När du ska måla väggar, tak och möbler finns det många olika penslar att välja mellan. Eftersom målarpenslar är utformade för att passa olika ytor och olika typer av färg är det viktigt att välja rätt pensel för det du ska måla.

Det räcker inte att välja rätt färg när du ska måla. Utan en högkvalitativ pensel med rätt egenskaper finns det risk att du behöver jobba hårdare och få ett sämre resultat. I den här guiden går vi igenom de vanligaste penseltyperna för att du ska kunna välja rätt pensel för just ditt projekt.

Typiska användningsområden: Snickerier och möbler.

En lackpensel, designad för användning med lackfärger, är ofta det första valet vid målning av möbler, lister och snickerier. Dessa penslar har fina och mjuka borst som kan vara antingen syntetiska eller gjorda av naturborst. Naturborstar har fördelen av att hålla mer färg men tenderar att fälla mer strån. De enklare modellerna av lackpenslar har ofta skaft i plast, medan de finare penslarna kommer med träskaft.

I form och design skiljer sig lackpenslar genom att ofta ha en platt eller lätt oval form. Det finns även varianter med snedställd vinkel på borsten för ökad precision, vilket underlättar applicering i hörn och på svåråtkomliga ytor. Lackpenslar kännetecknas också av sina täta och långa borst som är avsedda för att hålla mycket färg och för att ge ett jämnt och slätt slutresultat.

Typiska användningsområden: Kanter, hörn, lister och svåråtkomliga platser.

Vinkelpensel är en typ av lackpansel där skaftet är vinklat istället för rakt. Användningsområdena är de samma som för en lackpensel, men med en vinkelpensel är det lättare att komma åt på ställen som är svåra att nå. Vinkelpensel kallas också för elementpensel, just för att den kommer åt bakom elementet. Många tycker dock att vinklade penslar är mer ergonomiska än raka penslar, vilket gjort den populär vid alla typer av målning – inte minst bland proffs. Används ofta för att måla lister, i hörn och på alla platser där rollern inte kommer åt.

Typiska användningsområden: Målning av fasader och andra stora ytor.

Fasadpenseln är speciellt utformad för att måla stora och ofta grova ytor som fasader. Dess storlek, robusthet och tålighet gör den idealisk för att täcka stora ytor snabbt och effektivt.

 När det gäller material finns fasadpenslar i både syntetmaterial och naturborst. Syntetborstar är föredragna för användning med vattenbaserad färg, medan naturborst passar bättre för material som tjära, rödfärg och slamfärg. Dessutom finns det penslar som kombinerar båda dessa borsttyper, vilket erbjuder ett bra mellanting som fungerar väl med de flesta färgtyper.

När det gäller form och design är fasadpenslar generellt större än andra penslar. De har oftast längre och ergonomiskt utformade skaft för att ge ett bättre grepp och för att underlätta målning på svåråtkomliga platser.

Rödfärgspensel

Typiska användningsområden: Målning med rödfärg.

Rödfärgpenseln, som har mycket gemensamt med fasadpenseln, är specifikt utvecklad för att ge bästa möjliga resultat när man målar med rödfärg. I dessa penslar används ofta ett hårdare borst, antingen av naturborst eller en blandning av syntetiska och naturliga borst. Naturborsten är särskilt lämplig för att absorbera och jämnt fördela rödfärgen över ytan.

När det gäller form och design, finns rödfärgspenslar i en rad olika stilar, från den klassiska, breda fasadpenseln till längre och smalare varianter. Det finns även vinkelpenslar som är utformade för att måla detaljer och nå svåråtkomliga platser.

Typiska användningsområden: Efterslätning av skåpluckor, dörrar, lister och liknande.

Moddlare är en platt och bred pensel som används för att eftersläta och få bort penseldrag på en målade ytor. Typiska sändningsområden för moddlare är vid efterslätning av skåpluckor, dörrar, lister och liknande.

Typiska användningsområden: Oljning och lasering av altan, fasad och utemöbler i trä.

En träoljepensel används för att applicera olja på träytor och är speciellt utformad för att hantera den unika konsistensen hos träoljor, vilket säkerställer en jämn applicering. Dessa penslar är ofta tillverkade av naturborst eller en blandning av naturborst och syntet, för att absorbera mycket olja och minska spill.

Träoljepenslar kan variera både i form och storlek, beroende på användningsområde. Till exempel, om du ska olja en stor altan, är det fördelaktigt att välja en större pensel, eftersom det hjälper till att snabba upp arbetet.

Typiska användningsområden: Precisionsmålning av fönster, lister, hörn, spröjs och liknande detaljer.

Rundpenseln eller ovalpenseln är smal och rund/oval, och ger ett jämnt resultat utan kladd. Rundpenselns form gör den idealisk för att måla fönster, lister, hörn, spröjs och liknande detaljer. Rundpenseln är smal och rundformad vilket ger ett jämnt och fint resultat utan dropp och kladd. Formen gör den optimal för målning av exempelvis spröjs eller profiler.