Att sätta upp tv:n på väggen är både stiligt och platseffektivt. I den här artikeln berättar vi hur du ska göra, vad du ska tänka på och vilka verktyg du behöver!

På tjock-tv:ns tid hade vi inte så mycket valmöjligheter när det kom till tv:ns placering. Den fick helt enkelt stå där det fanns plats. Idag, när tv-apparaterna är tunna och lätta, är det en helt annan sak. Att tv:n gör sig bäst på väggen är många överens om, men långt ifrån alla gör slag i saken.

Om du vill ha hjälp med att sätta upp tv:n har du alltid möjligheten att ta hjälp av en hantverkare. Men om du är någorlunda händig, har rätt verktyg till hands och vet hur du ska göra brukar det inte vara särskilt svårt att göra det själv. I den här guiden berättar vi hur du kan gå till väga!

Verktyg du kan behöva när du sätter upp en tv

Välj väggfäste

Oavsett var du kommer att sätta upp din tv behöver du ett väggfäste. Viktigt när du väljer väggfäste är att det ska klara tv-apparatens vikt och att det har rätt mått. Om du vill kunna luta eller vrida tv:n ska du välja ett väggfäste som uppfyller dina krav. Många tv-apparater använder VESA-standarden som anger hur långt det är mellan de olika fästpunkterna. Om det är 400 millimeter mellan de fyra fästpunkterna ska du ha ett väggfäste med VESA-måtten 400x400.

Var ska tv:n sitta?

Vilken vägg tv:n ska sitta på vet du säkert redan, men hur högt ska den sitta? En bra tumregel är att två tredjedelar av tv:n ska vara under ögonhöjd, men i slutändan är det en fråga om tycke och smak. Tejpa gärna upp tv:ns konturer på väggen och ”provtitta” från din soffa eller tv-fåtölj. När du har bestämt dig för var tv:n ska sitta kan du markera borr- eller skruvhålens position. För att säkerställa att tv:n är rak och att hålen hamnar rätt kan du använda en korslaser eller linjelaser.

Vad är väggen gjord av?

När du ska skruva upp väggfästet är det viktigt att först ta reda på vad väggen är gjord av. Framför allt behöver du veta om det är en gipsvägg, betong eller lättbetong. Om du är osäker kan du knacka på väggen. Om det låter ihåligt är det förmodligen en reglad vägg med gips- eller spånskiva på. Om det känns hårt och stumt är det förmodligen betong, tegel eller lättbetong. Om du fortfarande är osäker kan du borra några millimeter in i väggen och undersöka dammet.

Montera tv på betongvägg

Om du ska sätta upp tv:n på en betongvägg behöver du först borra hål i väggen och sätta i plugg för att skruvarna ska fästa. Om det är lättbetong eller tegel kan en slagborrmaskin göra jobbet, men om det är en yttervägg i väldigt hård betong rekommenderar vi att du använder en borrhammare. När hålet är borrat är det bara att sätta i plugg och skruva fast fästet. En förutsättning för att pluggen ska kunna göra sitt jobb är att skruven är så lång att den går genom hela pluggen.

Innan du borrar i gipsväggen behöver du kontrollera så att det inte går vattenledningar eller ström i väggen. Om du har möjlighet att skruva i en regel är det ofta att föredra.

Montera tv på gipsvägg

Att montera sin dyra tv på en tunn gipsvägg kan kännas lite läskigt, men det är långt ifrån omöjligt. Först och främst behöver du kontrollera så att det inte går vattenledningar eller ström i väggen. Detta kan göras med många moderna regelsökare, förutsatt att de har tillräckligt bra sökdjup.

Nästa steg är att undersöka var reglarna sitter. Om du inte har en regelsökare till hands kan du prova att dra en stark magnet längs väggen och försöka lokalisera skruvarna som regeln är monterad med. Om det finns en lämplig regel att skruva fast fästet i använder du dig av vanlig träskruv.

Eftersom reglar normalt är placerade med 60 centimeters avstånd kan du förmodligen inte fästa alla skruvar i reglar. För de fästpunkter som hamnar utanför behöver du använda en speciell gipsexpanderskruv (även kallad mollyplugg) som expanderar på baksidan av gipsskivan. Om det inte finns någon regel att skruva i är det inte hela världen. Så länge du använder rätt gipsexpanderskruv går det att fästa alla fyra skruvar i gipsskivan.

Göm sladdarna i en kabelkanal

Kablar som hänger och slänger under tv-apparaten är varken snyggt eller praktiskt. Ett bra sätt att bli av med dem är att montera en självhäftande kabelkanal under tv:n. Se bara till att välja en kabelkanal med tillräckligt stor omkrets så att alla sladdar ryms. Köp hellre en för stor än en för liten ifall att du vill kunna ansluta fler enheter i framtiden.