En elektrisk borrmaskin är det första verktyget många köper, men långt ifrån alla har koll på hur den ska användas Här listar vi tio misstag som allt för många gör när de borrar – och hur du undviker dem.

Om du bara äger ett elverktyg är sannolikheten stor att det är en borrmaskin. Alla behöver trots allt göra hål emellanåt, oavsett om det är för att sätta upp en tavla eller snickra en skohylla. Samtidigt är det ett verktyg som få bemästrar till fullo. Här är tio vanliga misstag och hur du undviker dem.

1. Du använder fel borrmaskin

Olika borrmaskiner har olika användningsområden och det är viktigt att du förstår vilken som ska användas när. En enkel borrskruvdragare fungerar ofta utmärkt till trä, gips eller plast, men om du ska borra i betong behöver du en slagborr eller borrhammare (med slagfunktionen påslagen). Om du är osäker på vad du har för borrmaskin är det bättre att läsa manualen än att chansa!

Läs även:

Borra i betong – så lyckas du med din betongborrning

Guide: Välj rätt borrhammare

Guide: Välj rätt skruvdragare eller borrskruvdragare

Olika typer av skruvdragare och borrmaskiner - Vilken är vilken?

2. Du använder fel borr

Olika borr har olika användningsområden. När du väljer fel borr för materialet riskerar du inte bara att misslyckas med ditt borrande utan också att ha sönder borr och borrmaskin. Ska du borra i trä, metall, betong eller gips? Investera i en ordentlig borrsats så är du förberedd!

3. Du har inte markerat var hålet ska placeras

Du håller tavlan mot väggen där den ska sitta, lyfter krampaktigt bort den och håller kvar fingret precis där borrhålet ska vara. Du sträcker dig efter borrmaskinen, byter andaktsfullt plats på borr och fingerspets, pressar ner avtryckare och… vips, så studsar borrspetsen iväg och du måste börja om! Att inte göra en tydlig markering där borrhålet ska vara är ett ödesdigert nybörjarmisstag. Ännu bättre är att slå in en fördjupning med en körnare för att förhindra att borret vandrar iväg.

Med en körnare kan du markera vår hålet ska sitta. Genom att slå in en fördjupning förhindrar du att borret vandrar iväg.

4. Du kör på fel hastighet

Att trycka full gas och få jobbet överstökat kan vara frestande, inte minst om du har många hål att borra (eller om du bor i lägenhet och vill vara schysst mot grannarna). Dessvärre kan fel hastighet leda till att allt går åt pipan, att borret går sönder och att hålet uteblir. En tumregel är att större borr kräver lägre hastigheter.

5. Du lägger för mycket/för lite tryck på borren

När du borrar är det två krafter som samverkar: det är borret som vrids och det är det tryck du lägger på borrmaskinen. Trycket ska vara jämnt och konstant, men om trycket är för högt riskerar du att skada både borret och materialet. Större borr kräver i regel mer tryck. När du använder en slagborrmaskin är det slagmekanismen sin ska göra jobbet – inte dina biceps. Lägg energin på att hålla borrmaskinen rakt istället.

Försök att hålla borrmaskinen så vinkelrätt som möjligt. Du kommer inte att ångra dig. På bilden syns slagborren Bosch GSB 12V-15.

6. Du håller borrmaskinen snett

Det är mycket att tänka på när man borrar, speciellt om man står och vinglar på stol, har valt fel borr och glömt markera var hålet ska sitta. I all uppståndelse är det lätt hänt att hålet blir snett. Kontrollera så att borren att du borrar vinkelrätt mot väggen.

7. Du glömmer att förborra

Om du ska borra ett stort hål ska du borra ett litet hål först. Det låter kanske onödigt, men leder ofta till att det stora hålet blir snyggare och rakare.

8. Du rensar inte hålet från damm eller spån

Om du ska sätta en plugg i hålet är det viktigt att du första dammsuger hålet eller blåser ut dammet. Annars finns det en risk att pluggen inte fäster som den ska.

9. Du slarvar med skyddsutrustningen

Att hörselskydd är ett måste när man hanterar slagborren förstår de allra flesta som någonsin hört en slagborr arbeta sig in en en solid betongvägg, men hur är det med skyddsglasögon, arbetshandskar och ansiktsmask? När det kommer till att skydda sig finns det ingen anledning att slarva.

10. Du glömmer göra rent din maskin

Sådär! Hålet sitter där det ska, så nu är det väl bara att lägga undan borrmaskinen tills den ska användas nästa gång? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Först ska du naturligtvis rengöra ventilationshålen, chucken och alla andra ställen där det har fastnat smuts, damm och spån. Om du sköter om ditt verktyg ordentligt kommer det att hålla längre och prestera bättre.

Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av borrmaskiner, borr och allting annat du behöver för att komma igång. Lycka till med borrandet!