en pappskiva och se hur färgen beter sig. Om den inte torkar eller är svår att få jämn är den förmodligen dålig.

Vad finns det för risker med att måla med gammal färg?

Att måla med gammal målarfärg är verkligen inte att rekommendera. Dels kan du få ett dåligt resultat, med färg som blir ojämn och flagnar, dels kan den resultera i dålig lukt och mögel.

Vad gör man av gammal färg?

All färg klassas som farligt avfall och ska lämnas in på din närmaste återvinningscentral.