Skruvdragaren är ett av de elverktyg vi säljer allra mest av på Proffsmagasinet. Har du svårt att välja? Här kan du läsa vilken skruvdragare våra kunder tycker är bäst i test!

Det är inte svårt att förstå varför skruvdragaren, eller rättare sagt borrskruvdragaren, är ett av de populäraste elverktygen. Det här är ett mångsidigt verktyg som löser många av de uppgifter vi ställs inför, oavsett om vi är snickare, elektriker, VVS-installatörer eller hemmafixare. Genom att titta på de mest sålda skruvdragarna hos oss kanske du kan hitta den bästa skruvdragaren för dig.

Vill du läsa mer om hur du hittar rätt skruvdragare för dig? Klicka dig in på vår artikel Välj rätt skruvdragare!

Vad är en skruvdragare?

Skruvdragare finns i flera olika typer. Den allra vanligaste varianten, och den som oftast förväxlas med en vanlig skruvdragare, är en skruvdragare med borrfunktion, alltså en borrskruvdragare.

Till skillnad från den enklare skruvdragaren har borrskruvdragaren en justerbar chuck i stället för inbyggd bitshållare med sexkantsfäste. Det innebär att du lika gärna kan fästa ett borr i chucken och använda ditt verktyg som borrmaskin. Du kan då använda din skruvdragare både om du ska skruva eller borra!

Den här typen av skruvdragare ska inte heller förväxlas med slagskruvdragare, som är en skruvdragare med slagfunktion som slår skruven i roterande riktning.

Batteridrivna skruvdragare dominerar

För några år sedan hade en hantverkare skrattat högt åt blotta tanken på att arbeta med batteridrivna verktyg, men tekniken har gått framåt och idag är det relativt få som väljer tryckluftsdrivna och nätanslutna skruvdragare. Med en batteridriven skruvdragare är du inte begränsad av någon sladd eller slang och med moderna litiumjonbatterier får du liknande prestanda.

Många varumärken har också batteriserier där du kan använda samma batteri till flera olika maskiner. Om du har två batterier och en laddare har du alltid ett batteri laddat och du kan köpa verktyg där batteriet inte ingår vilket ofta är billigare. Inte undra på att våra fem populäraste skruvdragare är batteridrivna!

Bland våra mest sålda verktyg finns både maskiner på 12V och på 18V. 12V-maskinerna är kompaktare medan 18V-maskinerna lockar med sin styrka.

12V och 18V är populärast

Hur stark en maskin är avgörs till viss del av dess voltstyrka. Bland våra mest sålda verktyg finns både maskiner på 12V och på 18V.

12V-maskinerna är kompaktare medan 18V-maskinerna lockar med sin styrka och mer kraft. 12V-maskinerna har i regel insticksbatterier som sticks in i handtaget medan 18V-maskinerna oftast har slidebatterier som skjuts in under handtaget. Många väljer 18V-maskiner för att de vill kunna använda samma batteri till flera olika verktyg av samma märke.

För en ännu kraftfullare maskin finns även de som är kompatibla med 36V-batterier.

Vilka batterier behöver du?

Eftersom det i regel är dyrare att köpa lösa batterier än att köpa dem i paket tillsammans med ett verktyg är det viktigt att välja ett bra paket redan från början.

Många köper en skruvdragare med inbyggd chuck som sitt första verktyg och det är inte heller överraskande att de väljer att köpa ett paket där skruvdragare, två batterier och en laddare ingår. Med ett sådant kit har du lagt en bra grund för din framtida verktygsarsenal! Du kan sen då köpa verktyg där batteri och laddare inte ingår vilket ofta är billigare. Det går även att köpa batterier och laddare separat.

Det här är våra 5 populäraste skruvdragare

Vet du inte vilken skruvdragare du ska välja? Kanske kan du få hjälp och inspiration av att se vilka skruvdragare andra kunder har köpt och rekommenderar? Det här är våra populäraste och mest omtyckta skruvdragare just nu!

1. Milwaukee M12 BDD-202C

Vår mest sålda skruvdragare är Milwaukees M12 BDD-202C där väska, laddare och två batteri ingår. Det är en kompakt skruvdragare på 12V, med två olika hastigheter och momentläge i 21 steg. Vridmomentet ligger på max 30 Nm och den klarar upp till 1500 varv per minut obelastat.

Designen är lätt och kompakt vilket gör att det går bra att använda maskinen även i trånga utrymmen. En inbyggd LED-lampa gör det också möjligt att jobba i mörkare omgivningar. Skruvdragaren har en inställbar chuck vilket innebär att du kan använda den till att både skruva och borra.

Milwaukees medföljande batterier har en lång batteritid, livslängd och fungerar bra även i kalla temperaturer ner till -18°C.

Fördelar

+ Kompakt, endast 185 mm lång
+ 2 batterier på 18V och laddare ingår
+ 50 Nm i maximalt vridmoment
+ 17-stegs momentinställning och borrläge

Så tycker våra kunder

Våra kunder älskar Milwaukee M12 BDD-202C delar ut toppbetyg.. En användare påpekar att maskinen är "stark och smidig", medan en annan nämner produktens kvalitet.

2. Dewalt DCD791NT

Med sin förmåga att borra i trä upp till 40mm och ett imponerande vridmoment på 70Nm, är Dewalt DCD791NT ett perfekt verktyg för både professionella användare och hemmafixare med lite högre krav. Kompakt design och låg vikt gör den idealisk för trånga utrymmen där det är svårt att komma åt. Smarta funktioner som bältesklämma och led-belysning ökar användbarheten ytterligare. Just den här varianten kommer utan batteri och laddare, men den säljs också i paket där dessa ingår.

Fördelar

+ Vridmoment på 70 Nm

+ Kompakt design

+ Väger 1,5 kg

Så tycker våra kunder

Våra kunder är väldigt positiva till skruvdragaren Dewalt DCD791NT och betygen är höga. Flera användare betonar dess höga kvalitet och hållbarhet, med kommentarer som "uppfyller mina krav" och "den bästa skruvdragaren jag har haft i 30 års byggbranschen". Användare som testat den uppskattar också den starka prestandan. En särskilt nöjd kund skriver att den är "liten och lätt, men stark nog för allt".

3. Bosch GSR 12V-15 FC

Tvåa på listan av skruvdragare som är favorit bland kunderna är Boschs GSR 12V-15 FC. Det är en mycket flexibel och mångsidig skruvdragare på 12V där fyra olika adaptrar ingår. Med adaptrarna kan du använda den till att både skruva och borra från olika vinklar.

Kompakt och perfekt att använda på svåråtkomliga platser – särskilt med de olika vinkeladaptrarna. Den har också en hög prestanda med ett vridmoment på 30 Nm, är utrustad med LED-belysning och ett varvtal på upp till 1300 varv i minuten.

Batteri och laddare ingår inte, men maskinen är kompatibel med Bosch Professional.

Så tycker våra kunder

De flesta användare delar ut höga betyg och skriver positiva omdömen om Bosch GSR 12V-15 FC. Många kommenterar att den är smidig, lätt att hantera, och särskilt användbar i trånga utrymmen. Maskinen beskrivs ofta som kraftfull trots sin lilla storlek, och många uppskattar de utbytbara chuckarna och maskinens flexibilitet. Vissa användare nämner även att maskinen har bra batteritid. En användare skriver: "Förstår inte hur jag klarat mig innan denna. Off-set och vinkeladaptrarna gör att man kommer år på alla de ställen som tidigare varit omöjliga att nå".

4. Milwaukee M18 CBLDD-502C

Den tredje skruvdragaren som kvalar in på vår topplista är ännu en Milwaukee, men modellen M18 CBLDD-502C. Även den här har en justerbarchuck där både skruvbits och borr kan fästas. En väska, laddare och två batterier ingår.

Maskinen är på 18V och har en koborstfri motor, vilket bland annat innebär att motorn inte slits lika mycket vid användning. Den har två hastighetsinställningar, ett högt vridmoment på 60 Nm och klarar som mest, obelastat, 1800 varv per minut. Det finns också andra smarta egenskaper som LED-belysning och vändbar bältesklämma för att du enkelt ska kunna hänga den ifrån dig.

Fördelar

+ Endast 165 mm lång
+ Vridmoment på 6 Nm
+ Väska, laddare och batterier ingår

Så tycker våra kunder

Över lag är våra kunder mycket nöjda med Milwaukee M18 CBLDD-502C. Bland produktomdömena beskrivs den bland annat som högkvalitativ, stark, robust, och väl värd sitt pris. Flertalet betonar även att de är nöjda med priset, särskilt eftersom skruvdragaren kommer med två batterier.

5. Bosch GSR 18V-55

Fjärde mest sålda skruvdragaren hos oss är Boschs GSR 18V-55. Det är en tålig och kraftfull skruvdragare på 18V, med 55Nm i vridmoment och ett varvtal på upp till 1750 varv i minuten. Motorn är borstfri för bästa hållbarhet. Med den inbyggda LED-belysningen kan du arbeta smidigt även på mörkare platser. Skruvdragaren har en chuck vilket gör att du bland annat kan både skruva och borra med den.

Till skruvdragaren medföljer två batterier, en snabbladdare och en väska. Det är ett perfekt startkit om du vill satsa på Bosch Proffessional – batterierna och laddaren är kompatibla med alla verktyg inom samma volt-serie.

Fördelar

+ 20 momentlägen
+ Vridmoment på 55 Nm
+ Starka batterier och laddare

Så tycker våra kunder

Bosch GSR 18V-55 är en skruvdragare som verkligen går hem hos våra kunder. Många beskriver produkten som "mycket bra", "effektiv", "stark", och "väl värd pengarna". Batteriets livslängd och styrka är också ett återkommande bland de postiva kommentarerna.