Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Multiverktyg

Nedan presenteras vårt sortiment av sladdlösa multiverktyg. Alla verktyg i denna kategori är sladdlösa, d.v.s. batteridrivna.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
114 produkter
Relaterade artiklar:

Köpguide: Multiverktyg

Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-16

Ett multiverktyg har en självskriven plats i din verktygslåda oavsett om du är hemmafixare eller proffs. I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt!

Oavsett om du renoverar hemma eller har ett arbete som involverar slipning, kapning eller sågning borde det mångsidiga multiverktyget vara din bästa vän. För ett multiverktyg är, precis som namnet antyder, ett verktyg som kan göra väldigt många saker.

Det oscillerande multiverktyget utvecklades redan på 60-talet av det tyska företaget Fein för att inom sjukvården ta bort gips på ett snabbt, säkert och effektivt sätt. Men snart såg man att det fanns fler användningsområden än så. I mitten av 80-talet började man använda verktyget i bilindustrin och snart var det moderna multiverktyget fött.

Fein var länge ensamma om att tillverka multiverktyg, men efter att deras patent gick ut 2008 har fler hoppat på tåget och idag har alla de stora tillverkarna sina egna varianter. Konkurrensen har inte bara lett till att det finns fler modeller att välja mellan, utan också till att det har blivit svårare för konsumenter att välja.

Vad är ett multiverktyg?

Gemensamt för alla multiverktyg på marknaden är att de vrider ett sågblad eller ett annat verktyg fram och tillbaka med en väldigt liten rörelse i hög hastighet. Detta kallas oscillation. Eftersom multiverktyget är långt och smalt kommer det ofta åt där det är svårt att komma åt med andra verktyg, men den stora fördelen med ett multiverktyg är att du kan byta mellan olika tillbehör. Utrustad med rätt tillbehör kan multiverktyget användas för att skära, slipa, skära hål, polera, fräsa eller kapa.

5 saker du ska tänka på när du väljer multiverktyg

Oscillationer per minut

Multiverktygets hastighet anges i antal oscillationer per minut. Vanligtvis har verktyget ställbar hastighet i ett spann mellan ca 5000 och 20 000 oscillationer per minut. Olika material och olika verktyg kräver olika hastigheter så ju större spannet är desto bättre.

Oscillationsvinkel

Det är inte bara hastigheten som är viktig utan också hur långt bladet rör sig fram och tillbaka. Detta kallas oscillationsvinkel eller vinkelamplitud. Vanligtvis är vinkeln någonstans mellan 1,5 och 3 grader. En snävare oscillationsvinkel innebär större precision medan en vidare vinkel innebär mer kraft och snabbare kapning.

Batteriets styrka

Idag går de allra flesta multiverktyg på batteri. Eftersom multiverktyget är ett portabelt verktyg som används på svåråtkomliga platser är det ofta ett bra val. Batterierna är oftast på 12 eller 18 volt och ju högre volttal batteriet har desto mer kraft får du. Om du redan har verktyg med batterier kan det vara en bra idé att välja ett multiverktyg från samma tillverkare. Ett tips är att köpa ett extra batteri så att du har två att växla mellan när du behöver arbeta längre stunder. Om du väljer ett multiverktyg med nätdrift mäts styrkan istället i watt.

Verktygsfästet

En av de stora fördelarna med ett multiverktyg är att du kan byta mellan olika tillbehör. Hur lätt det är att byta tillbehör varierar mellan olika modeller. Ibland räcker det med ett knapptryck, i andra fall kan du behöva en sexkantnyckel. Ett populärt fäste som många multiverktyg är kompatibla med heter Starlock. Starlock utvecklades av Fein och Bosch men kan användas på alla verktyg med 12-punktsfäste. Starlock finns i tre olika varianter: Starlock, Starlock Plus och Starlock Max för de mest krävande bladen.

Starlock från Bosch

Tillbehör till multiverktyg

När du köper ett multiverktyg får du ofta med ett antal tillbehör i form av sågblad, slipskivor och slippapper. Ett paket med de vanligaste tillbehören kan vara till stor hjälp om du vill kunna använda ditt multiverktyg när behovet dyker upp. Om du å andra sidan köper verktyget för ett specifikt ändamål kan det vara en bättre idé att köpa ett verktyg med få tillbehör och komplettera med delarna du behöver.

Vibrationsdämpning och övriga finesser

Andra saker att ta hänsyn till är hur mycket verktyget vibrerar. Dyrare multiverktyg har ofta bättre vibrationsdämpning än de allra billigaste. Smarta finesser att hålla utkik efter är inbyggd led-belysning och vridbart huvud. Den sistnämnda funktionen gör det ännu enklare att arbeta på svåråtkomliga platser och hitta en bra arbetsvinkel.

Vanliga tillbehör till multiverktyg

Sänksågklinga

Om det bara följer med ett tillbehör är det förmodligen ett sågblad. Sänksågklingan, eller instickssågbladet, används för att såga och kapa. Metallen i klingan avgör vilket material den kan användas i. Sänksågklingas bredd mäts i millimeter.

Segmentsågklinga

Segmentsågklingan används för att kapa i trä och metall eller för att skära spår.

Fogkniv

Fogkniven eller fogskäraren kan används för att ta bort silikonfogar eller färgrester där det är svårt att komma åt.

Slipplatta

Den triangelformade slipplattan används för att slipa i hörn eller trånga utrymmen. Slippappret fästs med kardborre.

Slipfinger

Det smala slipfingret kommer åt i mycket trånga och djupt liggande utrymmen, i fogar, spår, öppningar och falsar. Idealiskt inom formbyggnad, i valv och i hålkäl.

Fogslipskiva

Fogslipskivan är specialiserad på snabb borttagning av fogmassa. Fogslipskivan har ofta en vågformad kant.

Hårdmetallrasp

Hårdmetallraspen används för grovslipning av spackel, kakelfix, betong, sten och trä. 

Skrapa

Med en skrapa eller spackel kan du skrapa bort hårt sittande lack, limrester, heltäckningsmattor, kakelfixrester och underredsmassa.

Rätt stål för rätt material

När du väljer tillbehör till ditt multiverktyg kommer du stöta på många olika förkortningar. Förkortningar som BIM, HCS och HSS anger vad bladet eller tillbehöret är gjort av för material och varje metall har sitt användningsområde.

– Kolstål gör bladet mjukt och tåligt. Används framförallt för trä och andra mjuka material.

– Bimetall innebär att det är olika metaller i blad och tänder. Med ett bimetallblad kan du ta dig genom både trä och spik.

– Snabbstål används för att kapa aluminium, järn och koppar.

HM – Hårdmetallblad används för material som sliter mycket på bladet, till exempel tegel eller glasfiber.

Starlock färgkodning för multiverktyg

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!