Att välja rätt kulör för ditt hus är en viktig del av att skapa det perfekta utseendet och känslan. Genom att ta hänsyn till flera faktorer, inklusive husets arkitektur, omgivande landskap och din personliga smak, kan du skapa en attraktiv och harmonisk exteriör. Här går vi igenom olika populära kulörer för fasaden, hur du ska tänka och vilka kulörkombinationer som passar bra ihop.

Gul fasad

Gula kulörer kan ha en tendens att upplevas starka och överväldigande när de målas på stora ytor som husfasader. För att slippa stå där sen med ett självlysande nymålat hus kan du tänka att den gula nyansen du väljer ska vara något dämpad och nästan uppfattas som lite smutsig när du provmålar. Då blir slutresultatet ofta mer behagligt. När det kommer till husknutar, fönster och detaljer är det vanligt att matcha den gula fasaden med kulörer såsom gulbrunt, grått, mörkbrunt eller rödbrunt. 

På bilden ser du fasad och detaljer målade i Beckers kulörer:

Olivblad 095 (S 5010-G50Y)

Sjösten 214 (S 1515-Y20R)

Sommarnatt 089 (S 3010-G30Y)

Svart fasad

Svarta fasader har blivit alltmer trendiga och är allra populärast på hus med modern arkitektur. Något att ha i åtanke är dock att ett svart hus sällan är kolsvart. Många hus som upplevs svarta är faktiskt ofta målade i en mörkbrun eller mörkgrå kulör. Det beror på att det kan vara svårt att upprätthålla en ren svart färg utan att den börjar se matt eller bleknad ut med tiden. Till en svart fasad passar olika kulörer beroende på vad du vill skapa för stil och kontrast. Populära val är bland annat vitt och grått, men det är också vanligt att använda metalliska toner och färgstarka accenter. 

På bilden ser du fasad och detaljer målade i Beckers kulörer:

Gnejs 762 (4803-B11G)

Asfalt 010 (S 9000-N)

Röd fasad

Ett rött hus är en riktig klassiker. Vill du komma åt den där perfekta faluröda känslan ska du välja en röd kulör med antydan till gult i. För att komplettera den röda fasaden kan du välja att måla detaljer, såsom knutar och fönster, i klassiska kulörer som exempelvis gult, grått eller gråblått. Detaljer i dessa färger ger en mjuk kontrast samtidigt som det skapar en tidlös och inbjudande estetik. 

På bilden ser du fasad och detaljer målade i Beckers kulörer:

Faluröd 068 (S 5040-Y80R)

Lergrå 047 (S4005-Y20R)

Bärnsten 034 (S 3040-Y30R)

Grön fasad

För att få till en behaglig grön kulör på ditt hus är ett knep att välja en kulör med mycket gult. Väljer du en kulör som inte innehåller så mycket gult kan helheten sen i stället upplevas som blågrön. Kulörer som är populära att kombinera till gröna fasader går ofta i vitt. Det ger en fräsch kontrast och skapar en harmonisk balans. Är du ute efter en mer iögonfallande och livlig kontrast kan du matcha ditt gröna hus med röda detaljer. Testa att experimentera med olika toner och intensiteter för att hitta den kombination som passar bäst stilmässigt både till huset och omgivningen. 

På bilden ser du fasad och detaljer målade i Beckers kulörer:

Korall 001 (S 0502-Y)

Sommarnatt 089 (S 3010-G30Y)

Jaspis 058 (S 4050-Y80R)