Att sätta upp din tv på väggen är både snyggt och platseffektivt. I den här artikeln berättar vi på Proffsmagasinet hur du hänger upp din tv, vad du ska tänka på och vilka verktyg du behöver för att montera den!

På tjock-tv:ns tid hade vi inte så mycket valmöjligheter när det kom till tv:ns placering. Den fick helt enkelt stå där det fanns plats. Idag, när tv-apparaterna är tunna och lätta, är det en helt annan sak att inreda med en tv.

Att platt-tv:n gör sig bäst på väggen är många överens om. Samtidigt är många osäkra på hur de ska montera tv:n på ett säkert sätt utan att göra för stora ingrepp på den bakomliggande väggen.

Har du kanske köpt en ny tv och vill ha hjälp med att sätta upp den kan du alltid ta hjälp av en hantverkare. Men om du är någorlunda händig, har rätt verktyg till hands och vet hur du ska göra brukar det inte vara särskilt svårt att göra det själv. I den här guiden berättar vi hur du kan gå till väga för att montera din platt-tv på väggen själv.

Att tänka på när du ska hänga tv:n på väggen

Såklart finns det flera saker att ta hänsyn till och tänka på när du ska montera tv:n på väggen. Bland annat handlar det om att ha rätt verktyg för jobbet, vilken höjd, vilket väggfäste som passar och en del andra saker. Här går vi igenom hur du ska tänka.

Vad är väggen gjord av?

När du ska skruva upp väggfästet är det viktigt att först ta reda på vad väggen är gjord av. Framför allt behöver du veta om det är en gipsvägg, betong eller lättbetong. Om du är osäker kan du knacka på väggen. Om det låter ihåligt är det förmodligen en reglad vägg med gips- eller spånskiva på.

Om det känns hårt och stumt är det förmodligen betong, tegel eller lättbetong. Om du fortfarande är osäker kan du borra några millimeter in i väggen och undersöka dammet.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Hur högt ska tv:n sitta på väggen?

Vilken vägg tv:n ska sitta på vet du säkert redan, men hur högt ska den sitta? En bra tumregel när du ska bestämma hur högt din tv ska monteras är att två tredjedelar av tv:n ska placeras under ögonhöjd, men i slutändan är det en fråga om tycke och smak.

Tejpa gärna upp tv:ns konturer på väggen och ”provtitta” genom att sätta dig i soffan eller tv-fåtöljen. När du har bestämt dig för var tv:n ska sitta kan du markera borr- eller skruvhålens position. För att säkerställa att tv:n är rak och att hålen hamnar rätt kan du använda en korslaser eller linjelaser.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Hitta rätt väggfäste för tv:n

Oavsett var du kommer att sätta upp din tv behöver du ett väggfäste (även kallat tv-hållare). Det finns många olika fästen för tv och skärmar. Viktigt när du väljer fäste är att det ska klara tv-apparatens vikt och att det har rätt mått. Om du vill kunna luta eller vrida tv:n ska du välja ett vridbart väggfäste som uppfyller dina krav.

Många tv-apparater använder VESA-standarden som anger hur långt det är mellan de olika fästpunkterna. Om det är 400 millimeter mellan de fyra fästpunkterna ska du ha ett väggfäste med VESA-måtten 400x400. 

Göm sladdarna i en kabelkanal

Kablar som hänger och slänger under tv-apparaten är varken snyggt eller praktiskt. Ett bra sätt att bli av med dem är att montera en självhäftande kabelkanal under tv:n. Se bara till att välja en kabelkanal med tillräckligt stor omkrets så att alla sladdar ryms. Köp hellre en för stor än en för liten ifall att du vill kunna ansluta fler enheter i framtiden.

Montera tv på betongvägg

Om du ska sätta upp tv:n på en betongvägg behöver du först borra hål i väggen och sätta i plugg för att skruvarna ska fästa. Om det är lättbetong eller tegel kan en slagborrmaskin göra jobbet, men om det är en yttervägg i väldigt hård betong rekommenderar vi att du använder en borrhammare. När hålet är borrat är det bara att sätta i plugg och skruva fast fästet. 

När du borrat ett hål i betongväggen är det dags att välja plugg och skruv. Att välja skruv och plugg är inte särskilt svårt eftersom många av de vanligaste varianterna fungerar. En förutsättning för att pluggen ska kunna göra sitt jobb är att skruven är så lång att den går genom hela pluggen. 

  • Universalplugg – fungerar utmärkt för lättare infästning. När skruven passerar genom pluggen dras den ihop och kilas fast i väggen.
  • Expanderplugg – Även expanderpluggen lämpar sig för betong. Generellt används den för lite tyngre jobb.
  • Lättbetongplugg – Denna plugg är speciellt utformad för tunga laster i lättbetong.

Lästips! Borra i betong – så lyckas du med din betongborrning.

Montera tv på gipsvägg

Att skruva upp sin dyra tv på en tunn gipsvägg kan kännas lite läskigt, men det är långt ifrån omöjligt. Först och främst behöver du kontrollera så att det inte går vattenledningar eller ström i väggen. Detta kan göras med många moderna regelsökare, förutsatt att de har tillräckligt bra sökdjup.

Nästa steg är att undersöka var reglarna sitter. Om du inte har en regelsökare till hands kan du prova att dra en stark magnet längs väggen och försöka lokalisera skruvarna som regeln är monterad med. Om det finns en lämplig regel att skruva fast fästet i använder du dig av vanlig träskruv.

Eftersom reglar normalt är placerade med 60 centimeters avstånd kan du förmodligen inte fästa alla skruvar i reglar. För de fästpunkter som hamnar utanför behöver du använda en speciell gipsexpanderskruv (även kallad mollyplugg eller molly) som expanderar på baksidan av gipsskivan.

Om det inte finns någon regel att skruva i är det inte hela världen. Så länge du använder rätt gipsexpanderskruv går det att fästa alla fyra skruvar i gipsskivan. När du borrar i väggen märker du snabbt om det är dubbelgips eller enkelgips, vilket du behöver veta för att välja rätt plugg.

Innan du borrar i gipsväggen behöver du kontrollera så att det inte går vattenledningar eller ström i väggen. Om du har möjlighet att skruva i en regel är det ofta att föredra.

Sätta upp tv på väggen utan att borra?

Om du ska sätta upp din tv på väggen med hjälp av ett väggfäste är det svårt att komma undan att borra. Däremot finns det speciella golvstativ som kan placeras tätt intill väggen och får upp tv:n till en lämplig höjd.