Skruvdragaren, eller rättare sagt borrskruvdragaren, är ett av de viktigaste, bästa och mest mångsidiga verktygen som finns. Det finns också väldigt många olika varianter, alla med sina respektive för- och nackdelar. I den här guiden berättar vi allt du behöver veta för att välja rätt skruvdragare, slagskruvdragare och borrskruvdragare!

 Alla behöver vi skruva in skruvar ibland, oavsett om vi är hemmafixare eller proffs. Skruvdragaren är ett litet och smidigt verktyg som hjälper oss att göra det snabbare än med en vanlig skruvmejsel, och ju fler skruvarna är desto mer tjänar du på att välja ett elektriskt verktyg.

Ännu populärare är borrskruvdragaren. I själva verket är det detta verktyg många tänker på när de hör ordet skruvdragare. Det är också den mest populära skruvdragaren. Borrskruvdragaren kan både borra och skruva, och har ofta betydligt mer kraft än sitt mindre syskon. Andra varianter är slagskruvdragare och skruvdragare med slag – två verktyg med liknande namn men vitt skilda användningsområden.

I den här guiden ska vi försöka reda ut allt du behöver veta om olika skruvdragare så att du ska kunna hitta den modell som är bäst för just dig. Vi börjar med den mest grundläggande frågan: vilken typ av skruvdragare behöver du?

Vilken typ av skruvdragare behöver du?

Gränsen mellan skruvdragare och borrmaskiner är hårfin, men i den här guiden begränsar vi oss till skruvdragare, borrskruvdragare, slagskruvdragare och skruvdragare med slag. Om du i första hand ska borra med din maskin kan det i stället bli aktuellt med en slagborrmaskin, en borrhammare eller någon annan typ av borr. Läs mer i vår artikel Olika typer av skruvdragare och borrmaskiner – vilken är vilken?.

Skruvdragare

Skruvdragaren är det enklaste verktyget i familjen. Den kan inte göra mer än att skruva men den gör det oftast bra! Skruvdragaren är ofta en lätt och smidig maskin som kommer åt när andra maskiner är för klumpiga. Till skillnad från borrskruvdragaren, som har justerbar chuck, har skruvdragaren i regel inbyggd bitshållare med sexkantsfäste på ¼ tum. När du ska skruva in en skruv sätter du i en bits som passar.

Den typiska skruvdragaren har en motor på 3,6 volt (V), batteristyrka på 1,5 amperetimmar (Ah) och ett vridmoment mellan 3–5 newtonmeter (Nm), även om det finns varianter som är betydligt starkare än så. En uppskattad funktion hos många skruvdragare är möjligheten att konvertera dem mellan rak form och pistolform, vilket gör dem ännu mer flexibla. Skruvdragaren fungerar best tillsammans med mindre skruvar och mjukare material. För tyngre arbeten är borrskruvdragaren ett bättre val.

Borrskruvdragare

Borrskruvdragaren är tveklöst det populäraste verktyget i familjen och vad många tänker på när de hör ordet skruvdragare. Borrskruvdragaren är en kombination av skruvdragare och borrmaskin och kan därför användas till både borrning och skruvning. Till skillnad från skruvdragaren har borrskruvdragaren en justerbar chuck, vilket innebär att du kan spänna fast bits, borr och andra roterande tillbehör. Andra utmärkande egenskaper hos borrskruvdragaren är att den har två eller fler växlar, inbyggd broms och ställbart moment. Det senare innebär att du kan ställa in hur hårt skruvdragaren ska dra innan den slår av rotationen.

Slagskruvdragare

Slagsskruvdragaren liknar skruvdragaren på så sätt att den har en inbyggd bitshållare istället för chuck. Det som skiljer dem åt är att slagskruvragaren har en slagfunktion som hamrar runt skruven i roterande riktning när motståndet ökar. Det innebär att slagskruvdragaren kan ha betydligt högre vridmoment än borrskruvdragare (ofta över 200 Nm) och att du inte behöver hålla emot lika mycket när den arbetar. Om du ska skruva i många tröga skruvar borde slagskruvdragaren vara ditt förstaval. På grund av sin konstruktion kan slagskruvdragare göras väldigt små och kompakta vilket också gör dem idealiska för trånga utrymmen.

Skruvdragare med slagfunktion

Två verktyg som är lätta att blanda ihop är slagskruvdragare och skruvdragare med slag. Skillnaden är att skruvdragare med slag har en slagfunktion som slår rakt framåt, i hålets riktning, i stället för att slå i roterande riktning. Den typen av slagfunktion används enbart vid borrning och därför har vi på Proffsmagasinet valt att kategorisera dessa verktyg som slagborrar.

En enkel skruvdragare duger fint till många uppgifter runt om i hemmet. Men för tyngre jobb rekommenderas en borrskruvdragare. På bilden syns Bosch DIY Pushdrive.

Borrskruvdragarens olika delar

Chuck

Den justerbara chucken används för att hålla fast bitshållare, borr eller andra tillbehör som kan användas tillsammans med din borrskruvdragare. Ibland kan du behöva ett verktyg för att öppna och stänga chucken, men idag är de allra flesta chuckar verktygslösa. Då justerar du den i stället genom att rotera chuckens framdel. Chuckens kapacitet eller spännvidd anges i millimeter. Om du tänker använda lite grövre borr tillsammans med maskinen behöver du kunna öppna den till 13 mm.

Växelväljare

En borrskruvdragare har ofta två eller fler växlar som väljs med en växelväljare på verktygets ovansida. Det kan liknas vid växellådan på en bil. På lägre växel får du ett lägre varvtal och ett högre vridmoment (mer kraft). På högre växel får du ett högre varvtal och lägre vridmoment.

Momentinställning

Bakom chucken har många borrskruvdragaren en vridbar ring med siffror på. Här ställer du in hur hårt borrskruvdragaren ska dra innan den slutar rotera. Genom att ställa in rätt moment kan du förhindra skruven från att försvinna in i materialet om du inte skulle hinna släppa avtryckaren i tid. Om du slår över till maskinens borrläge kopplas momentväljaren bort. Ju fler positioner momentväljaren har desto bättre.

Avtryckare

Med undantag för de allra enklaste skruvdragarna har de allra flesta variabel hastighet. Det innebär att hastighet och kraft ökar när du trycker hårdare på avtryckaren.

Rotationsriktningsväljare

Rotationsriktningsväljaren låter dig välja om maskinen ska rotera medsols eller motsols. Ofta finns det också ett mellanläge som används för att låsa maskinen.

Batteri

Flerparten av alla skruvdragare som säljs är batteridrivna med utbytbart batteri. Genom att välja batteri kan du påverka maskinens vikt och prestanda. Tänk på att inte välja ett större batteri än du behöver eftersom ett stort och tungt batteri kan göra maskinen svår att arbeta med.

Belysning

Inbyggd belysning hjälper dig att hitta skruvhålet eller borrmarkeringen i mörka utrymmen.

Bälteskrok

Bälteskroken är en smart anordning som låter dig bära borrskruvdragaren i ditt bälte.

Batteri, tryckluft eller sladd?

Som alltid när du köper elverktyg behöver du fundera över om du ska välja en skruvdragare som är nätdriven, går på batteri eller är tryckluftsdriven (pneumatisk). Nätdrivna skruvdragare har fördelen att du inte behöver tänka på batteritid, men å andra sidan är du begränsad till nätkabelns längd. Tryckluftsdrivna skruvdragare har fördelen att du kan använda samma kompressor till flera verktyg, nackdelen är att du behöver en kompressor och är begränsad av slangens längd. Det är också den enda skruvdragaren som kan användas under vatten!

I dag är batteridrivna skruvdragare absolut vanligast och ett bra val för de allra flesta. Utvecklingen av litiumjon-batterier har lett till att du idag får prestanda jämförbar med en nätdriven produkt.

Hur stark maskin behöver du?

Hur stark skruvdragare du behöver beror helt och hållet på vad du har för behov. Starkare, större och dyrare behöver absolut inte betyda bättre. Däremot ökar risken för att du ska skada både dig själv och ditt dyra verktyg om du köper en för stark maskin.

För att förstå hur stark en skruvdragare är behöver du känna till några begrepp. Det är spänning, strömstyrka, effekt och vridmoment.

Volt (V) – Volt betecknar den spänning som matas till verktyget. Ju högre spänning desto mer effekt.

Ampere (A) – Ampere betecknar elektrisk strömstyrka. Amperetimmar (Ah) betecknar hur stor ”bensintanken” är i ditt batteri.

Watt (W) – Watt är ett mått för elektrisk effekt. Wattalet får du genom att multiplicera strömstyrkan med spänningen. 

Newtonmeter (Nm) – Skruvdragarens vridmoment, angett i newtonmeter (Nm), är ett mått på hur hårt skruvdragaren drar. 1 newtonmeter är lika med arbetet som krävs för att lyfta en tyngd på 0,1 kilo 1 meter rakt upp i luften.

Hur många volt ska skruvdragaren ha?

Om du jämför batteridrivna skruvdragare kan du titta på maskinernas voltstyrka för att få en fingervisning om hur starka de är. 18-voltsmaskinen, som vi säljer mest av på Proffsmagasinet, ger dig ordentligt med kraft och används både av hemmafixare och yrkesfolk. En annan fördel med att välja 18-voltsverktyg är att många andra verktyg har samma strömspänning och att du därför kan använda samma batterier.

4-8V – lämpar sig bra för de allra enklaste uppgifterna i hemmet, som att skruva ihop möbler eller utföra enklare snickeriarbeten.

12V – borrskruvdragare i 12V-klassen ger dig mer kraft i ett kompakt utförande. Med den kan du montera ett kök utan problem.

18V – 18-voltsmaskinen är något av en ”standard” när det kommer till borrskruvdragare. Kanske just för att den klarar av så mycket utan att bli onödigt dyr eller tung.

36V - maskiner som är byggda för tuffare och mer krävande uppgifter och kan jobba tyngre utan att bli överbelastade.

Verktygets voltstyrka ger som sagt en fingervisning om hur stark maskinen är, men i själva verket är det många faktorer som spelar in. En 36V-maskin behöver alltså inte vara dubbelt så stark som en 18V-maskin (däremot kan den sannolikt jobba längre och hårdare utan att bli överbelastad).

Om du vill veta hur hårt en skruvdragare faktiskt drar ska du i stället titta på dess vridmoment.

36V-maskiner som är byggda för tuffare och mer krävande uppgifter och kan jobba tyngre utan att bli överbelastade.

Vridmomentet anges i newtonmeter

Vridmomentet i en skruvdragare mäts i newtonmeter (Nm), och talar i korta ordalag om hur hårt en skruv kan dras åt. Har man ett för högt vridmoment riskerar man att vrida av skruvskallen. Har man för lågt vridmoment för det man vill göra riskerar man att skruven inte skruvas in ordentligt eller att man till slut överbelastar maskinen och bränner motorn (vilket inte täcks av garanti). Det sämsta du kan göra när maskinen går trögt eller stannar är att ”hjälpa till” genom att vrida om skruvdragaren med handkraft. Då är det bättre att förborra eller hämta en starkare maskin.

Hårt och mjukt vridmoment – vad är skillnaden?

I produktspecifikationer och informationsblad görs det ofta skillnad på hårt och mjukt vridmoment.

  • Hård skruvdragning anger vilket vridmoment skruvdragaren har när den körs på en hög växel och tar tvärstopp i ett hårt material.
  • Mjuk skruvdragning anger hur hårt skruvdragaren kan arbeta med motstånd, på låg växel, i ett mjukare material innan den stannar.

Eftersom det hårda vridmomentet är högre än det mjuka brukar det vara den siffran som kommuniceras mest av tillverkare. Det är det hårda vridmomentet vi hänvisar till i resten av den här guiden.

De flesta maskiner idag har ett inställbart vridmoment via ett vred mellan chucken och maskinen. Vridmomentet i en teknisk specifikation anger vanligtvis det maximala vridmomentet. En enkel skruvdragare brukar ligga runt 5 Nm, en normal 18V-maskin ligger runt 60 Nm medan en kraftig slagskruvdragare kan ha ett vridmoment på över 200 Nm.

Hur stark maskin behöver du? Det beror helt och hållet på hur du kommer att använda din maskin, men här är några exempel på vad du kan göra med olika vridmoment.

  • Med en skruvdragare på 5–10 Nm kan du göra de enklaste uppgifterna i hemmet.
  • En skruvdragare på 40–60 Nm klarar att skruva in en skruv på 6 x 100 mm i i stort sett alla material. Om du ska skruva in en större skruv kan du behöva förborra eller gå upp i vridmoment.
  • Om du ska skruva i skruv över 8 mm i diameter eller längre skruvar kan du behöva mer än 60 Nm. Samma sak om du ska använda större hålsågar.
  • Om du ska borra i is bör du normalt sett inte använda maskiner under 80 Nm.

Bra att känna till är att olycksrisken ökar ju högre vridmoment maskinen har. Borrskruvdragare med ett vridmoment på över 60 Nm brukar ha stödhandtag eftersom det är svårt att hålla emot skruvdragarens vridkraft.

Vilket varvtal ska jag ha när jag borrar?

När du ska borra behöver du generellt ett högre varvtal än när du skruvar in en skruv. Borrskruvdragarens varvtal avgör hur snabbt borret kan arbeta sig ner i materialet. Vad du ska välja för varvtal beror på en mängd faktorer, så som materialets hårdhet och borrdiameter. När du borrar i mjuka material som trä, plast och aluminium ska du i regel använda ett högre varvtal. När du borrar i hårda material som stål eller betong ska du använda ett lägre varvtal.

Generellt kan man säga att ju större borrdiameter desto lägre varvtal. Vissa metaller behöver du borra i med ett väldigt lågt varvtal för att borret inte ska studsa omkring och göra ett fult hål. Du ska också se upp så att du inte använder för högt varvtal när du borrar i trä, eftersom du då riskerar att bränna träet.

När du borrar i mjuka material som trä, plast och aluminium ska du i regel använda ett högre varvtal. När du borrar i hårda material som stål eller betong ska du använda ett lägre varvtal. På bilden syns Milwaukee M18 ONEDD2-502X.

Välj en batteriplattform att växa med

Om du redan har ett gäng elverktyg hemma kan du med fördel investera i en skruvdragare som använder samma batteriplattform. Så länge det är samma tillverkare och samma volt-tal brukar det gå bra att använda samma batterier så länge maskinen är någorlunda modern. Alla 18V-batterier från Bosch fungerar alltså med alla Bosch 18-voltsmaskiner, oavsett om det är borrhammare, vinkelslipar eller sticksågar.

Amperetimmar anger batteriets drifttid

Om batteriets voltstyrka berättar hur starkt batteriet är anger dess amperetimmar i stället driftstiden – hur stor ”bensintanken” är. Ett 18V batteri kan till exempel vara på 1.5Ah, 2.0Ah, 2.6Ah, 3.0Ah, 4.0Ah, 5.0Ah, 6.0Ah, 8.0Ah eller 12Ah. Ett batteri på 4 Ah kan leverera 4 ampere i en timme - eller 1 ampere i 4 timmar. En bra grundregel är att inte välja ett större batteri än vad du behöver eftersom större batterier väger mer och kan göra verktyget dåligt balanserat.

Traditionell eller kolborstfri motor?

Tillverkarna utvecklar kontinuerligt sina produkter och nästan alla maskiner har kolborstfria motorer idag. Traditionellt var kolborstens funktion att försörja motorn med ström genom att kolborst kommer i kontakt med kontakter på en rotor. Kontakten dem emellan skapar friktion och slitage. Konsekvensen av detta blir nedslitning av kolborst med stoft och damm som följd. Dammet påverkar maskinens prestanda och livslängd och kolborsten slits ner och behöver bytas med jämna mellanrum. Underhållet och slitaget är den främsta anledningen till att kolborstfria maskiner ersätter de gamla kolborstmotorerna.

En kolborstfri motor är förhållandevis underhållsfri. Dessutom vinner man batterilivslängd och kraft i maskinen då friktionen från kolborsten räknas bort.

Viktigt att använda rätt borr och bits

Vilket bits ska jag använda?

För att du ska få ett bra resultat när du använder din skruvdragare behöver du ha rätt bits i maskinen. När man börjar titta på vilka bits som finns är det lätt att bli överväldigad av alla märkliga namn, materialkombinationer och specialområden, men som tur är klarar du dig bra med grundläggande kunskaper. Det viktigaste är att du välja ett bits med rätt spår och att det har de fysiska förutsättningar som krävs för att klara jobbet. Om du har en svagare maskin och bara skruvar in enstaka skruvar klarar du dig med billigare bits, men om du använder en skruvdragare med högt vridmoment behöver du impact-bits eller torsionbits. Torsionbits är väldigt vridstyva och klarar ett högt vridmoment medan impact-bits är hårdare för att kunna stå emot slagen i en slagborr eller slagskruvdragare.

Läs mer i vår artikel Så väljer du rätt bits till din skruvdragare.

Vilket borr ska jag använda?

När du använder din borrskruvdragare för att göra hål är det viktigt att välja rätt borr. Såväl metallborr som universalborr kan användas i trä, men om du bara ska borra i trä kan det vara värt att investera i speciella träborr. Dessa har en spets längst fram som centrerar borret och håller det på plats. När du ska borra i metall behöver du ett borr i snabbstål (HSS-borr) och om du ska borra i betong behöver du ett särskilt borr för det. Universalborret har lånat egenskaper från flera andra borr och kan därför användas i många material.

Läs mer i vår artikel ”Så väljer du rätt borr till din borrmaskin eller borrskruvdragare”

Att välja tryckluftsdriven skruvdragare

Tryckluftsdrivna skruvdragare står och faller med hur stor luftbehållare din kompressor har. Kapaciteten anges i liter per minut. Om kompressorn inte kan leverera mer luft än vad skruvdragaren behöver kommer skruvdragaren att stanna eller tappa moment. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du ska skruva i många skruvar, eftersom du inte vill behöva vänta på att kompressorn ska fyllas på mellan varje skruv.

Ergonomi

När du väljer skruvdragare är det viktigt att tänka på hur den är att arbeta med. Ergonomi handlar om allt från skruvdragarens fysiska utformning till vibrationsdämpning, ljudnivå och eventuell inbyggd belysning.  

Ju mer du arbetar med maskinen desto viktigare är det att den är lätt, välbalanserad och enkel att arbeta med. Det är en fördel om skruvdragaren har ett bekvämt, gummerat grepp och att verktyget känns välbalanserat. Det kan också underlätta om reglagen är lätta att komma åt så att du kan manövrera verktyget med en hand.

Batteriets betydelse för ergonomi och handhavande

Du ska inte heller glömma bort att batteriet du väljer har stor inverkan på verktygets totala vikt. Att sätta på ett stort batteri med många Ah kan verka lockande eftersom du kan jobba längre i stöten – men om det innebär att släpa runt på ett extra kilo är det inte alltid värt det. 12V-maskiner är i regel lättare än 18V-maskiner, men eftersom 12V-maskiner ofta använder insticksbatterier som behöver få plats i handtaget tycker många att de känns mindre ergonomiska.

Vilka skruvdragare är populärast just nu?

Undrar du fortfarande vilken borrskruvdragare du ska välja? Som hjälp har vi tagit fram våra fem populäraste skruvdragare i olika kategorier.

Våra 5 populäraste borrskruvdragare 2021 - testade av våra kunder

Våra 5 populäraste slagskruvdragare 2021 - testade av våra kunder

Våra 5 populäraste slagskruvdragare för under 1000 kronor

Skruvdragarens ABC

Förstår du inte produktspecifikationerna? I den här ordlistan reder vi ut de vanligaste begreppen kopplade till skruvdragare, borrskruvdragare och slagskruvdragare.

Ampere (A) – Elektrisk strömstyrka. Batteriets ”bensintank” redovisas i antalet amperetimmar (Ah).

Avtryckare – Låter dig reglera hur hårt borrskruvdragaren ska arbeta.

Batteriindikator – Funktion som visar när batteriet behöver laddas.

Bits – Utbytbar skruvmejselspets som används tillsammans med bitshållare.

Bitshållare – Fäste för skruvbits som fästs i borrskruvdragarens chuck. Enkla skruvdragare och slagskruvdragare brukar ha inbyggd bitshållare.

Borrskruvdragare – Ett verktyg som både kan borra och skruva.

Bälteskrok – Enkelt fäste för att sätta fast borrskruvdragaren i skärpet.

Chuck – Justerbart fäste för bits eller borr.

Hårt vridmoment – Skruvdragarens vridmoment i hårt material.

Insticksbatteri – Batteri som förs in i verktygets handtag.

Kolborstfri motor – Kompakt och energisnål motor som inte använder kolborst. Idag är nästan alla verktyg kolborstfria.

Led-belysning – Inbyggd led-belysning underlättar arbete i mörka miljöer.

Mjukt vridmoment – Skruvdragarens vridmoment i ett mjukare material.

Momentinställning – Funktion för att anpassa skruvdragarens kraft så att du inte skruvar för långt.

Motorbroms – Funktion som får skruvdragaren att stanna när du släpper avtryckaren.

Newtonmeter (Nm) – 1 newtonmeter är lika med den kraft som krävs för att lyfta 0,1 kilo 1 meter rakt upp i luften.

Pneumatisk skruvdragare – Skruvdragare som drivs av en kompressor.

Rotationsriktningsväljare – Funktion som låter dig välja åt vilket håll skruven eller borret ska rotera.

Skruvdragare – Enklare verktyg för att skruva in skruv (till skillnad från borrskruvdragaren som även kan borra).

Skruvdragare med slag – Kombination av slagborrmaskin och skruvdragare.

Slagskruvdragare - Skruvdragare som slår runt skruven i roterande riktning.

Slidebatteri – Batteri som skjuts fast, vanligtvis under verktygets grepp.

Stödhandtag – avtagbart extrahandtag som används för ökad säkerhet och komfort.

Utbytbart batteri – Med undantag för de allra enklaste modellerna har de flesta skruvdragare ett batteri som går att byta ut.

Watt (W) – Elektrisk effekt, används när man pratar om nätdrivna skruvdragare.

Volt (V) – Elektrisk spänning. Vanliga spänningstal på skruvdragare är 3,6V, 12V, 18V och 36V.

Vridmoment – Hur hårt skruvdragaren drar, anges i newtonmeter (Nm).

Växelväljare – Låg växel ger lågt varvtal och högre vridmoment. Hög växel ger högt varvtal och lågt vridmoment.

Relaterade artiklar