Att borra i betong med en slagborr eller borrhammare behöver inte vara svårt. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om att borra med betongborr, välja plugg och skruva i din betongvägg.

Är väggen där den nya tv:n ska sättas upp hård och stum? Misströsta inte! Att borra i betong kräver visserligen andra verktyg och lite mer arbete än att skruva i trä eller gips, men när du väl fått upp din tv, tavla eller hylla kommer den sitta upp tryggt och säkert.

Hur vet jag att väggen är gjord av betong?

Många kan lista ut om en vägg är gjord av gips, men hur är det med tegel, lättbetong och spånskiva?

Det första du ska göra är att knacka på väggen. Om det låter ihåligt är det förmodligen en reglad vägg med gips- eller spånskiva på. Om det känns hårt och stumt är det förmodligen betong, tegel eller lättbetong.

Det säkraste sättet att ta reda på vad en vägg är gjord av är att borra några millimeter in i väggen och inspektera dammet eller spånet.

  • Om det är spån är det spånskiva.
  • Om dammet är vitt är det en gipsvägg.
  • Om dammet är rödaktigt är det tegel.
  • Om det är ett fint vitt eller grått damm är väggen gjord av betong.

Rätt borrmaskin för att borra i betong

När du säkerställt att det är en betongvägg du har framför dig behöver du rätt verktyg för uppgiften. För att borra hål i betong kan du antingen använda en slagborrmaskin eller en borrhammare

Slagborr eller borrhammare?

En slagborr använder har en slagfunktion för att slå borret i framåtgående riktning. Slagborrmaskinen fungerar bra när du ska borra i tegel eller lättare betong. Om du ska borra i hårdare betong är borrhammaren ett bättre val.

Om du bara har borrat i betong med slagborrmaskin tidigare kommer du att häpna när du märker hur snabbt och effektivt en borrhammare tar sig in i väggen. Borrhammaren är konstruerad för att göra hål i hårda material och har en slagmekanism som slår med hög kraft direkt mot baksidan av borret. Det gör att du inte behöver lägga lika mycket kraft på verktyget.

Om du ska borra i stenmaterial eller hård betong är borrhammaren ett bättre val än slagborren. På bilden syns borrhammaren Hikoki DH26PB2.

Viktigt att välja rätt betongborr

En borrmaskin är aldrig bättre än det borr som monteras i den. En hammarborr använder vanligtvis borr med så kallat SDS-fäste. När du väljer borr till din slagborrmaskin är det lättare att ta fel och använda ett borr som är utformat för till exempel trä eller metall.

Borr för sten och betong är förstärkta med en hårdare metall i spetsen för att inte slitas vid hög belastning. Man brukar säga att borret är hårdmetallbestyckat eller prata om HM-borr. Det finns också universalborr som kan användas för att borra i i princip alla material.

Borra i betong med en skruvdragare?

Kan man borra i betong utan slagborr eller borrhammare? Kan man rent av använda sin vanliga skruvdragare? Om man med ”vanlig skruvdragare” menar en skruvdragare utan slagfunktion är svaret nej. Däremot finns det skruvdragare och borrskruvdragare som fungera precis som en slagborr. Ibland kallas den typen av skruvdragare för ”skruvdragare med slag” eller liknande. Skruvdragaren med slag ska dock inte förväxlas med verktyget slagskruvdragare, som inte alls är gjorda för borrning.

Kan man skruva i betong utan att borra?

Visst hade det varit härligt om det fanns en skruv som kunde skruvas in i betongväggen utan att du behövde borra först, men något sådant finns tyvärr inte. Däremot finns det flera alternativ till att borra – framför allt om du ska sätta upp lättare saker som tavlor, krokar och speglar. För att fästa den typen av saker på väggen utan att borra kan du till exempel använda självhäftande spik.

Se upp för armeringsjärn när du borrar

Att stöta på armeringsjärn i betongväggen är aldrig kul. Om du vill minimera risken att skada ditt betongborr och slippa byta till metallborr kan du med fördel söka igenom väggen med en regelsökare innan du börjar borra. Genom att lokalisera armeringsjärn och andra hinder kan du förhoppningsvis planera hålen för enkel och smidig håltagning.

Många regelsökare på marknaden kan lokalisera armeringsjärn i betongväggen. Sök igenom väggen innan du börjar borra för att slippa obehagliga överraskningar.

Tips för att borra rakt i betong

Ibland är det särskilt viktigt att borra rakt i betong. Det är lättare sagt än gjort, men med några enkla knep kan du förbättra din precision avsevärt

  • Använd borrhammare i stället för slagborr. Eftersom du inte behöver lägga lika mycket tryck på borrhammaren kan du fokusera på att hålla verktyget rakt.
  • Förborra ett mindre hål innan du borrar med en större dimension.
  • Använd en körnare för att markera borrhålet med en fördjupning. Om hålet hamnar rätt från början är chansen större att du lyckas hålla kursen.

Vad ska man använda för plugg i betong?

När du borrat ett hål i betongväggen är det dags att välja plugg och skruv. Att välja skruv och plugg är inte särskilt svårt eftersom många av de vanligaste varianterna fungerar. Det är dock viktigt att hålet har samma dimension som pluggen och lika djupt som skruven är lång.

  • Universalplugg – fungerar utmärkt för lättare infästning. När skruven passerar genom pluggen dras den ihop och kilas fast i väggen.
  • Expanderplugg – Även expanderpluggen lämpar sig för betong. Generellt används den för lite tyngre jobb.
  • Lättbetongplugg – Denna plugg är speciellt utformad för tunga laster i lättbetong.