Träskruv, trallskruv, plåtskruv, farmarskruv eller sexkantsbult? Det finns nästan lika många skruvsorter som det finns byggnadsprojekt. Oavsett om du ska sätta upp en enklare hylla i köket eller bygga en ny altan till uteplatsen är det viktigt att veta vilken skruv som är lämpad till vad. Om du gör rätt från början sparar du både tid, pengar och frustration.

Vilken sorts skruv använder man till vad?

Att använda rätt skruv till rätt ändamål är viktigt. Som tur är har många skruvar ett avslöjande namn. Det kommer väl knappast som en överraskning att en träskruv ska användas till montage i just trä? Däremot kan det vara svårare att gissa sig till när det är lämpligt att använda en farmarskruv.

Har du ett intresse för skruvar kan det vara en god idé att skapa sig en överblick över de olika skruvarna som finns, då de har både olika funktioner och utseende. Nedan går vi igenom några av de vanliga skruvarna och vad de används till:

  • Trallskruven är en skruv som främst är avseddför utomhusbruk, ofta tillverkad i rostfritt stål. Skruven har självborrandespets, så att träet inte riskerar att spricka när du borrar i det.
  • En träskruv har ofta sågtänder och frässpår iskruvspetsen. Den passar bra att använda i många träslag, spånplatta ochMDF-skiva.
  • Gipsskruven har ofta ett PH2-spår. Spåret göratt skruven sitter stadigare i bitsen, vilket gör uppsättningen lättare.Skruven har ett trumpetformat huvud.
  • Montageskruven använder du när du sätter uppexempelvis köksinredningar och reglar. Precis som gipsskruven har den PH2-spår.
  • Fransk träskruv passar bra att använda vidkraftigare träkonstruktioner som ska uppföras utomhus.
  • Farmarskruven känner du igen på det sexkantigahuvudet. Du använder den när du ska skruva fast plåt mot träregel.

Flera sorters skruvhuvuden

Ofta kan du läsa på förpackningen vilket montage skruven passar till. När du tittar på olika skruvar kommer du också att lägga märke till att skruvhuvudena ser lite olika ut och därmed fyller olika funktioner. Visste du tillexempel att ett trumpetformat skruvhuvud, likt gipsskruvens, smidigt glider ner i underlaget utan att skada det?

Ser du att skruven har ett sexkantigt huvud betyder det ofta att den är avsedd för grövre träkonstruktioner, precis som den franska träskruven som har just ett sådant huvud. Om du letar i din skruvlåda hemma kommer du säkert upptäcka flera sorters skruvhuvuden.

Olika skruvhuvuden

Vilken längd ska en skruv ha?

Ska du bara veta en enda sak om skruvar är det att den bör vara dubbelt så lång som tjockleken på det du skruvar fast. Detta är en bra minnesregel, som även om den främst gäller för trä, oftast går att applicera på andra material om du är osäker på vilken skruvlängd du ska ha.

Vid väggmontage bör du även ta hänsyn till vilken typ av vägg du har när du väljer skruv. Många innertak och väggar har gipsskivor, vilket ställer extra krav på rätt skruvlängd. Har du porösa väggar med låg hållfasthet, så som gips, kan du behöva extra hjälp genom expanderfästen och pluggar.

Bor du istället i ett gammalt hus ställs du inför andra utmaningar än just gipsväggar. Ofta kan väggarna i en äldre bostad vara lagade under många olika tidsepoker och med många olika material. Samma vägg och montage kan därför kräva skruvar i olika längder.

Vad ska man tänka på när man väljer skruv?

Förutom att välja rätt skruv för rätt ändamål är det viktigt att tänka på om du ska använda skruven inomhus eller utomhus. Ska du välja en skruv för inomhusbruk behöver du fundera på om det är viktigt hur skruven ser ut. Ska skruven sitta synligt på exempelvis en möbel, eller kanske passa till en viss tidsepok vill du ha en snygg skruv med ett kullerförsänkt huvud.

Många skruvar finns i både olika material och ytbehandling. Tänk även på att utomhusmiljöer ställer stora krav, och att ytbehandling så som rostskydd behövs för att skruven ska stå emot korrosion.

När ska man spika och när ska man skruva?

En stor skillnad mellan spik och skruv är att en skruv både är lätt att skruva in och ut, till skillnad från en spik som lätt orsakar skador när den dras ut. Vill du kunna ta isär ett föremål är det därför alltid en fördel att använda sig av skruv istället för spik. En nackdel med skruvar kan istället vara att hålen i materialet blir större än om du använder spik.

När hålen är större kan vatten på så sätt tränga in och skada träet. Även om det ofta går bra att använda skruv istället för spik och vice versa kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra. Vid större konstruktioner och montage är det alltid bra att hålla sig till de rekommendationer som finns.

Proffsmagasinets duktiga kundservice hjälper dig gärna om du har fler frågor om olika sorters skruvar och dess ändamål. Kontakta oss!