Att göra om köket behöver faktiskt inte bli ett sådant jätteprojekt som du kanske föreställer dig att det måste bli. Du kan enkelt förnya och ge rummet ett nytt uttryck och känsla genom att måla om köksluckorna. I den här guiden hjälper vi dig med hur du ska göra när du vill måla köksluckorna själv. 

Förarbete  

Innan du rollar eller penslar på den där perfekta kulören som du valt ut till köket är det viktigt att du förbereder luckorna. Både för att arbetet ska gå smidigt och för att färgen ska hålla så länge som möjligt.  

Börja med att montera ner luckorna och skruva bort köksluckornas beslag. Då kan du placera luckorna på ett sätt som är skönt att arbeta i och du har en fri yta när du ska jobba med luckorna. För att färgen ska fästa ordentligt behöver du rengöra köksluckorna. Du kan enkelt tvätta dem med rengöringsmedel och mikrofiberduk.  

Spackla och slipa köksluckor 

Om dina luckor har målats eller lackats tidigare fäster den nya färgen bättre om du slipar ytan innan målning. Rugga upp ytan med ett grövre slippapper och avsluta sen med ett finare för att få en slät yta. Efter slipningen torkar du bort dammet med en lätt fuktad trasa. 

Skadade köksluckor kan du laga med spackel. Tänk på att spackel krymper när det torkar så använd mycket. När spacklet är torrt går du på området med sandpapper igen för att få ytan helt jämn. 

Förbered köksluckorna med grundfärg 

För att färgen ska hålla länge när du målar behöver du grundmåla köksluckorna med grundfärg. Är de helt släta kan du använda en liten roller. Har luckorna en ram kan du behöva en pensel för att komma åt i hörn och skarvar.  

Dags att måla 

När grundmålningen har torkat är det äntligen dags att måla i din utvalda kulör. När du köper din färg hos Proffsmagasinet kan du välja i princip vilken färg som helst. Vi har färdigblandade kulörer från Beckers, men du kan också själv skriva in färgkoden på den kulör du valt ut.

Tips! Läs mer om hur du köper färg på Proffsmagasinet här!

Du kan måla på samma sätt som när du grundmålade. Använd en korthårig miniroller och en liten pensel där det behövs.

Se till att du målar luckorna med snickerifärg. Snickerifärg är tåligt, står emot repor och slitage, samt har en fin finish.

Låt färgen torka ordentligt och måla sedan ett varv till. Med två strykningar minst ser du till att färgen täcker helt. 

När du ska måla om i köket kan det vara smidigt att välja en blank eller halvblank färg. Matta färger får lättare fettfläckar och slits mer än en färg med högre glansgrad. Tänk på att ytor i kök utsetts för mycket smuts och därmed ska tåla att rengöras.

Läs mer i vår guide "Så väljer du rätt glansgrad på din målarfärg".

Måla köksstommen  

När du målar stommen i köket ska du använda samma metoder som när du målar skåpsluckorna. Se till att använda maskeringstejp för att göra arbetet smidigt och för att slippa kladd på oönskade ställen.  

 När färgen är helt torr är det dags att sätta luckor och handtag på sin plats igen. Sen är det klart och du har ett nytt och fräscht kök!