En välsorterad bitssats är en förutsättning för att du ska få ut det mesta av din skruvdragare. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt bits till rätt skruv.

En bits är en utbytbar spets som får din skruvdragare eller skruvmejsel att passa i skruvhuvudet. Istället för att byta skruvdragare kan du byta bits. Vid en första anblick kan valet verka enkelt att välja (de flesta lär sig i tidig ålder att skilja på ”kryss” och ”platt”) men i själva verket finns det många faktorer som spelar in.

Det är inte bara spåret som skiljer utan också material, finesser och konstruktion. Vad är det till exempel för skillnad på en bits som kostar en femma och en som kostar 300 kronor? I den här guiden går vi igenom det mest grundläggande du behöver veta när du väljer bits.

Läs också: “Välj rätt skruvdragare”

Viktigt att använda rätt bits

Det är viktigt att använda rätt bits till din skruvdragare. Om du använder fel bits riskerar du att förstöra skruven, slita ut ditt bits eller både och. Ett bra tips är att alltid testa att placera bitsen i skruvhuvudet innan du sätter den i skruvdragaren. Om det glappar eller sitter dåligt ska du välja en annat bits. Att gasa på och hoppas på det bästa är aldrig en bra idé.

Bitssats eller lösa bits?

En bra start är att köpa en bitssats med bits för de vanligaste skruvspåren i varierade storlekar. Tänk på att välja en sats med en bra förvaringsask så att du kan hålla ordning på dina bits. Undantaget är om du vet att du kommer att du framförallt kommer att skruva i en specifik typ av skruv – då kan det vara en bättre idé att köpa lösa bits för just det ändamålet.

Bitssats från Dewalt

5 vanliga skruvspår

När du ska skruva i eller ur en skruv är det viktigt att välja en bits med rätt spets. Det här är de vanligaste.

Rakt spår –Den klassiska skruven med kullrigt huvud och ett rakt spår blir allt mer sällsynt och används idag främst av estetiska skäl. Att det bara är ett spår gör att mindre kraft överförs från skruvmesjeln, vilket gör skruven svårare att skruva i. Skruv med rakt spår används framförallt vid manuell skruvdragning eftersom det inte finns någonting som håller bitsen centrerad.

Rakt spår

Krysspår Phillips (PH)– den hederliga Philips-krysskruven känner de flesta igen. Krysspårets svaghet är att bitsen får ett relativt dåligt grepp, vilket vid höga vridmoment kan leda till att spåret slits ut.

Krysspår

Krysspår Pozidriv (PZ)– vid en första anblick påminner Pozidriv-skruven om den vanliga krysspåret, men att välja fel bits är ett säkert recept på frustration och urgröpta skruvhuvudet. Pozidriv-spåret har ett extra kryss som ger bitsen bättre grepp –  det ska bitsen också ha!

Pozidriv

Torx– Torx är idag det ett av de vanligaste skruvspåren och känns igen på sina sex rundade uddar. Torx-spåret utformning gör att bitsen får bra grepp och att du inte behöver lägga tryck på mejseln eller skruvdragaren. Eftersom du bara kan använda torx-bits av rätt storlek mineras risken för att slita ut skruvens huvud.

Torx

Sexkant –Om du har monterat en bokhylla eller en tv-bänk har du säkerligen stött på sexkantsskruven. Utformningen gör att en stor kraft kan överföras från verktyget till skruven.

Sexkant

Samtliga bits finns i flera olika storlekar. När det kommer till krysspår och rakt spår kan du ofta komma undan genom att välja en bits av ungefär rätt storlek, men om du ska skruva i en skruv med torx eller sexkant behöver den passa perfekt.

Bitshållare

Bitshållaren är till för att hålla bitsen på plats. Skruvdragare har i regel inbyggd bitshållare medan en borrskruvdragare kräver en separat bitshållare. Bitshållare kan vara olika långa och ha olika egenskaper. Magnetfäste är vanligt men det finns också varianter som låter dig spänna fast din bits. Flexibla bitshållare gör att du kan komma åt bättre på svåråtkomliga platser.

Bitshållare från Milwaukee

Material

En bits med samma spår och dimensioner kan kosta allt från en femma till hundratals kronor. Det som skiljer är ofta materialen. Dyrare bits är ofta uppbyggda av två olika metaller – en hårdare metall i spetsen och en mjukarare där den fästs i maskinen. På Proffsmagasinet säljer vi till exempel varianter med diamantbelagd spets, kraftbits som är anpassade för starka slagverktyg, extra hårda bits och bits för manuell skruvdragning. Vad du ska välja beror på hur mycket du ska använda dina bits och om du vet att du kommer att använda dem på ett sätt som ställer högre krav.

Bits med diamantbeläggning för din skruvdragare

Tillverkaren Wera skriver att diamantbeläggningen reducerar det erforderliga kontakttrycket och minskar risken för glidning.

Hur får man ut en skruv med utslitet huvud?

Om du har använt fel bits och slitit ut spåret så mycket att du inte kan få ut skruven kan du behöva använda en skruvutdragare.  Skruvutdragaren använder du genom att borra ett hål i skruvens skalle och sedan skruva i skruvutdragaren. När du fortsätter skruva ska skruven som sitter fast förhoppningsvis följa med ut.

På Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av bits för alla tänkbara situationer och jobb. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår duktiga Kundservice.

Relaterade artiklar