Skriven av Henny, produktexpert


Proffsmagasinet, 2024-01-23

Att måla innertaket ger hela rummet ett upplyft men hur ska du egentligen gå till väga om du nu ska måla taket själv? I den här guiden går vi på Proffsmagasinet igenom, steg för steg, hur du målar ditt tak. Vi tipsar även om en del saker som kan vara bra att tänka på.

Måla taket först

Ska du måla både tak och väggar är det absolut smidigast att börja med taket. Då slipper du täcka dina nymålade väggar och riskerar inte att de blir förstörda med färgstänk från takmålningen.

Förberedelser

Innan du börjar med både tvätt, grundmålning och målning behöver du ta reda på hur taket har målats tidigare. Det här gör du enkelt genom att provtvätta en mindre yta av taket som ska målas. Tvätta ytan med vatten och se hur den gamla färgen reagerar.

  • Löser färgen inte upp sig är det bara att sätta i gång att tvätta hela taket.
  • Om färgen löser upp sig är taket förmodligen målat med limfärg. För att den nya färgen ska fästa i taket måste du då tvätta bort den färg som löser upp sig med stora mängder vatten.
  • Smetar färgen sig i stället för att lösa upp sig är taket nog målat med kalkfärg. Kalkfärg tvättas inte bort utan skrapas och borstas bort. Se till att få bort allt damm från taket när du är klar.

Rengör innertaket

Efter att du tagit bort rester från tidigare takmålning är det dags att rengöra inför målning. För att göra det enklare kan du använda inomhustvätt som du spär ut i en sprayflaska. Spraya taket och låt medlet verka i några minuter innan du torkar bort det med en fuktig mikrofiberduk. Då har du fått bort all smuts och fett och nu är taket redo att grundmålas.

Spackla och slipa

Har taket skador eller ytor där gammal färg sitter löst behöver du skrapa bort den och spackla. När spacklet har torkat slipar du med ett fint sandpapper så att ytan blir slät.

Tips! För att ytan du har spacklat ska få samma struktur som resten av taket kan du innan spacklet har torkat dutta med en svamp.

Grundmåla taket

Om taket är nytt och beroende på vilket material taket är gjort av kan ytan suga åt sig olika mycket färg. Är taket gjort i exempelvis träfiberplattor som suger åt sig mycket bör du grundmåla innan du kör på med den takfärg du har valt.

Välj rätt kulör till taket

Takets kulör påverkar hur rummet känns. Vanligast är att välja en vit kulör, det ger en jämn ljusspridning i hela rummet. Ska du måla taket vitt kan du tänka på att välja en vit kulör som passar ihop med färgen du har på väggarna.

En trend är att gå bortom det vita taket. På så sätt kan du skapa en helt annan stämning i rummet. Till exempel kan en mörkare kulör i taket få rummet att upplevas som mer ombonat och mysigt. Du kan även ge rummet en effektfull känsla genom att måla tak och väggar i samma färg.

Hos oss på Proffsmagasinet kan du välja vilken kulör som helst för ditt tak. Vi har färdigblandade kulörer från Beckers, men du kan också själv skriva in färgkoden på den kulör du valt ut. Läs mer om hur du köper färg på Proffsmagasinet här!

Taket på bilden är målat i Beckers kulör Rofylld 894.

I vår guide ”Färgkoder – så väljer du rätt kulör med NCS-systemet” får du lära dig mer om hur du ska tänka för att hitta den perfekta kulören för dig.

Måla taket

Nu är det äntligen dags att måla taket i den kulör du valt. Se till att du har tejpat och skyddat allt som inte ska få färg på sig med plast eller skyddspapp. Om väggarna ska målas när taket är klart gör det inget om du målar lite på väggen.

Börja måla med en pensel längs takets kanter och taklister. Se till att använda rikligt med färg för att resultatet inte ska bli flammigt. Börja sedan rolla resten av taket. Använd ett förlängningsskaft på rollern för att nå ordentligt. Se även här till att använda mycket färg på rollern. Försök att måla hela taket i ett svep för att undvika skarvar och få en så slät målad yta som möjligt.

Henrik tipsar - proffsmagasinet.se

Måla utan rollertråg!

När du ska måla taket är det viktigt att du inte snålar med färgen. Med mycket färg på pensel och roller kommer resultatet bli som bäst. Köper du 10-litersburkar kan du doppa rollern direkt i burken. Då slipper du spill och kladd som ofta kommer med att hälla över färg i tråg.

Köper du mindre mängd färg kan du såklart använda tråg. Se då till att alltid ha rollertråget väl påfyllt så att du inte använder för lite färg - på så sätt undviker du ett fläckigt eller flammigt slutresultat.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Henny, produktexpert

Jag som har skrivit den här artikeln heter Henny och är produktexpert här på Proffsmagasinet. Mitt mål är att göra det enkelt för dig som kund att välja rätt produkter och säkerställa att du får ut det mesta av dina verktyg. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henny@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!