Ska du använda en borrskruvdragare, slagskruvdragare eller en enkel skruvdragare? Eller fungerar det lika bra med en slagborrmaskin? Eller en mutterdragare? Vi reder ut begreppen och berättar vilken skruvdragare eller borrmaskin du ska använda till vad!

Skruvdragaren ett av de allra populäraste elverktygen och det första elverktyget många köper när de flyttar hemifrån. Samtidigt råder det viss förvirring kring vad en skruvdragare faktiskt är. I den här artikeln reder vi ut vilken maskin som är vilken i borrmaskin-och skruvdragarsläktet.

Skruvdragare

Skruvdragaren är den enklaste maskinen i familjen. Den har en uppgift och det är att skruva in skruvar. Eftersom skruvdragaren i regel saknar chuck kan du inte ställa in storleken på skruvdragarens huvud. Bits monteras i stället i den inbyggda bitshållarens magnetiska sexkantsfäste på ¼ tum. Skruvdragaren är ofta mindre och har en svagare motor och lägre varvtal än sina större syskon, men räcker oftast om du ska skruva i gips eller trä.

Vad använder man en skruvdragare till?

Skruvdragaren är ett bra val för enklare projekt som inte kräver så mycket kraft. En skruvdragare kan också vara ett bra komplement till borrskruvdragaren om du borrar och skruvar mycket, och inte vill behöva växla mellan borr och bitshållare.

Läs också: "Våra 5 populäraste skruvdragare under 1000 kronor 2021"

Borrskruvdragare

Borrskruvdragaren det absolut vanligaste elverktyget, och när de flesta hör ordet skruvdragare är det borrskruvdragare de tänker på. Till skillnad från den enklare skruvdragaren kan borrskruvdragaren både borra och skruva in skruvar. Bitshållare och borr fästs i den justerbara chucken. Borrskruvdragaren har i regel flera olika hastigheter, inbyggd broms och ställbart vridmoment för att reglera maskinens kraft. Eftersom verktyget har chuck kan du använda det till mycket mer än att bara skruva och borra. Med rätt verktyg är det till exempel en utmärkt slip- eller polermaskin.

Vad använder man en borrskruvdragare till?

Borrskruvdragaren är en mångsidig maskin som både kan borra och skruva. Fungerar lika bra i hemmet som på bygget!

Slagskruvdragare

Liksom skruvdragaren har slagskruvdragaren inbyggd bitshållare och är konstruerad för att skruva in skruv. Däremot har slagskruvdragaren ett betydligt högre vridmoment än en borrskruvdragare eller skruvdragare. Skruven vrids alltså om med mer kraft. För att få den extra kraften när motståndet ökar slås skruven runt upprepade gånger. Eftersom skruven slås i en roterande riktning behöver du inte hålla emot lika hårt för att skruven ska få fäste. Slagskruvdragaren ger dig mycket kraft i ett kompakt utförande och är därför ett bra val när du arbetar på stege eller där det är svårt att komma åt. Den främsta nackdelen med slagskruvdragare är att de låter så högt!

Vad använder man en slagskruvdragare till?

Slagskruvdragaren används ofta för att skruva in långa träskruvar, till exempel vid altan- eller staketbygge.

Slagborrmaskin

Slagborrmaskinen använder en slagfunktion för att slå borret i framåtgående riktning och används vanligtvis för att borra i tegel eller lättare betong. Eftersom slagborrmaskinen kräver att du lägger ganska mycket tyngd på maskinen kan den vara tröttsam att arbeta med i längden (då kan borrhammaren vara ett bättre val). Om du slår av slagfunktionen går det utmärkt att skruva i metall eller keramiska plattor.

Vad använder man en slagborr till?

En slagborrmaskin används typiskt för borrning i medelhårda material som tegel och lättbetong.

Borrskruvdragare med slag

Två verktyg som ofta förväxlas är slagskruvdragare och borrskruvdragare med slagfunktion. Viktiga skillnader är att borrskruvdragaren med slagfunktion har chuck och att slagfunktionen slår i hålets riktning i stället för att rotera skruven eller borret. Eftersom den typen av slag bara lämpar sig för borrning har vi på Proffsmagasinet valt att kategorisera dessa verktyg som slagborrmaskiner. Borrskruvdragare med slag duger till mellanhårda material som tegel och lättbetong. För hårdare material som betong och sten är en borrhammare ett bättre val, framför allt om du vill bli klar snabbt.

Vad använder man en borrskruvdragare med slag till?

Borrskruvdragare med slag används för skruvdragning och borrning i mellanhårda material som tegel och lättbetong.  

Borrmaskin

Borrmaskinen är det enklaste verktyget i borrmaskin-släktet. Verktyget är utrustat med justerbar chuck och eftersom den saknar slagfunktion används den främst för att borra i mjukare material som trä och metall. 

Vad använder man en borrmaskin till?

En enkel borrmaskin utan slagfunktion används vanligtvis för att borra upp mindre hål i trä och metall.

Borrhammare

Borrhammaren är konstruerad för att göra hål i, eller fullständigt demolera, hårda material som betong, sten och cement. Om du tidigare har kämpat med en slagborrmaskin kommer du att bli överraskad av hur snabbt och effektivt borrhammaren arbetar sig in i materialet. Hemligheten ligger i slagmekanismen som slår med hög kraft direkt mot baksidan av borret. Att den slår mycket hårdare gör att du inte behöver lägga så mycket vikt på maskinen. Något som kännetecknar borrhammaren är dess specifika fäste till borrstålen. Dessa fästen kallas SDS Max eller SDS+. Viktigt är att välja maskin efter de borrstål man vill ha då en maskin med SDS Max-fäste inte är kompatibel med borrstål med SDS+-fäste utan adapter.

Vad använder man en borrhammare till?

Borrhammaren används för borrning i hårda material som betong, cement och sten.

Mutterdragare

Mutterdragaren har, liksom slagskruvdragaren, en slagmekanism som slår i roterande riktning. Den främsta skillnaden mellan en mutterdragare och en slagskruvdragare är att mutterdragaren har fyrkantsfäste (oftast ¼ tum) i stället för ställbar chuck eller bitshållare med sexkantsfäste.

Vad använder man en mutterdragare till?

Mutterdragaren används för att skruva av och på muttrar, men kan också komma till användning när du ska skruva i en fransk träskruv och behöver mycket kraft. Många tar fram sin mutterdragare två gånger om året, när det är dags att byta däck på bilen.

Bilningshammare

En bilningshammare har i och för sig inte mycket gemensamt med en skruvdragare, men om du har läst så här långt gissar vi att du vill läsa om ännu fler verktyg som skakar och låter. Bilhammaren använder en hackande mejsel för att riva och demolera tuffa material som betong, asfalt, sten och tegel.

Vad använder man en bilningshammare till?

Bilningshammaren används för bilningsarbeten och demolering när vanliga verktyg inte räcker till.

Kombihammare

För någon som bara hör namnet är det svårt att lista ut vad en kombihammare är, nämligen en kombination av borrhammare och bilhammare. I stället för att köpa båda verktygen kan du köpa en kombihammare som du ställer in efter vad du ska göra.

Vad använder man en kombihammare till?

Kombihammaren används för borrning och bilning i betong och andra hårda material.