När du ska välja målarfärg är det viktigt att förstå färgkoder. Färgkoder används för att standardisera och beskriva färger, utifrån hur vi människor uppfattar dem. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om NCS-systemet.

För att få fram exakt den kulör du valt behöver olika färger blandas. Med tanke på hur många kulörer som finns (Beckers tillhandahåller till exempel över 500 kulörer!) hade det varit omöjligt att blanda rätt om det inte hade funnits ett system för hur färgerna ska beskrivas och blandas.

NCS – ett standardiserat färgkommunikationssystem

Det vanligaste systemet som används för att identifiera målarfärgens kulörer och nyanser är NCS (Natural Color System). Systemet är baserat på hur vi människor uppfattar färg visuellt, vilket gör det enkelt att beskriva och matcha färger.

För dig som kund innebär det att du kan använda NCS-systemet för att få exakt den kulör du önskar. Dessutom garanterar det att färgen ser likadan oavsett var och när du köper den.

Så är NCS-koden uppbyggd

Ibland kan det vara bra att veta hur NCS-koden är uppbyggd. För att förklara vad de olika siffrorna och bokstäverna betyder använder vi färgkoden S 2030-Y20R som exempel.. Det är en läcker gulbrun kulör.

S 2030-Y20R

S 2030-Y20R - Den inledande bokstaven S visar att kulören är en standardkulör.

Den första siffergruppen anger nyansen.

S 2030-Y20R - 20 betyder 20 % svarthet

S 2030-Y20R - 30 betyder 30 % kromatiskhet, det vill säga hur stark eller mättad färgen är.

Den andra delen av NCS-koden visar vad färgen har för kulör utifrån de sex grundfärgerna vitt (W), svart(S), gult(Y), rött(R), blått(B) och grönt(G).

S 2030-Y20R - Y betyder anger att grundfärgen är gul (Y)

S 2030-Y20R - 20R betyder att det finns en 20 % inblandning av röd (R) i den gula nyanser.

När det är helt gråa färger utan kulörton är den andra gruppen ersatt med ett N (neutral), som i den populära vita färgen S 0500-N.

NCS-systemet är baserat på hur vi människor uppfattar färg visuellt, vilket gör det enkelt att beskriva och matcha färger.

Färgblandning enligt NCS

När färg ska blandas matas NCS-koden in en färgblandningsmaskinen. Ett datorsystem använder formeln för att beräkna hur stor mängd av de olika basfärgerna och som ska blandas. Blandningen sker vanligtvis automatiskt, genom att automatiska färgbehållare blandar i de exakta mängderna av respektive basfärg. Läs mer i vår artikel Köp så blandar vi - Så beställer du färg på Proffsmagasinet.

Läs mer om hur NCS-systemet är uppbyggt på NCS hemsida.