En ordentlig arbetsyta är viktigt oavsett om du är hemmafixare eller yrkesproffs. Lika viktigt är det att du har bra förvaringsmöjligheter och ordning på maskiner, verktyg och andra viktiga grejer. Oavsett om det gäller ett förråd, garage eller annat förvaringsutrymme har vi på Proffsmagasinet allt du behöver för att kunna fixa en egen verkstad. 

Ordning och reda och framför allt yta att jobba på är A och O för att du ska kunna få till dina projekt eller arbete så bra och smidigt som möjligt. Hos Proffsmagasinet hittar du både förvarings- och garageinredning, alltifrån arbetsbord och arbetsbänkar till hyllor, skåp, garagegolv och belysning.

Lasse tipsar - Proffsmagasinet

Praktiska verktyg och redskap i garaget

Förutom dina vanliga maskiner och verktyg finns det andra saker som kan vara bra att ha i garaget. Såklart får du prioritera utifrån dina egna behov och utrymmets storlek. 

Sågbockar – för att kunna få extra arbetsyta när det behövs. Om du väljer en hopfällbar variant tar de minimalt med plats. 

Stege – Om du förvarar på höjden och behöver när något från översta hyllan utan att riskera att du skadar dig, men också såklart för att kunna utföra jobb där du inte når. 

Domkraft – Har du ett garage där du ska meka med bilen är det nödvändigt med en domkraft, perfekt för att bland annat kunna byta däck själv.

Trädgårdsredskap ­– Garaget är ett perfekt ställe att förvara trädgårdsredskapen på. Det finns smidiga förvaringslösningar där du kan hänga upp redskapen på väggen. 

Kompressor – För att driva mutterdragare eller andra tryckluftsdrivna verktyg. Tips! Läs vår guide "Så väljer du rätt kompressor".

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Inreda garaget 

För att kunna jobba på ett bra sätt gäller det att ha rätt förutsättningar. Det här gäller såklart arbetsytor både i hemmet och på jobbet. I ditt garage, förråd eller i din verkstad bör du se till att det finns bra arbetsbelysning, värmekällor, förvaring samt såklart verktyg och maskiner för att kunna utföra dina projekt! 

Belysning garage

Att ha bra arbetsbelysning är viktigt både för resultatet och för att du ska se ordentligt när arbetet utförs. Det kan vara svårt att veta vilka lampor som är bäst att ha i garaget. Läs vår artikel ”Så väljer du rätt arbetsbelysning” för tips om hur du ska tänka. 

Värme i garaget

Kylan under vintertid kanske får dig att ta ofrivilliga pauser i projekten – men det finns en lösning utan att ständigt behöva ha värmen på i förråd och garage. Med en värmefläkt eller ett konvektorelement får du snabbt upp en behaglig temperatur att arbeta i och när du är klar stänger du bara av det.  

Garageinredning och förvaring

Vare sig du har ett stort eller litet förråd- eller garageutrymme är förvaringen en viktig del. Att dina verktyg och andra redskap har en plats där du både lätt kommer åt och lätt kan lägga undan dem gör det inte bara snyggt och prydligt utan underlättar även ditt arbete och dina projekt. Proffsmagasinet har ett brett utbud av förvaringsalternativ vilket innebär att du kan inreda garaget helt efter dina egna mått och behov. 

Hyllor, skåp och verktygstavlor

Låt golvet vara så fritt som möjligt för att optimera arbetsytan och utnyttja väggarna till förvaring i stället. Skåp och hyllor är bra alternativ för att kunna förvara dina saker på höjden. Du kan tänka att sådant som behöver vara mer skyddat från smuts och damm bör förvaras i skåp medan det som är mer tåligt kan förvaras synligt på hyllor.

Verktygs- och förvaringstavlor där du kan fästa både boxar och krokar är ett bra sätt att förvara småsaker och handverktyg på! På verktygstavlorna kan det vara smart att förvara sådant som ska vara lättillgängligt – då har du de alltid nära till hands. 

Verktygsvagnar

En verktygsvagn är praktisk i flera avseenden – både i hur mycket den rymmer och för att du smidigt kan rulla fram den till din arbetsplats. Du kan alltså placera den så att du lätt kommer åt allt du behöver när du jobbar på dina projekt. De finns i olika modeller och storlekar så att du kan hitta en som passar för dig. 

Arbetsbord och arbetsbänkar

Såklart ska du också ha en yta att jobba på! Förutom fri golvyta behöver du även ha fri bordsyta. Det finns även arbetsbord som passar till olika typer av jobb, till exempel om du ska använda en kap- och gersåg, om du ska jobba med långa brädor och annat. 

Arbetsborden kan också ha olika praktiska funktioner som kan vara bra att tänka på när du ska välja ett. Vissa går att fälla ihop vilket är smidig om du vet att du kommer jobba på olika ställen. Det finns också de arbetsbord som är höj- och sänkbara vilket gör att du kan hitta exakt rätt läge för att spara på kroppen när du jobbar.