Med ökat intresse för badrumsrenoveringar ökar också intresset för innovativa och funktionella lösningar. Idag väljer allt fler en vägghängd toalett. Inte bara för att det är lättare att städa – det finns också fler modeller och smarta finesser att välja mellan.

Få saker är lika enerverande som att städa det där trånga utrymmet mellan toalettstolen och väggen. En plats som alltid tycks dra till sig orimligt mycket smuts, och där varken golvmoppen eller dammsugarmunstycket kommer åt.

Lösningen, att hänga upp toalettstolen på väggen, är inget nytt påfund.

- Det började redan 1964 i Schweiz, där hotellen efterfrågade mer hygieniska och lättstädade lösningar, förklarar Magnus Bergsten, produktchef på Geberit, som även har varumärket Ifö.

Med Geberits första inbyggnadscistern var det inbyggda systemet fött. Innovationen har med åren utvecklats och blivit ett allt vanligare inslag inte bara i offentliga, utan även i privata badrum över hela världen.

Stor skillnad mellan olika länder

Med tanke på hur mycket lättare det är att städa runt en vägghängd toalett kan man undra varför man fortfarande ser golvstående toalettstolar över huvud taget. Enligt Magnus beror det på flera faktorer.

- Användningen av vägghängda toaletter varierar betydligt mellan olika länder. I Tyskland är omkring 65 procent av alla nya toalettinstallationer vägghängda. I Norden är det inte alls lika vanligt. Det beror delvis på traditioner och lokala vanor, men också på att stora tillverkare som Geberit traditionellt har fokuserat på golvstående modeller här.

Installation och stabilitet

De senaste åren har de vägghängda toalettstolarna ökat i popularitet, särskilt inom nybyggnation och vid större renoveringsprojekt.

De som tvekar har framför allt frågor rörande stabilitet och installation.

- Det finns strikta byggnormer som toaletterna måste uppfylla, så du behöver inte oroa dig för att toaletten ska braka ihop. De ska klara en betydande vikt, ofta upp till 400 kilo, utan att röra sig eller skada väggen, säger Magnus.

Sedan har vi det där med installationen. Cisternen behöver ju faktiskt kapslas in, antingen i en låda eller bakom väggen.

- Att den vägghängda toaletten därför skulle ta mer plats stämmer nödvändigtvis inte. En kompakt väggmonterad toalett landar ofta på ett djup runt 70 centimeter inklusive fixturdjupet. Det är ungefär samma djup som en traditionell golvstående WC-stol. Om du gör en utbyggnad från väggen kan du både täcka över hålet från din gamla toalettstol och få en praktisk hylla att ställa doftljus och annat på, säger Magnus.

Som alltid när det gäller våtutrymmen måste arbetet så klart vara fackmannamässigt utfört.

TurboFlush är en innovativ spolteknik som är effektiv utan att öka vattenförbrukningen.

Design och funktionalitet

En annan fördel med att välja en vägghängd toalettstol är att det finns ett större utbud att välja mellan och en större variation när det kommer till design, spolknappar och smarta funktioner.

- Dubbla spolknappar för att reglera vattenmängden är de flesta vana vid, men nu kan du också få en elektronisk spolknapp eller rörelsesensor. Det finns också luftfiltreringssystem som motverkar dålig lukt. När det kommer till själva toalettskålen kan du välja en modell som passar perfekt med din övriga badrumsinredning. Kombinationsmöjligheterna är oändliga.

En annan funktion att hålla utkik efter är innovationen TurboFlush, en spolteknik som är effektiv utan att öka vattenförbrukningen.

- Det är viktigt eftersom hållbarhet är en stor del av vår designfilosofi, tillägger Magnus.