Att välja färg till ett projekt kan vara svårt och det är många aspekter som väger in. Beckers vill att det ska vara enkelt att hitta rätt inspiration och kulör när det är dags att måla om. Proffsmagasinet har pratat med Yvonne Karlsson, kulörexpert på Beckers, för att ta reda på hur man ska tänka för att bli nöjd och vilka misstag man enkelt kan undvika.  

Mycket har hänt i världen sedan Carl Wilhelm Becker 1865 öppnade sin butik för färg och fernissa i Stockholm. Trender har kommit och gått, och möjligheterna att uttrycka sin personliga stil har blivit näst intill oändliga. Idag erbjuder Beckers ungefär 500 olika kulörer, och de allra flesta är avsedda för inomhusbruk. 

- Det breda utbudet innebär att du kan få precis den färg du vill ha, men det ställer också krav på oss som tillverkare. Vårt mantra är ”färg för alla”, vilket inbegriper att vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja färg," berättar Yvonne Karlsson, färgexpert på Beckers. 

Expert på färg och trender 

Yvonne är en viktig medlem av Beckers-teamet och är involverad i allt från att utveckla nya färgkollektioner till att beskriva de olika kulörerna i ord på hemsidan. Hon har en bred bakgrund inom färg och måleri som certifierad färgsättare och målarmästare. 

- Mycket av mitt jobb handlar om att identifiera trender och kundpreferenser och göra kurerade färgval som gör det enkelt för kunden att hitta rätt, säger hon. 

Yvonne nämner sociala medier som en bra källa för trendspaning. Hon får också mycket kunskap från Beckers återförsäljare och genom att studera data från deras färgblandningsmaskiner. 

- Just nu ser vi till exempel att det är populärt att måla sovrummet i gröna nyanser, vilket kan kopplas till en önskan om trygghet i en orolig omvärld, tillägger hon. 

Arbetet handlar inte bara om att erbjuda rätt kulörer, utan också om att utbilda kunderna.  

- Vi lägger ner mycket arbete på att visa hur man ska tänka kring färgval och hur man använder färgkartor för att få idéer och välja färger. Färgcirkeln är ett bra exempel, och hur kunden kan framhäva detaljer eller möbler genom att välja komplementära färger, säger Yvonne. 

Som kulörexpert på Beckers är Yvonne involverad i allt från att utveckla nya färgkollektioner till att beskriva de olika kulörerna i ord på hemsidan.

Förenklade färgval med Beckers färgkartor 

Beckers har skapat olika färgkartor för att du lätt ska kunna hitta och jämföra olika kulörer. Färgkartorna gör det enklare för dig att navigera bland kulörer och du kan genom att välja en karta sålla bort de färger som du själv känner inte passar in hos dig. Kartorna är färgsorterade och går från ljust till mörkt. 

Tidigare hade Beckers 26 olika färgkartor, för inomhus och utomhus, men eftersom målet är att göra det enkelt för dig att välja kulör valde de att satsa på färre och mer konceptuella färgkartor.  

- Vi har en bas med våra 140 populäraste kulörer som håller under lång tid. Utifrån den har vi även tagit fram en karta med utvalda vita, grå och beige kulörer. Det finns även en MOOD-karta med en modig kulörkollektion. Och såklart även en karta som uppdateras med vad som är trendigt just nu.  

Trendkartan uppdateras årligen. För att se vilka kulörer som platsar tar Beckers in information från data och trendrapporter, lyssnar på återförsäljare och känner av vad kunderna de möter varje dag faktiskt eftersöker. 

Att skapa en moodboard med inspirerande material är en bra start. Du kan till exempel samla material i datorn eller sätt upp urklipp på väggen.

Hitta rätt kulör inne 

Oavsett vilken stil eller känsla du är ute efter ska du se över dina grundförutsättningar.  Enligt Yvonne handlar ett måleriprojekt om 80 procent grundarbete och resterande 20 procent om att faktiskt få upp färgen på väggarna.  

- Det är viktigt att känna in rummet. Ställ dig själv frågor som vad det är för rum, hur rummet ser ut och hur det ska vara möblerat.  

För att få inspiration till vilken kulör som är rätt för dig och ditt hem kan det vara bra att kolla runt lite och se vad du fastnar för. 

- Kolla i garderoben, vilka färger gillar du att ha på dig? Vad tycker du är fint i en blombukett? Du kan också kika i fysiska tidningar, spara bilder på datorn. Samla inspirationsmaterial och gör ett kollage. Gå till dig själv och dina egna intressen, säger Yvonne.  

Få en helhetskänsla genom att även bygga ut ditt moodboard med inspiration gällande passande kulörer, möbler, och inredning. Då kommer du garanterat få det bästa slutresultatet.  

3 tips till dig som ska måla om

  • Mörka färger får generellt ett rum att kännas mindre. I sovrum kan till exempel dämpade kulörer kännas harmoniskt och mysigt. 
  • Tvärtom mörka kulörer, ger ljusa kulörer känslan av att rummet är större och mer rymligt.  
  • Kalla och varma kulörer ger olika intryck. Medan kalla kulörer kan ge uppfattningen av större rymd får varma kulörer rummet att verka mysigt och mer ombonat.  

Provmåla och låt valet ta tid 

En färg kan se ut på ett sätt i katalogen, på färgkartan eller på datorskärmen, men eftersom färger uppfattas annorlunda i olika ljusförhållanden och miljöer kan slutresultatet ibland skilja sig från förväntningarna.  

- Det kanske viktigaste steget för att undvika oväntade resultat är att provmåla. Många drar ett penselstreck på någon skymd plats, men det räcker inte. För att få en realistisk uppfattning om hur färgen kommer att se ut behöver du måla en större yta, och gärna på olika ställen i rummet, eftersom olika väggar får olika mycket ljus under dagen, säger Yvonne. 

Ett annat tips är att låta valet ta tid:  

- Många vill ha ett ”perfekt” hem snabbt, men när du ska välja kulör är det viktigt att låta valet ta lite tid. Ta dig tiden att verkligen observera provmålningen. Då får du en känsla för hur kulören ser ut vid olika tider och i olika väderförhållanden. 

Var också lite modig i ditt färgval, välj personligt. Ditt hem är det enda platsen där du helt själv får utforma miljön, ta vara på det. Det är ditt hem, inte en inredningskatalog. 

Beckers MOOD-serie innehåller modiga och uttrycksfulla kulörer som ska ge karaktär och personlighet till ditt hem.

Kulör utomhus 

Liksom omgivningen kan spela in i färgval inomhus, kan den göra det när du ska välja färg till fasaden. En grundtanke när du ska måla om ditt hus på utsidan bör vara vilken stil huset har. Beroende på om det är det nybyggt och modernt eller om det är ett äldre hus kan olika färger passa in. Det kan också finnas regler om vilka färger som är okej och inte okej att måla ditt hus i. 

- Ditt hus är ju en del i ett sammanhang och grannen ser ju det mer än vad du själv gör. Ditt hus ska stå i harmoni till de andra husen i området. En ständig trend är att måla fasaden i tidstypiska färger, alltså den färg som var trendig det årtal som huset byggdes.  

Generellt gällande färg kan du tänka att ”tråkiga” kulörer blir vackra utomhus. Ljuset har ett blåstick som gör att kulören uppfattas kallare och mer färgstark.