Har ditt trägolv en repa som du länge gått och stört dig på eller har du kanske haft lyckan att hitta en gammal fiskbensparkett under plastmattan på lantstället? Då kan det vara en god idé att slipa om golvet! I den här guiden tipsar vi dig om vilka verktyg du behöver, olika tekniker och annat som kan vara bra att tänka på när det kommer till golvslipning.

Golvslipning är ett utmärkt sätt att ge ditt golv en rejäl uppfräschning efter många års slitage från möbelfötter, hundklor och högklackade skor. Med tiden kan träet också mörkna eller gulna och därmed ge golvet olika nyanser beroende på var det stått möbler eller legat mattor. Några dagar med en kvalitativ golvslipmaskin kommer dock få golven att se ut som nya!

Vilka trägolv går att slipa?

För att du inte ska råka förstöra ditt golv när du sätter igång slipmaskinen gäller det att göra ordentlig research kring vilka typer av trägolv som faktiskt går att slipa och om ditt är ett av dem. Ett vanligt parkettgolv kan vanligtvis slipas två till tre gånger innan det blir för tunt och riskerar att förstöras, medan ett massivt trägolv kan genomgå en golvslipning betydligt fler gånger. Genom att sedan behandla dem med lack eller hårdvax kommer de att hålla sig vackra i flera decennier framåt!

Har du däremot ett laminatgolv går det inte att slipa då trälagret på denna golvtyp är alldeles för tunt. Skulle det råka få små sprickor, repor eller märken är det dock enkelt fixat med hjälp av ett reparationskit i samma färg som golvet. Är det inte du som har lagt golvet och inte vet om golvet slipats tidigare kan du ta hjälp av en golvslipare för att ta reda på om det är möjligt att slipa det.

Läs också: “Snickerimaskiner – vilka är de vanligaste?

Rätt verktyg är viktigt när du ska slipa trägolv.

Vilka verktyg behövs?

För att utföra golvslipningen på rätt sätt och för att du ska få ett så bra slutresultat som möjligt gäller det att använda rätt verktyg. Verktyg och redskap av hög kvalitet kommer nämligen göra att du kan utföra arbetet både lättare och snyggare. Några av de verktyg och material du kommer behöva för att slipa dina golv är:

När det kommer till slippapper till golvslipmaskinen gäller det att varken välja ett för grovt eller ett för fint papper. Ett för grovt slippapper kan resultera i att du slipar bort mer av golvet än nödvändigt. Dessutom kan det senare bli svårt att få bort de djupa slipspåren från golvet, vilket minskar chanserna för ett snyggt slutresultat när du lackerar eller oljar in golvet. Väljer du ett för fint slippapper till golvslipmaskinen kan arbetet istället ta otroligt lång tid och sluta med att du behöver köpa onödigt många papper.

Hur undviker man dammet?

Att slipa dina golv kan bli ett rätt dammigt och stökigt projekt. Slippappret löser upp det yttersta lagret av träet och förvandlar det till ett fint damm som lätt kan sprida sig över möbler och vidare ut i hemmet. Med rätt förberedelser och moderna kvalitativa maskiner kan du dock minska dammspridningen drastiskt.

När du ska slipa ett golv behöver du förstås ta ut alla möbler ur rummet för att unna behandla hela golvytan, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att dessa blir dammiga. Men för att dammet inte ska sprida sig vidare ut i hemmet gäller det att hålla fönster och dörrar stängda eller täcka öppningarna med skyddsplast om de inte går att stänga för att hålla de andra rummen dammtäta. Se även till att använda andningsmask så att du själv slipper andas in onödigt mycket damm.

Ett av de bästa tipsen för att undvika dammspridning är dock att hyra en modern och högkvalitativ golvslipmaskin. Dagens maskiner är utformade för att släppa ut så lite damm som möjligt vilket gör arbetet effektivare och miljön omkring dig renare. Ta därför hjälp av ett företag som hyr ut golvslipmaskiner till ett bra pris och fråga efter en dammfri modell. Tänk dock på att det ändå kommer att uppstå en viss mängd slipdamm även om du använder en dammfri maskin.

Olika tekniker

För ett så bra slutresultat som möjligt är det viktigt att dels välja en golvslipmaskin som passar för den typ av golv du ska slipa, men också att du använder dig av rätt typ av golvslipningsteknik. Du ska alltid slipa längs med träets mönster, vilket gör att en fiskbensparkett kräver en viss teknik och en trestavsparkett en annan. För det sistnämnda gäller det bara att slipa i träets längdriktning, medan fiskbensparketten måste slipas från två vinklar och kräver därför lite mer tid och precision. Det gör att mönstrade golv ofta är dyrare när du beställer jobbet av en professionell golvslipare, men om du är noggrann och någorlunda händig kan du komma undan betydligt billigare om du slipar golven på egen hand. Lycka till!

Proffsmagasinet hittar du det mesta du behöver för att slipa trägolv. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår duktiga Kundservice!