Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Filar

Filen är ett mångsidigt verktyg som beroende på utformning kan användas i bygg- och konstruktionsprocessens hela led. Vilken slags fil du behöver beror på vad du ska använda den till och vilket material den ska användas på. De kan användas för släta till trä, slipa verktyg eller ta bort skavanker som exempelvis en såg inte kommer åt.
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
68 produkter

Vilken fil?


En fil har lika många utseenden som ändamål. De är för det mesta smala och tillverkade i härdat stål med ett plasthandtag. Nålfilen är smal för detaljarbeten i små utrymmen och raspen är rejäl för att klara av hårda tag mot envisa ytor. Hur grov filen är beror på bladets så kallade huggning, alltså hur många och hur tätt filens eggar sitter. En grov fil hyvlar bort större träflisor på exempelvis brädor eller stockar innan man kan börja bearbeta materialet. En finare fil används för att fila bort mindre skavanker och ger en fin, jämn yta. Filen kan vara enkelgradig, dubbelgradig eller raspgradig.

Enkelgrad
Har en omgång eggar snett över filens bredd. Avverkar mindre och används för finare arbeten.

Dubbelgrad
Har två omgångar eggar i kors över filens bredd. Ger större avverkning och mindre slät yta.

Raspgrad
Har korta, grova eggar. Hyvlar bort mycket och används ofta i början av arbetsprocessen för att exempelvis avlägsna stora träflisor.

Vi rekommenderar att ha en av varje sort i verktygslådan eller ett färdigplockat set. Då har du precis rätt verktyg redo när det är dags att börja fila!

Hyvlar och filar du ofta och mycket? Ta en kik på våra batteridrivna och nätdrivna hyvlar!