Rinner vattnet långsamt när du har duschat eller badat? I så fall kan det vara för att du inte har rengjort golvbrunnen i duschen eller under badkaret på länge.

Om du inte rengör din golvbrunn kommer det att samlas smuts, fett och hår tills det blir stopp och börjar lukta illa.

Den kanske främsta anledningen att rensa golvbrunnen med jämna mellanrum i stället för att vänta tills det blir stopp, är att uppgiften blir både svårare och mer obehaglig ju längre du väntar. En bra riktlinje är att göra det varje till varannan månad, beroende på hur många det är som använder duschen eller badkaret.

Så rensar du golbrunnen - steg för steg

1. Ta loss silen som sitter över golvbrunnen

Om det inte finns något att greppa i brukar kan du behöva stoppa ner en skruvmejsel i ett av hålen och bända upp den.

2. Lyft ur vattenlåset

Vattenlåsets konstruktion kan se lite olika ut. Ofta finns det ett handtag som kan fällas upp, som gör det lätt att lyfta ut låset..

3. Ta bort all synlig smuts

Vattenlåsets uppgift är att hindra dålig lukt från att stiga upp ur avloppet. Här kan det samlas hår och tjock, illaluktande sörja. Plocka isär vattenlåset (om det går) och avlägsna all synlig smuts. Var noga med att slänga smutsen i soporna.

4. Rengör golvbrunnen

När du avlägsnat vattenlåset kan du rengöra golvbrunnen med en diskborste samtidigt som du spolar vatten från duschmunstycket.

5. Diska vattenlåset

Nu kan du egentligen sätta tillbaka vattenlåset, men med jämna mellanrum är det bra att diska det ordentligt med diskborste och diskmedel. Diskmedel löser fett och när det är mycket fett i vattenlåset får det håret att fastna.

6. Sätt tillbaka vattenlåset

När du sätter tillbaka vattenlåset i golvbrunnen är det viktigt att trycka till ordentligt så att det blir helt tätt.

7. Fyll på med nytt vatten

Många har varit med om att komma hem från en semester och känt att det luktar illa i badrummet. Det beror på att vattenlåset torkat ut. Fyll på med nytt vatten så är problemet åtgärdat!