Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Lack & snickerifärg

Lackfärgen är väldigt slittålig när den torkar och enkel att rengöra vilket gör den perfekt för ytor som utstår mycket slitage. Köksluckor, lister och möbler är några exempel på föremål som lackfärgen passar utmärkt för. Läs mer.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
9 produkter
Köp din färg hos oss
  • 1
Relaterade artiklar:

Olika typer av lackfärg

Det finns huvudsakligen två sorters lackfärg: oljebaserad och vattenbaserad. De ger samma resultat i slutändan men hanteras på olika sätt under arbetstiden.

Oljebaserad lackfärg

Oljebaserad lackfärg, eller alkyd-baserad lackfärg, har en oljebas som huvudbeståndsdel. Den ger vanligtvis en högglansig yta när den torkar, men den finns också i halvglans och matta varianter. Den oljebaserade färgen har ganska lång torktid som kan vara flera timmar vilket inte är optimalt om man vill måla snabbt. Däremot är den långa torktiden bra för att kunna måla mer detaljerat och rätta till misstag som skulle vara svåra att fixa på torr färg. Oljefärgen tenderar också att lukta rätt starkt så se till att vädra ordentligt när du arbetar.

Vattenbaserad lackfärg

Även känd som akrylbaserad lackfärg, har vatten som huvudsakligt lösningsmedel. Denna färg finns i alla glansgrader vilket gör den väldigt flexibel. Är du osäker på vilken glansgrad du ska välja så kan du kolla in vår guide om hur du väljer rätt. Den vattenbaserade lackfärgen torkar i regel snabbare än den oljebaserade lackfärgen vilket kan vara både bra och dåligt. Det är bra om du bara ska stryka över ytan en gång och är smidig på handen, men det kan vara svårt att gå tillbaka och rätta till misstag. Den vattenbaserad lackfärgen luktar väldigt lite eller ingenting alls men som alltid när man målar inomhus så ha gärna ett fönster öppet.

Måla med lackfärg

Lackfärgen är väldigt mångsidig och kan hanteras med både roller och pensel. Om du ska måla köksluckor eller något annat där du vill behålla penseldragen i färgen eller "imitera" träet så använder du en pensel. Penslar med syntetborst passar bäst för den vattenbaserade lackfärgen. Även den oljebaserade kan strykas med syntetborst men bör först och främst målas med naturborst.

Om du inte vill ha penselränder eller ska måla en större yta så passar rollern bättre. Ska en stor yta målas som exempelvis ett bord så kan du börja med att måla med en roller för att sedan efterstryka med penseln. Är ditt mål en jämn yta utan penseldrag så målar du med en filtroller. Måla långsamt för att undvika luftbubblor och små störande prickar i färgen.

Viktigt att tänka på när man målar med lackfärg är att planera arbetet. Beroende på om oljebaserad eller vattenbaserad lackfärg används så är torktiden olika och så även luckan för att rätta till misstag. Ska en stor yta målas så dela in arbetet i sektioner så att du inte målar ovanpå en nyligen målad yta eftersom det kan bli ojämnt.

Ska du måla om köksluckorna i köket? Kolla in vår guide för att reda på vilka redskap du behöver, hur du ska tänka när du väljer färg och hur du effektivt målar alla luckor snyggt och professionellt!