Verktygstavla, verktygsskåp eller verktygsbälte? Med rätt verktygsförvaring kan du ge dina verktyg den kärlek de förtjänar. I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt.

Har du verktyg som ligger och skräpar lite här och var? Hittar du aldrig verktyget du behöver? I så fall är du inte ensam! Husägaren som börjar bygga upp sin arsenal av elverktyg får snabbt ett problem med förvaring. Felaktig förvaring leder inte bara till oordning och frustration. Det leder också till att verktygen inte håller sig fina lika längre som du hade önskat. I den här artikeln går vi igenom vilka alternativ som finns för att du ska kunna ge dina verktyg den omsorg de förtjänar.

Varför är det viktigt att förvara sina verktyg rätt?

Det finns många anledningar att se över sin verktygsförvaring. Här här de viktigaste:

  • Skydd mot skador. Genom att förvara verktygen på ett bra sätt kan du förhindra dem från att slå emot varandra utsättas för onödiga stötar. Genom att hålla verktygen åtskiljt kan du hålla skärande verktyg skarpa och mekaniska i gott skick - vilket sannolikt kommer förlänga deras livslängd.
  • Motverkar rost och korrosion. Metall och fukt är ingen bra kombination. När du förvarar verktygen på en plats som är torr och ren minskar risken för rost och korrosion. På sikt kan det ge ökad livslängd.
  • Ökad effektivitet. Med ett genomtänkt och välorganiserat verktygsförvaringssystem kan du snabbt hitta rätt verktyg. På så vis sparar du tid och ökar produktiviteten.
  • Bättre säkerhet. Att leta efter verktyg som ligger huller om buller kan resultera i både skärskador och fallskador. När var sak är på sin plats minskar du risken för personskador.

Så kan du organisera dina verktyg

Verktygslåda – Bra förvaring av de nödvändigaste handverktygen

Den rymmer inte så många maskiner, men om du bor i lägenhet och har de mest nödvändiga handverktygen kan du klara dig med en enkel verktygslåda. Verktygslådor är oftast tillverkade i plast eller metall. En verktygslåda i plast är lättare och riskerar inte att rosta, men håller inte lika bra för tung utrustning. Fundera över hur stor verktygslåda du behöver och hur den ska vara planerad. Vissa verktygslådor har till exempel löstagbara fack och skiljeväggar som kan flyttas för att passa ditt behov.

Behöver någonting göras? Bara att hämta verktygslådan!

Modulära förvaringssystem - bra förvaring för dina maskiner

För att dina maskiner ska hålla sig fina och fungera länge är det viktigt att de förvaras rätt. Därför har alla de stora verktygstillverkarna utvecklat egna system för att organisera och transportera verktyg. Dessa förvaringslådor kan ofta kopplas ihop med varandra och sättas på vagnar för enkel transport. I vissa fall kan du koppla på kompatibla tillbehör som kyllådor och musiksystem. Exempel på dessa är Boschs L-BOXX System, Milwaukee Packout, Dewalts TSTAK, Makita Macpak Metabos MetaLoc och Festools Systainer.

Läs också: Milwaukee Packout – modulbaserad förvaring för yrkesanvändare.

Milwaukee Packout är ett av många modulära förvaringssystem för dina verktyg. Enheterna kan enkelt klickas ihop - med varandra eller på en rullvagn.

Verktygstavla – Verktygsförvaring för dig som är stolt över din verktygssamling

Verktygstavlan är en klassiker när det kommer till verktygsförvaring och ett absolut måste i garaget eller verkstaden. Idén är lika enkel som en är genial: tavlan består helt enkelt av mängder av små hål så att du kan sätta upp krokar och verktygshållare för att organisera den ultimata verktygsväggen.

Verktygsväska – Verktygsförvaring för dig som rör dig mellan olika jobb

Verktygslådan är bra men inte lika flexibel som en rymlig verktygsväska. Om du ska iväg och snickra på bortaplan är det bara att slänga de verktygen och tillbehör du behöver och lassa in den i bilen. Välj en modell med axelrem, eller rent av en ryggsäcksmodell, kan du glida omkring på arbetsplatsen med en skönt tillbakalutad attityd. Men se upp för regn och söliga miljöer!

Sortimentlådan – Ett måste för dig som tycker om ordning och reda

Att förvara småplock som spik, skruv, häftstift och plugg i verktygslådan fungerar bra till en början, men i takt med att verktygslådan börjar svämma över är det dags att organisera dina pinaler i en sortimentlåda. Satsa på ett system där de olika delarna kan staplas och sättas ihop om behovet skulle växa i framtiden. 

Verktygsvagn – Ordning och reda i garage och verkstad

En rullbar verktygsvagn i stål med hög lastkapacitet och mängder av låsbara lådor är ett bra mellanting mellan sortimentlåda, verktygskista och verktygslåda. Dessutom får du vanligtvis en bra arbetsyta ovanpå. De är inte kända för att vara billiga men är byggda för att hålla länge. Om du inte har så många verktyg sedan tidigare finns det vagnar med färdiga verktygssatser men det mesta du behöver. Skumgummiinlägg med bestämda platser för alla verktyg gör det lätt att hålla ordning. Satser med skumgummiinlägg och verktyg går ofta att köpa separat, beroende på vilken vagn du har köpt.

Pelas populära verktygsvagnar går att köp med eller utan verktyg. Om du behöver komplettera i efterhand går det att köpa verktygssatser med skumgummiinlägg separat.

Verktygsbälte – Ett bra komplement

Om du bor i en stor villa där det ofta är saker att fixa och där halva dagarna tillbringas på stege behöver du ett verktygsbälte. För hur effektivt är det att behöva springa fram och tillbaka till garaget när du behöver en annan skruvmejsel? Om du prioriterar ergonomi ska du titta närmare på modeller med hängslen så att vikten fördelas. Fundera ordentligt över vad du behöver i form av fack så att du kan hitta ett bälte som du verkligen trivs med.

Verktygsskåp - Håller dina verktyg i säkert förvar

Behöver du låsa in dina verktyg så att de inte blir stulna eller använda av obehöriga? I så fall ska du titta närmare på de olika verktygsskåp som finns. Verktygsskåpen kan stå själva på golvet, vara en del i en större garage- eller verkstadsinredning, eller hänga på väggen. Verktygsskåpen är oftast försedda med lås och nyckel.

Om du behöver kunna låsa om dina verktyg är verktygsskåpet en bra investering. På bilden syns ett verktygsskåp från Stanley.

Verktygskista – Skyddar många verktyg på liten yta

Om du ska förvara dina verktyg under längre tid och inte behöver ta dem mellan olika platser eller jobb är verktygskistan ett intressant alternativ. I en rymlig och vattentät kista med lås på kommer verktygen att hålla sig fina över tid. Någonting som talar emot verktygskistan är att den är väldigt stationär, men om du väljer en variant med hjul på kan du åtminstone dra ut den på uppfarten när du ska mecka med bilen eller jobba på husfasaden.

Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av maskin- och verktygsförvaring för olika behov. Om du är osäker på vad du ska välja är du välkommen att höra av dig till vår duktiga kundtjänst!