Ska du använda en skruvdragare, slagskruvdragare eller en enkel skruvdragare? Eller fungerar det lika bra med en slagborrmaskin? Eller en mutterdragare? Vi reder ut begreppen och berättar vilken skruvdragare eller borrmaskin du ska använda till vad!

Skruvdragaren – ett av de allra populäraste elverktygen och det första elverktyget många köper när de flyttar hemifrån. Det finns en mängd olika skruvdragare och det råder viss förvirring kring vad en skruvdragare faktiskt är. I den här artikeln reder vi ut vilken maskin som är vilken i borrmaskin-och skruvdragarsläktet.

Skruvdragare finns i flera olika modeller och typer!

Skruvdragare

En vanlig skruvdragare har helt enkelt som uppgift att skruva in skruvar. Det finns de enklare skruvdragare, utan chuck, där bitsen fästs i ett magnetiskt sexkantsfäste på ¼ tum. Men många skruvdragare har idag också en justerbar chuck där du kan ställa in storleken på skruvdragarens huvud, det gör skruvdragaren mer mångsidig då du kan fästa fler tillbehör på den.

Skruvdragaren är ofta mindre och har en svagare motor och lägre varvtal än sina större syskon, men räcker oftast om du ska skruva i gips eller trä.

Det finns också skruvdragare med borrfunktion, en så kallad borrskruvdragare. Det här är det absolut vanligaste elverktyget. Bitshållare och borr fästs i den justerbara chucken. Skruvdragaren har i regel flera olika hastigheter, inbyggd broms och ställbart vridmoment för att reglera maskinens kraft.

Har verktyget en chuck kan du använda det till mycket mer än att bara skruva och borra. Med rätt tillbehör är det till exempel en utmärkt slip- eller polermaskin. Här tipsar vi om 7 saker du inte visste att du kan använda din skruvdragare till.

Vad använder jag en skruvdragare till?

Skruvdragaren är ett bra val för enklare projekt som inte kräver så mycket kraft. En skruvdragare med borrfunktion är en mångsidig maskin som du både kan borra hål och skruva med. Fungerar lika bra i hemmet som på bygget!
Läs också: "Våra 5 populäraste skruvdragare under 1000 kronor"

Slagskruvdragare

Liksom skruvdragaren har slagskruvdragaren en inbyggd bitshållare och är konstruerad för att skruva in skruv. Däremot har slagskruvdragaren ett betydligt högre vridmoment än en skruvdragare. Skruven vrids alltså om med mer kraft. För att få den extra kraften när motståndet ökar slås skruven runt upprepade gånger. Eftersom skruven slås i en roterande riktning behöver du inte hålla emot lika hårt för att skruven ska få fäste.

Slagskruvdragaren ger dig mycket kraft i ett kompakt utförande och är därför ett bra val när du arbetar på stege eller där det är svårt att komma åt. Den främsta nackdelen med slagskruvdragare är att de låter så högt!

Även skruvdragare med borrfunktion kan ha slag. Viktiga skillnader är att skruvdragaren med slagfunktion har chuck och att slagfunktionen slår i hålets riktning i stället för att rotera skruven eller borret. Man kan alltså säga att en skruvdragare med slag är en kombination av skruvdragare och slagborr.

Slagskruvdragaren med slag duger till mellanhårda material som tegel och lättbetong. För hårdare material som betong och sten är en borrhammare ett bättre val, framför allt om du vill bli klar snabbt.

Vad använder jag en slagskruvdragare till?

Slagskruvdragaren används ofta för att skruva in långa träskruvar, till exempel vid altan- eller staketbygge. Har slagskruvdragaren borrfunktion kan den även användas för borrning i mellanhårda material som tegel och lättbetong.

Slagborr

Slagborrmaskinen använder en slagfunktion för att slå borret i framåtgående riktning och används vanligtvis för att borra i tegel eller lättare betong. Eftersom slagborrmaskinen kräver att du lägger ganska mycket tyngd på maskinen kan den vara tröttsam att arbeta med i längden (då kan borrhammaren vara ett bättre val). Om du slår av slagfunktionen går det utmärkt att skruva i metall eller keramiska plattor.

Vad använder jag en slagborr till?

En slagborrmaskin används typiskt för borrning i medelhårda material som tegel och lättbetong.

Borrmaskin

Borrmaskinen är det enklaste verktyget i borrmaskin-släktet. Verktyget är vanligtvis utrustat med en inställbar chuck vilket gör att mängden borr som passar är näst intill oändlig. Eftersom en vanlig borrmaskin saknar slagfunktion kan den användas om du ska borra i mjukare material som trä och metall. 

Vad använder man en borrmaskin till?

En enkel borrmaskin utan slagfunktion används vanligtvis för att borra upp mindre hål i trä och metall.

Borrhammare

Borrhammaren är konstruerad för att göra hål i, eller fullständigt demolera, hårda material som betong, sten och cement. Om du tidigare har kämpat med en slagborrmaskin kommer du att bli överraskad av hur snabbt och effektivt borrhammaren arbetar sig in i materialet. Hemligheten ligger i slagmekanismen som slår med hög kraft direkt mot baksidan av borret. Att den slår mycket hårdare gör att du inte behöver lägga så mycket vikt på maskinen.

Något som kännetecknar borrhammaren är dess specifika fäste till borrstålen. Dessa fästen kallas SDS Max eller SDS+. Viktigt är att välja maskin efter de borrstål man vill ha då en maskin med SDS Max-fäste inte är kompatibel med borrstål med SDS+-fäste utan adapter.

Vad använder man en borrhammare till?

Borrhammaren används för borrning i hårda material som betong, cement och sten.

Mutterdragare

Mutterdragaren har, liksom slagskruvdragaren, en slagmekanism som slår i roterande riktning. Den främsta skillnaden mellan en mutterdragare och en slagskruvdragare är att mutterdragaren har fyrkantsfäste, oftast ¼ tum, i stället för ställbar chuck eller bitshållare med sexkantsfäste.

Verktyget är konstruerat för hantera muttrar, men med en bitsadapter går det också att använda den till när du ska skruva. Den viktigaste siffran att se över när du väljer mutterdragare är dess vridmoment.

Vad använder man en mutterdragare till?

Mutterdragaren används för att skruva av och på muttrar, men kan också komma till användning när du ska skruva i en fransk träskruv och behöver mycket kraft. Många tar fram sin mutterdragare två gånger om året, när det är dags att byta däck på bilen.

Bilningshammare

En bilningshammare har i och för sig inte mycket gemensamt med en skruvdragare, men om du har läst så här långt gissar vi att du vill läsa om ännu fler verktyg som skakar och låter. Bilhammaren använder en hackande mejsel för att riva och demolera tuffa material som betong, asfalt, sten och tegel.

Vad använder man en bilningshammare till?

Bilningshammaren används för bilningsarbeten och demolering när vanliga verktyg inte räcker till.

Kombihammare

För någon som bara hör namnet är det svårt att lista ut vad en kombihammare är, nämligen en kombination av borrhammare och bilhammare. I stället för att köpa båda verktygen kan du köpa en kombihammare som du ställer in efter vad du ska göra.

Vad använder man en kombihammare till?

Kombihammaren används för borrning och bilning i betong och andra hårda material.