En förutsättning för att du ska kunna borra fina hål med din borrmaskin eller borrskruvdragare är att du använder rätt borr. I den här guiden går vi igenom de vanligaste borren och det viktigaste du ska tänka på.

Att borra hål är en hel vetenskap. Förutom att välja rätt maskin för ändamålet behöver du ta hänsyn till faktorer som vridmoment, varvtal, vinkel, dimension och material. Du behöver också välja rätt borr. Mycket går att lösa med ett universalborr men om du borrar mycket kommer du att uppskatta de fördelar det innebär att välja ett borr som är skräddarsytt för uppgiften.

Borrets olika delar

Ett vanligt borr består av fyra delar: Spets, skär, spiral och skaft.

Spets

Vilken typ av spets borret har beror på vilket material det ska användas i. Borr med vassare spets brukar användas till mjukare material som trä. Borr med plattare spets används till hårdare material som metall och betong.

Spiral

Spiralens uppgift är att transportera bort det avverkade materialet.

Skär

Spiralens vassa ytterkanter kallas skär. Ett borr kan ha ett eller flera skär beroende på hur det är konstruerat.

Skaft

Skaftets utformning berättar vilken maskin du kan använda borret i. Som exempel finns det borr med sexkantsfäste för skruvdragare, släta borr för justerbar chuck och borr med SDS-fäste för användning med borrhammare.

Rätt borr till rätt material

De fyra vanligaste borrtyperna är träborr, metallborr, betongborr och universalborr. Utöver dem finns det mängder av undergrupper och mer specialiserade borr som är skräddarsydda för vissa förhållanden eller uppgifter.

Träborr

Om du ska borra i trä kan du egentligen använda vilket borr som helst, men du får allra bäst resultat om du använder ett träborr. Träborret, eller träspiralborret som det också kallas, känns igen på sin vassa spets. Denna vassa spets har som uppgift att centrera borret medan de vassa skären arbetar sig ner i materialet. Samtidigt arbetar borrets spiral med att transportera upp träspån ur hålet.

Vid sidan om träspiralborret finns det ett borr som kort och gott kallas spiralborr. Detta borr har är speciell spiralgång som transporterar ut det avverkade materialet på ett mer effektivt sätt. Det förekommer också spiralborr med gängad spiralspelts som hjälper till att dra ner borret i träet.

En annan variant är centrumborret som används för att göra större hål i trä. Centrumborret kallas också för flatborr och känns igen på sin spadliknande utformning.

Metallborr

Du kan använda ett metallborr för att borra i trä – men du ska aldrig använda ett träborr i metall. Borr anpassade för metall är tillverkade i snabbstål (HSS – High Speed Steel). Till skillnad från träborret som har en vass spets i centrum formas metallborrets spets av de två eller fyra skären.

Eftersom olika metaller har olika hårdhet kan det ibland behövas speciella borr får hårdare metaller. För att borra i rostfritt kan det till exempel vara en god idé att välja ett borr med koboltlegering. Den som arbetar mycket med metall kan välja ett borr med titanlegering för att öka skärets hållbarhet. Även borret spets har en inverkan på resultatet. En vassare spets ger ett aggressivare borr som arbetar sig ner i materialet snabbare. Vinkeln på spetsen anges i grader, till exempel 118 grader eller 135 grader. 

Sten- och betongborr

Borr för sten och betong är förstärkta med en hårdare metall i spetsen som gör att borret inte slits vid hård belastning. Oavsett om borret är förstärkt med diamantspets, tungstenkarbid eller något annat hårt material brukar man säga att borret är hårdmetallbestyckat eller att det är ett HM-borr. För att minska risken för att borret bryts eller skadas består resten av borret av en mjukare metall.

Universalborr

Universalborret är, som namnet antyder, ett borr som kan användas till flera olika material. Detta genom att kombinera den hårda spetsen från betongborret med de vassa skären från träborret. Men ett universalborr kan du borra i i princip alla material, till exempel trä, metall, betong, keramik, kakel, och plast. Därmed inte sagt att ett universalborr ersätter behovet av specialiserade borr.

SDS-borr – speciellt fäste för borrhammare

Om du ska borra i en hårdare betongvägg kommer du inte komma särskilt långt utan en borrhammare. Eftersom borrhammaren roterar och slår samtidigt kan den borra i hårdare material än en slagborr, men den kräver också speciella borr. Borret som används i borrhammare kallas SDS-borr och har spår på skaftet (SDS – Slotted Drive System). Spåren gör att borret kan röra sig fram och tillbaka i chucken samtidigt som det roterar. Det finns två olika varianter av fästet: SDS+ som kan betraktas som ett standardfäste och SDS Max för större borr.

Relaterade artiklar