Trodde du att din borrskruvdragare bara kan användas för att skruva in skruvar och borra hål? I så fall har du mycket att lära! Din skruvdragare är ett mångsidigt och kraftfullt verktyg som, utrustad med rätt tillbehör, kan användas till allt från att rensa plattskarvar till att valla skidor.

Borrskruvdragaren är ett mångsidigt verktyg som låter dig borra och skruva med samma maskin. Vad du kanske inte vet är att verktyget kan användas till mycket mer än så. Eftersom borrskruvdragaren har justerbar chuck kan du koppla på mängder av roterande tillbehör. Så länge tillbehöret passar är det bara din fantasi (och maskinens rotationshastighet) som sätter gränsen för vad du kan göra. Det här är sju saker du kanske inte visste att du kunde göra med en skruvdragare!

Slipa

Sätt på en stödrondell med karborrefäste och vipps har du gjort din borrskruvdragare till en slipmaskin. Sedan är det bara att sätta på ett ohålat 125-millimeterspapper av önskad grovhet och börja jobba. När du ska snygga till ett hål sätter du på en sliprulle med slippappershylsa. Att slipa kräver i allmänhet inte så mycket av din maskin när det kommer till motorstyrka, men om du ska slipa med ett grovt papper bör du komma upp i åtminstone 1300 varv i minuten. Skruvdragaren är inte förstavalet om du ska slipa ett helt golv, men för mindre jobb duger den alldeles utmärkt!

Fila

Behöver du göra en grop i en träskiva eller fila ner en vass metallkant? I så fall finns det en uppsjö av roterande filar, raspar och slipstift att välja mellan. Slipstift med runda skaft finns för både metall och träslipning. För detaljarbete, skärning, gravyr, snideri och finputsning kan du använda ett diamantslipstift som är täckt med diamantpartiklar.

Polera

Funderar du på att köpa en dyr maskin för att polera motorcykeln, diskhon eller bilens fälgar? I stället för att köpa ännu ett verktyg kan du utrusta din borrskruvdragare med en polerskiva eller polertrissa. Eftersom borrskruvdragare ofta har ställbar hastighet kan du dämpa hastigheten så att du inte skadar ytan.

Utrustad med en roterande stålborste får din borrskruvdragare ett helt nytt användningsområde.

Göra hål

Behöver du såga upp ett hål för att dra kablar eller rör? Hålsågar är gjorda för att användas tillsammans med borrmaskiner och skruvdragare och så länge hålsågen får plats i chucken är det oftast inga problem. Om du ska köra stora hålsågar, från 70 mm och uppåt, behöver du ett högre vridmoment. Hålsågar finns för trä, men också för kakel, klinker, plast och metall.

Borsta

Utrustad med olika typer av borstar kan din skruvdragare eller borrmaskin utföra en mängd olika jobb runt om i hemmet. Roterande stålborstar finns i alla tänkbara former och hårdheter och är idealiska för att ta bort rost eller strukturera trä. På samma sätt kan du använda en nylonborste för att ta bort färg från metall. Behöver du rensa mellan plattskarvarna på uteplatsen? Låt en längre nylonborste göra jobbet!

Hålsågar finns för trä, men också för kakel, klinker, plast och metall.

Valla skidor

Att valla skidor kan vara en tidsödande uppgift, men du kan faktiskt snabba på arbetet med hjälp av en borrskruvdragare. Idag finns det flera företag som tillverkar olika handtag och roterande borstar som förvandlar din borrskruvdragare till en effektiv vallamaskin. Med den ena handen håller du maskinen och med den andra handen håller du handtaget. Olika vallor kräver olika borstar, till exempel nylon, tagel eller stål.

Spela gitarr som Paul Gilbert

Rockbandet Mr. Big är kända för två saker: den akustiska balladen ”To be with you” och gitarristen Paul Gilberts vansinnigt snabba gitarrsolon. När plektrumhanden inte längre räckte till hade han för vana att dra fram sin plektrumbestyckade Makita-borrskruvdragare och spela ännu snabbare. Viktigt att tänka på om du skulle vilja prova är att fästa plektrumen ordentligt (det finns bra guider på nätet) och att hålla maskinen borta från håret (Paul Gilbert ska själv ha trasslat in sig mitt under ett gig, inför 10 000 åskådare).

Relaterade artiklar