Nu får Makitas LXT-maskiner sällskap av 40-voltmaskinerna i den nya serien Makita 40V Max XGT. Marknadsföringsmaterialet pratar om kompromisslös kraft, men vad innebär det i praktiken? Vilka är fördelarna och vilka apparater är kompatibla? Vi tar ett snack med Magnus Eklund på Makita för att reda ut de vanligaste frågorna.

Bakåtkompatibilitet i all ära. Till slut når man fram till en punkt då man inser att man behöver återgå till ritbordet och bygga någonting nytt från grunden. Så resonerade Makita när de bestämde sig för att komplettera sin klassiska LXT-serie med den nya serien Makita 40V Max XGT, med 40-voltsbatterier för starkare maskiner som kräver mer ström.

– Idag har vi på Makita ungefär 300 maskiner som använder våra 18-voltsbatterier. 18 volt är ofta tillräckligt, men vissa maskiner kräver väldigt mycket ström för att få hög effekt. Tidigare har vi löst det med dubbla 18-voltsbatterier men det har inte varit optimalt. Maskinerna blir ju tyngre och användaren behöver hantera fler batterier. Och ändå har det ibland varit svårt att få ut den effekt som vissa maskiner kräver, säger Magnus Eklund, product manager på Makita.

Makita 40V – 40-voltsbatterier utan kompromisser

Med nya verktyg och batterier 40-volt har man löst många av de problem som funnits, men Magnus är noga med att vi ska se Makita 40V Max XGT som ett komplement snarare än som en ersättare.

– 18-voltsbatterierrna kommer inte på något sätt att försvinna. Det här är mer ett komplement för tigersågar, handklingor, vinkelslipar och andra verktyg som behöver mycket kraft. Cellerna i de nya batterierna är större och kraftigare och klarar större urladdningar än två 18-voltsbatterier. De skickar ut mer kraft på kortare tid och man kan belasta dem hårdare, säger Magnus.

Makita borrskruvdragare

Två batterier – en laddare

I första hand är det de maskiner som tidigare använt dubbla 18-voltsbatterier som dyker upp i XGT-serien men redan nästa år räknar Makita med att ha ett hundratal modeller på marknaden.

Byte av batterisystem betyder vanligtvis fler laddare, men inte nödvändigtvis. Även om LXT- och XGT-maskinerna inte kommer att vara kompatibla med varandras batterier har Makita försökt göra det så enkelt som möjligt för sina användare:

– Om du har en laddare för 40-voltsbatterier kan du köpa till en adapter så att den även kan ladda dina gamla 18-voltsbatterier. Många kommer förmodligen att använda båda systemen och då är det skönt att slippa dubbla laddare.

Starkare behöver inte betyda större

En vanlig missuppfattning är att starkare automatiskt betyder större. Tekniken går hela tiden framåt. Motorerna blir bättre och designen effektivare. I vissa fall är de nya verktygen faktiskt mindre än motsvarande maskiner i 18-voltsutförande. Dessutom kommer de nya batterierna med två olika strömstyrkor: 2,5 Ah och 4 Ah.

– Batterierna med 2,5 Ah är storleksmässigt nästan identiska med våra 18-voltsbatterier. Batterierna med 4 Ah är större, men fortfarande inte lika stora som två 18-voltare. Tanken är att du ska kunna välja det större batteriet när du behöver få ut maskinens fulla effekt. Om du ska skruva i trallskruv kan du välja det mindre batteriet för att få ner vikten och spara lite på kroppen, säger Magnus.

Magnus Eklund

Makita 40V Max XGT öppnar upp för den senaste tekniken

Övergången till ett nytt batterisystem Makita 40V Max XGT har också inneburit en rad tekniska fördelar. Inte minst när det kommer till beständighet mot fukt, kyla, damm och stötar. Batterierna har också blivit smartare.

– Att batterierna har blivit smartare innebär att både laddaren och maskinen kan kommunicera bättre med batteriet. Laddaren kan kontrollera hur batteriet mår och skicka rätt mängd ström. Maskinen kan i sin tur känna av när batteriet behöver laddas och stänga av sig innan motorn skadas. Även verktygen har blivit mer moderna, med elektroniska reglage och andra smarta funktioner.

Det har aldrig varit enklare att välja batteridrivet

Tekniken går hela tiden framåt och att välja batteridrivet har aldrig varit enklare än idag.

– Moderna batterier är bättre och smartare än för bara några år sedan. De har många laddningscykler, håller laddningen länge och kan laddas när som helst utan att försämras. Jag föreställer mig att många kommer att behålla sin skruvdragare på 18 volt, men kompletterar med vinkelslip, tigersåg eller borrhammare i XGT-serien för att slippa kompromissa. Då får de kraften från en sladdriven maskin utan att behöva sitta fast i sladden, avslutar Magnus.

3 höjdpunkter från det nya Makita 40V Max XGT-sortimentet

Borrskruvdragaren Makita DF001GM201

Makita DF001GM201 är en effektiv och kraftfull borrskruvdragare med kolborstfri motor för skruvdragning och borrning med två olika effektlägen. Ett idealiskt val för extremt krävande uppgifter tack vare ett högt vridmoment på upp till 140 respektive 68 Nm i hårda respektive mjuka material. Levereras med två 4,0 Ah batterier, snabbladdare och MAKPAC-väska.

Tigersågen Makita JR001GZ

Makita JR001GZ är en effektiv tigersåg med kolborstfri motor för yrkesmässig metallkapning som är gnistfri. Två varvtalsinställningar, 32 mm slaglängd och 0-3 000 slag/min med steglös styrning via strömbrytaren. Det nya snabbfästet gör den enkelt att byta blad.

Vinkelslipen Makita GA005GM201

Makita GA005GM201 är en kompakt vinkelslip med kolborstfri motor för krävande yrkesmässig användning. Slipskivans diameter är på 125 mm. Maskinen har standardelektronik, överbelastningsskydd och AFT-teknik. Levereras med två 4,0 Ah batterier, snabbladdare och MAKPAC-väska.

Vill du veta mer om de senaste maskinerna från Makita 40 Max XGT-serien? Du hittar dem Proffsmagasinet.se.