Har du någon gång kämpat med att justera skevt och trögt virke med ren styrka, samtidigt som båda dina händer egentligen behövs för att fixera materialet? Lösningen heter Trallbender och är ett nytt bryt- och justeringsverktyg för trall, råspont, golv, byggskivor och mycket mer.

Att bygga trall kan vara både kul och stimulerande. I alla fall om du har rätt verktyg. När entreprenören och uppfinnaren Per Ekblom stötte på ett amerikanskt verktyg som kunde användas för att justera och låsa fast virke bestämde han sig för att utveckla både en egen variant och ett antal tillbehör som skulle göra grundverktyget ännu mer flexibelt.

- Att förklara i ord hur Trallbender fungerar är en utmaning och man måste nästan se det för att förstå. Enkelt förklarat är det ett verktyg du använder för att justera trall, råspont, staket och golvplankor. Så länge du har en motstående regel kan Trallbender med stor kraft och precision bända virket till önskad position och låsa sig i det justerade läget. Det innebär att du kan använda dina händer till att fixera materialet, säger Per.

Skonsamt mot materialet

Fördelar med Trallbender är att användaren får två fria händer att arbeta med och att hävstångstekniken ger användaren mycket kraft. En annan fördel är att verktyget är skonsamt mot virket.

- Jag valde namnet Trallbender eftersom det är ett bra verktyg när du ska snickra trall, men det kan användas till mycket mer än så. Eftersom konstruktionen är så snäll mot materialet kan du även använda Trallbender när du lägger golv eller på spontat virke utan att förstöra sponten.

Fler användningsområden med tillbehör

För den som vill ha ännu mer nytta av sin Trallbender har Per tagit fram flera olika tillbehör. Tillbehören kan köpas separat eller tillsammans med grundverktyget i ett paket.

- Om du ska lägga golv och saknar öppen regel kan du använda tillbehöret Fix som fixerar verktyget i underlaget. Bryttillsatsen End-bend används för den sista brädan mot vägg eller ändskarven, men kan även med fördel användas för att lyfta upp dörrar och skivor samt justera fönster och bryta golv. Sist men inte minst har du Trallbender Flex som är en justerbar klo som kan justeras upp till 95 mm. Det gör att du kan använda verktyget även om du inte jobbar med tvåtumsvirke.