Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Borrhammare

En borrhammare är en kraftig borrmaskin för borrning främst i betong, stenmaterial och tegel. Alla verktyg i denna kategori är sladdlösa, d.v.s. batteridrivna.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
250 produkter
SDS-plus eller SDS-max?
Borrhammare eller slagborr?
Relaterade artiklar:

Köpguide: Så väljer du rätt borrhammare

Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-07-25

När varken en vanlig borrmaskin eller slagborr räcker till är det en borrhammare som gör jobbet. Borrhammarens främsta uppgift är att hjälpa dig att göra hål i, eller totalt demolera cement, betong, sten, tegel och andra keramiska hårda material. Såklart finns det olika varianter av detta maskinverktyg och för att du lättare ska kunna hitta den borrhammare som passar dig bäst har vi på Proffsmagasinet gjort den här guiden!

För riktigt grova jobb kommer du inte långt med en borrmaskin, i stället ska du använda en borrhammare! Borrhammaren är gjort för att kunna ta sig igenom riktigt hårda material som bland annat betong, berg, murverk och sten. Det här gör den genom att, som man kan gissa sig till av namnet, inte bara borra utan även hamra mot själva borret.

För att hitta den borrhammare som lämpar sig bäst för dig kan det vara bra att tänka igenom till vad och hur den kommer användas. Det finns nämligen ett flertal olika varianter och aspekter att ta hänsyn till för att hitta den bästa borrhammaren för dig.

Vad är en borrhammare?

En borrhammare, kan även kallas mejselhammare eller slaghammare, är en variant av en borrmaskin men som klarar riktigt tunga jobb – tyngre än en slagborr! Förutom den självklara borrfunktionen har maskinen också en inbyggd hammarfunktion som slår mot borraxelns bakdel. På så sätt tar sig hammarborren enkelt genom hårda och tjocka material och du kan använda den till grovjobb såsom att borra hål i bland annat sten, betong och tegel, eller rivning av till exempel kakel och betong. Du behöver trots de hårda materialen inte alls lägga mycket vikt på borren.

Hammarborrar har ett så kallat SDS-fäste där du fäster själva borret. Ett SDS-fäste gör det mycket enkelt att byta borr samtidigt som det ger ett bra grepp och låter borret röra sig något under själva borrningen.

Vill du läsa mer?

Den här guiden är skriven för dig som går i tankar på att köpa en borrhammare. Om du har andra frågor eller funderingar har vi fler artiklar om borrhammare i vår kunskapsportal.
Våra 5 populäraste borrhammare – testade av kunder
10 vanliga misstag när du borrar – och hur du undviker dem
Borra i betong – så lyckas du med din betongborrning
Sätta up tv på väggen - så gör du
Dewalt nyhet: Kraftfull batteridriven borrhammare

Borrhammarens delar:

Chuck – En borrhammares chuck har ett SDS-fäste, antingen SDS-plus eller SDS-max. Skillnaden är att SDS-max passar bättre till riktigt grova jobb och om du ska borra stora hål.

Riktningsknapp – Styr åt vilket håll borret ska gå. För att du ska kunna jobba snabbt och smidigt är det nödvändigt att den här knappen är lätt att nå så det är enkelt att ställa in när du arbetar.

Avtryckare – Med på- och avknappen styr du även hastigheten. Genom att hålla in den hårdare jobbar maskinen snabbare.

Handtag och stödhandtag – Huvudhandtaget ska vara bekvämt och stort nog för att hålla i med arbetshandske på. Vid tunga arbeten kan det krävas ett stödhandtag för mer kraft och för att hålla maskinen på plats.

Specifikationer

När du ska välja borrmaskin finns det några specifikationer som kan vara bra att ta hänsyn till. Maxdjup, slaghastighet, slagstyrka och vikt är exempel på faktorer som kan variera maskinerna emellan.

Maxdjup

Maxdjupet ger dig svaret på hur djupt borrhammaren klarar av att borra. Det skiljer sig beroende på materialet och specifikationen nämner de separata sågdjupen för både trä, stål och betong. I regel klarar maskinen ett högst djup i trä och lägst i stål. Kapaciteten för betong ligger någonstans där emellan.

Slagstyrka och slaghastighet

Hur starkt en borrhammare slår i materialet mäts och anges i enheten Joule (J). Denna siffra talar om att ju högre slagkraft, desto mer effektiv avverkning har du i materialet.

En maskin som slår vibrerar, och hur mycket en maskin vibrerar kan vara en avgörande faktor för den användare som arbetar större delen av dagen med en borrhammare. Vibrationsvärdet anges i m/s, och ju lägre det värdet är, desto mindre vibrerar maskinen – och ju mindre maskinen vibrerar desto mindre negativ påverkan har det på bland annat axlar, armbågar, handleder.

Slaghastigheten förklarar i stället hur snabbt maskinen slår. Måttet bpm anger hur många slag per minut som hammarborren genererar. Ju fler slag, desto mer effektiv är maskinen.

Borrhammaren finns i olika utformningar. Ska du borra i riktigt hårda material kan det krävas stora maskiner!

Vikt

Hur stor och tung borrhammaren är går såklart hand i hand med hur kraftfull den är. Ska du ha en borrhammare som du använder då och då till något lättare jobb kan det vara skönt att ha en mindre och smidig, som ju också är lättare att använda i trånga utrymmen. Om du däremot ska använda den till riktigt grova projekt kan det vara nödvändigt att ha en större och tyngre.

Vikten kan ligga på allt från något kilo och upp till över 10 kilo. De tyngre maskinerna kan vara svåra att använda om du ska jobba över axelhöjd, om du exempelvis vid håltagning i innertak. Förutom att det är bökigt och svårt kan de i längden även skada axlar, nacke och rygg.

Sladd eller sladdlöst?

Något att ta ställning till i sitt val av borrhammare är huruvida en maskin med eller utan sladd passar bäst. De batteridrivna har idag ungefär samma kapacitet som de nätdrivna – det som skiljer dem åt är egentligen begränsningarna och möjligheterna. En batteridriven maskin kan du bära med dig och jobba med vart som helst, dock kan batteriet ta slut och du kan bli tvungen att ta en ofrivillig arbetspaus.

Med en nätdriven borrhammare är det i stället tvärtom, du måste alltid arbeta i närheten av ett nätuttag men du kan jobba under en lång tid utan att vara rädd för att batteriet ska ta slut. Däremot kan sladdarna medföra en större risk både vad gäller snubbelolyckor och att verktyget går sönder.

Batteridrivet mest populärt

De fem borrhammare som vi säljer mest av är alla batteridrivna med ett batteri på 18 volt (v). Vill man ha en något mer kompakt maskin finns det även de med batterier på 12 v. Krävs det i stället mer kraft än det borrhammare på 18 v kan erbjuda finns det även de som ligger på 36, 40 eller till och med 54 v.

Ett batteri till flera verktyg

Ytterligare en smidig och praktisk aspekt med batteridrivna verktyg är att varumärken ofta har en så kallad batteriplattform – alltså att du kan använda samma batterier till flera olika verktyg. Har du redan batterier och laddare hemma behöver du då inte köpa en borrhammare där det ingår om du väljer att köpa en från samma märke och inom samma serie.

Har du inte batterier och laddare hemma kan du såklart välja att köpa en borrhammare där det ingår. Ofta medföljer då två batterier – vilket innebär att du alltid kan ha ett laddat och redo när det andra tar slut.

Vill du veta mer om verktygsbatterier kan du läsa vår guide "Vilka batterier passar i mitt verktyg?"

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Välj en borrhammare med rätt funktioner

Förutom specifikationer och drivmekanism behöver du ju även se till borrhammarens funktioner när du ska hitta en bra maskin för ditt ändamål.

Funktionsväljare

En funktionsväljare låter dig helt enkelt välja huruvida hammarfunktionen ska vara på eller av när du borrar. Är den av fungerar den som en vanlig borrmaskin vilket passar bra om du ska borra i en träregel eller metallbalk. För grova jobb som borrning i hårda keramiska material, som betong, sten och tegel.

Bilningsfunktion

Betyder att chucken inte längre roterar och maskinen endast slår. Denna funktion ställs in vid demolering av keramiska material, och kräver i stället för ett borrstål – en mejsel. Dessa finns i olika bredder och utföranden beroende på ändamål.

Var dock noga med att välja borrstål och/eller mejsel för ändamål och modell på maskin. Vissa maskiner kombinerar alla dessa tre funktioner, och är valbara genom knapp eller vred på maskinen. I vissa maskiner ingår även en utbytbar chuck till en vanlig 13mm chuck för att använda sig av med funktionen borrning utan slagfunktion, varpå vanliga runda borrstål passar i maskinen i stället för SDS-fäste, kan vara bra om man vill borra i trä, plast eller metall.

Bärrem

Något man kanske inte riktigt tänker på men som kan vara avgörande är att alltid ha någonstans där du kan ha maskinen för att snabbt få händerna fria. Jobbar du på höjder eller på andra ställen kan det vara praktiskt att ha en borrhammare med bärrem.

Stödhandtag

När du jobbar i hårda, grova material och behöver ta i ordentligt kan det vara bra att ha ett stödhandtag som ger dig mer kraft och gör det lättare att hålla maskinen på plats.

Arbetsljus
Bra sikt är a och o för att ditt arbete ska bli bra. De flesta borrhammare har inbyggd LED-belysning som gör att du alltid ser bra. LED-lampan ger dig även möjligheten att jobba i mörkare utrymmen dit ljuset inte riktigt når.

Borr och mejslar finns i olika varianter till en borrhammare.

Använd rätt borr

För att borrhammaren ska kunna göra sitt jobb måste du använda rätt borr! Vanliga borr räcker här inte långt utan när du borrar i betong, sten eller andra hårda material med din borrhammare krävs det att du har ett hammarborr. Hammarborret ska passa i maskinens SDS-fäste.

Borret finns i flera olika längder och olika tjocklekar. Även antal skär varierar också beroende på borr och du kan välja mellan två, tre eller fyra skär. Ett borr med extra skär tar sig lättare igenom armering av betong.

Borr finns att köpa både separat och i kit. En sak som kan vara bra att tänka på vid inköp är att du ofta får vad du betalar för när det kommer till just borr. De billigare modellerna slits ut fortare och går lättare sönder. Därför kan det vara bra att investera i borr av bra kvalitet.

Mejslar till hammarborren

Om du ska riva kakel eller demolera andra keramiska material och använda borrhammarens bilningsfunktion ska du byta ut borret mot mejslar. Det finns särskilda hammarmejslar som du fäster på borrhammaren, så kallade hammarmejslar. Mejslarnas olika utformning lämpar sig för olika arbeten. Till exempel finns det kakelmejsel som kan användas särskilt för att ta bort kakel från golv och väggar.

Har du fortfarande frågor och funderingar kring vilken borrhammare du ska köpa? Kontakta gärna Proffsmagasinets duktiga kundservice så vägleder vi dig gärna till rätt maskin för dina behöv. Kontakta oss här!

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!