Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Golv

Här hittar du klickgolv i form av parkettgolv, vinylgolv och laminatgolv samt användbara tillbehör vid golvläggning. Behöver du hjälp med vilket golv du ska välja? Läs vår stora köpguide längre ner på sidan!

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
55 produkter
  • 1
Relaterade artiklar:

Köpguide: Välj rätt golv

Skriven av Mikaela, produktexpert


Proffsmagasinet

Att välja rätt golv kan göra stor skillnad för både trivsel och estetik i ditt hem. I den här guiden kommer vi att utforska hur du kommer fram till vad som är rätt för dig och hur man väljer det perfekta golvet. Allt ifrån utseende, slittålighet, kostnad och framtida underhåll spelar roll vid valet av golv.

Hur ska golvet se ut?

De flesta sorters golv går att få i många olika designer så börja med att bestämma vilket utseende du är ute efter. Ljusa färger kan till exempel göra ett rum mer öppet och luftigt, medan mörkare nyanser kan ge en känsla av värme och elegans.

Inspireras av snygga golv i vår guide: Golvinspiration – tips och idéer för golv i varje rum

Vilken golvtyp ska man välja?

När du hittat en golvstil du gillar är det dags att välja golvtyp. De allra flesta golv går att köpa som klickgolv som är enkla att lägga själv - men du behöver tänka över slitstyrka och underhållsbehov. I rum där många rör sig kan det vara bäst att välja något mer stryktåligt som laminatgolv eller vinylgolv. I utrymmen som utsätts för mindre spring kan det passa med ett mjukare trägolv som ger en varm och inbjudande känsla, men är känsligare och kan kräva mer underhåll för att hållas i gott skick.

Alla olika sorters golv

För att välja rätt golv behöver du förstå skillnaden mellan de olika sorterna. Här går vi kort igenom några av de populäraste golvtyperna och deras fördelar och nackdelar.

Trägolv

Trägolv innefattar alla typer av golv som består helt och hållet av äkta trä. Oavsett om det är massivt trä rakt igenom eller trämaterial i flera olika lager. Fördelar med trägolv är att de ger en naturlig och varm känsla i ditt hem och att de kan byta utseende genom att slipas och lackas om. Nackdelarna är att de kan vara känsliga för fukt och temperaturförändringar.

Parkettgolv

Parkett är en golvtyp uppbyggd i lager där det översta lagret, ytskiktet, består av äkta trä. Det som skiljer parkett från andra trägolv är att det är uppbyggt med stavar i olika mönster. Parkettgolv håller kvar värme bra och känns sällan kallt att gå på. Nackdelarna är att det, i jämförelse med andra golvtyper, är mer känsligt för slitage och vatten samt kräver mer regelbundet underhåll.

Laminatgolv

Laminatgolv består av flera skikt i trämaterial och ett dekorativt ytskikt gjort av papper med en skyddande plastfilm över. Laminat går att göra i mängder av designer och mönster. Det är extremt hållbart, resistent mot repor och lätt att underhålla. Nackdelen är att om det utsätts för mycket fukt kan det svälla och skadas.

Plastgolv

Plastgolv är ett samlingsnamn för golv gjorda av olika plastmaterial som PVC, vinyl och gummi. Många gånger när man säger plastgolv så menar man vinylgolv.

Vinylgolv

Vinylgolv är gjort av syntetiskt material och finns i formen av tunnare mattor eller hårdare plattor och plankor. Det är ett vattentåligt golv, vilket gör det perfekt för kök och badrum. En nackdel med vinylgolv är att det kan repas lättare än andra golvtyper.

Linoleumgolv

Linoleumgolv är gjort av naturmaterial som linolja, korkmjöl, trämjöl, harts och juteväv. Det uppfattas som mjukare än laminatgolv men hårdare än vinyl. En fördel med linoleum är att det är reptåligt och kan vara självläkande vid mindre repor. Nackdelen med linoleum är att det är känsligt mot väta - det kan både svälla och buckla sig om det står fuktigt för länge.

Vanliga frågor om golvtyper

Vad är skillnaden på trägolv och parkett?

Parkett är en sorts trägolv. Begreppet trägolv innefattar även golv gjort av t.ex. massivt trä och träfanér.

Vad är skillnaden på 1-stavs, 2-stavs och 3-stavs- parkett?

Antalet stavar berättar hur många bitar i bredd det är på en planka parkett. 1-stavsparkett har stavar som är lika breda som hela plankan. 3-stavsparkett skapar ett mer dynamiskt mönster eftersom att de tre stavarna är oregelbundet placerade på plankan.

Vinylgolv eller laminatgolv?

Vilket av laminatgolv eller vinylgolv som är bäst beror på dina behov. Både laminat och vinyl är lättskötta golv som går att få i många olika utseenden. Det som egentligen skiljer dem åt är känsla och stöttålighet - vinylgolv upplevs som mjukt att gå på men det gör också att det är känsligare för skav och stötskador. Laminatgolv är en hårdare golvtyp och tål slitage bättre, det är dock mer vattenkänsligt än vinyl.

Flytande golv och klickgolv

Klickgolv är den vanligaste typen av flytande golv. Istället för att fästa golvet med spik eller lim ligger det löst ovanpå underlaget. Ett flytande klickgolv har fördelarna att det är enkelt att lägga själv och lätt att ta bort om man vill byta ut det.

Kostnad för att lägga golv

När du ska välja golv behöver du också fundera över kostnaden. Tänk på att utöver själva golvmaterialet behöver du räkna med verktyg och tillbehör för installation, underhåll och eventuella renoveringar i den totala kostnaden. Tänk långsiktigt när du väljer ditt golv för att undvika onödiga merkostnader i framtiden.

Golv för golvvärme

Om du planerar att ha golvvärme är det viktigt att välja ett kompatibelt golv för att optimera prestanda och hållbarhet. Golvvärme kan användas med flera olika golvtyper men här är några golvtyper som fungerar extra bra.

Klinker och kakel: Dessa material är utmärkta för golvvärme eftersom de leder värme mycket effektivt, vilket ger en jämn och behaglig temperatur.

Trägolv: Vissa trägolv kan användas med golvvärme, men det är viktigt att välja rätt typ av trä och att installera det korrekt för att undvika problem med fukt och temperaturförändringar.

Vinylgolv: Många moderna vinylgolv är designade för att fungera med golvvärme och kan ge både komfort och stil.

Läs mer i vår artikel: El- eller vattenburen golvvärme?

Installation och underhåll av golv

Att lägga ett klickgolv själv behöver inte vara svårt – här är våra bästa tips för ett snyggt resultat:

  • Förbered undergolvet: Se till att det är rent, torrt och jämnt. Vissa golv bör inte läggas direkt på undergolvet utan läggs ovanpå underlagsmatta, grålumppapp eller golvfoam för ett stegljudsdämpande och jämnt resultat.
  • Förbered golvet: Förvara golvmaterialet i det rummet där det ska läggas i minst 48 timmar innan installation. Under den här tiden kommer materialet acklimatiseras till rummets fuktighet och temperatur vilket minskar risken för strukturella skador och felaktig expansion.
  • Vilket håll lägger man golvet åt? För snyggast resultat ska golvet läggas i samma riktning som det starkaste ljusinsläppet, t.ex. från ett stort fönster i söderläge. Då faller ljuset längs med skarvarna i stället för tvärs över dem, vilket gör dem mindre synliga. Har rummet flera ljuskällor, utgå från det starkaste och mest dominerande ljuset.
  • Utrymme att växa: Lämna 5-6mm i mellanrum till ytterväggarna när du lägger ett flytande klickgolv för att ge golvet möjlighet att expandera.
  • Snyggt avslut: Montera passande sockel och golvlist för att ge golvet en fin finish samt täcka över expansionsutrymmet längs väggarna.

Underhåll ditt golv för långvarig hållbarhet

  • Slipa om slitna trägolv istället för att byta ut dem. Läs vår guide för tydlig beskrivning av allt du behöver tänka på när du slipar golv själv.
  • Åtgärda fläckar, repor och hål så fort du upptäcker dem för att minimera risken för permanenta skador på golvet.
  • Undvik starka kemikalier och var försiktig med för mycket vatten på parkettgolv.
  • Applicera skyddande beläggning vid behov.

Mikaela, produktexpert

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Mikaela och jobbar med produktinnehåll här på Proffsmagasinet. Jag gillar att få saker gjorda och hoppas kunna inspirera dig att ta tag i dina egna projekt. När jag inte skriver om golv, färg och renovering tar jag gärna tag i något praktiskt hemma – och jag drar mig inte för att plocka fram cirkelsågen när det behövs.