Att du väljer färg med rätt glansgrad är avgörande både för utseendet och ytans tålighet. I den här guiden går vi igenom de olika glansgrader – från helmatt till högblank – och hur de påverkar ytan de appliceras på.

Det är inte bara färgens kulör som är avgörande för slutresultatet, utan även valet av glanstrad. Glansgraden är ofta en förbisedd aspekt av målning, men valet kan ibland vara avgörande för hur ytan kommer se ut och fungera.

I den här guiden hjälper vi dig förstå de olika glansgraderna – från helmatt till högblank – för att du ska kunna välja rätt. Läs vidare för att veta hur du väljer den bästa glansgraden för ditt nästa målningsprojekt.

Vad är glansgrad?

Glansgraden hos en färg beskriver hur mycket en målad yta reflekterar ljus och kan variera från helmatt till högblank. Valet av glansgrad påverkar både färgens estetiska utseende och dess praktiska egenskaper, såsom hur tålig den är mot smuts och slitage.

1–5 helmatt

6–10 matt

11–30 halvmatt

31–60 halvblank

61–90 blank

90–100 högblank

Vilken glansgrad passar i vilket rum?


När du väljer glansgrad finns det en del generella tumregler som kan vara bra att känna till, även om de inte gäller för alla färger. Ett bra exempel är den inarbetade uppfattningen om att man måste måla hallen i blank färg för att den är lätt att torka av. Beckers högkvalitativa målarfärg som vi säljer på Proffsmagasinet lika tålig oavsett glansgrad, och fungerar därför som matt färg även i hall och kök.

Med det sagt är det här väldigt generella tips som kan ge en fingervisning om hur du kan tänka när du väljer glansgrad.

1–5 helmatt

Denna färg döljer ojämnheter effektivt, men är mer känslig för smuts och svårare att rengöra. Används ofta till tak, men passar också i sovrum.


6–10 matt

Ett populärt val för inomhusväggar. Vanlig väggfärg brukar ofta ha en glansgrad runt 7.


11–30 halvmatt

Denna färg är relativt tålig och kan enkelt torkas av vid behov. Idealisk för kök, badrum och hallar där det är högre risk för smuts och fläckar. Tänk på att den kan framhäva ojämnheter mer än matt färg.


31–60 halvblank

Lätt att rengöra men kan framhäva ojämnheter på ytan. Utmärkt för dörrar, fönsterkarmar, lister, skåp och möbler. Används även för badrum eftersom den höga glansen gör färgen mer motståndskraftig mot fukt.


61–90 blank

En mycket tålig färg som reflekterar mycket ljus. Passar utmärkt för dörrar, skåpsluckor, möbler och lister men kan ibland upplevas som "för blank" för vissa ytor.


90–100 högblank

Denna färg ger en spegelliknande yta och är särskilt lämplig för speciella möbler, metall, snickerier eller ytor som är väldigt utsatta för smuts och slitage. Då den framhäver ytojämnheter är det viktigt att ytan är väl förberedd.

Tips från experten: 7 snabba med Annika Wickman från Beckers

Annika Wickman jobbar på Beckers och är expert på glansgrad. Här besvarar hon några av de vanligaste frågorna vi brukar få från Proffsmagasinets kunder.

Hur påverkas kulören av vilken glansgrad jag väljer?

- För ljusa kulörer spelar glansgraden mindre roll, men för mörka kulörer får du en finare och mjukare kulöråtergivning med en matt färg i glansgrad 1 eller 3.

Vad ska jag ha för glansgrad i hallen?

- Många tror att man måste välja en högre glansgrad i hallen för att den färgen skulle vara tåligare och lättare att torka av. Det stämde förr, men idag har vi på Beckers matta produkter som är lika tåliga. Om du vill måla helmatt i hallen går det alltså jättebra.

Vilken glansgrad ska jag ha i köket?

- Färgen är lika tålig oavsett vilken glansgrad du väljer men i köket kan det vara bra att välja en halvblank glans på ytor du tar i eftersom den är mindre benägen att visa fingeravtryck. Du kan måla köksluckorna i matt färg, men kommer att få städa mer.

Ska listen målas med samma färg som väggen?

- Nej, listen ska målas med en snickerifärg. Den är tåligare mot slitage, när du till exempel stöter emot med dammsugaren. Snickerifärg har ofta en högre glansgrad. Det kan vara så hög som 70.

Är förarbetet samma oavsett om jag målar med blank eller matt färg?

- Förarbetet är alltid det samma. Däremot är matt färg lite mer förlåtande om du till exempel har en gammal vävtapet som du inte orkar bredspacklas. En blank färg kommer framhäva skuggorna och en matt kommer maskera dem. I det fallet kan du med fördel välja en mörkare matt färg.

Hur påverkas ett rum med mycket ljusinsläpp av glansgraden?

- Om du väljer en mattare färg får du mer lugn, när ljusstrålarna slår in i det matta. Med en blankare färg får du mer reflektion i rummet. Det ena är inte mer rätt än det andra, så du bestämmer själv hur du vill ha det.

Vilket är ditt bästa tips när det kommer till glansgrad?

- Våga experimentera med olika glansgrader för att se vad du gillar. Det finns inget rätt eller fel, och genom att utforska kan du skapa ett unikt och personligt hem.

"Våga prova" är Annika Wickmans bästa tips när det kommer till att välja glansgrad.