Basverktyg som hammare och skruvmejsel är kanske en självklarhet i verktygslådan men vad är nästa steg? Det kan vara svårt att veta vart man ska börja i verktygsdjungeln. Pelle Ramberg från Black & Decker tipsar om de bästa maskinverktygen för att uppdatera verktygslådan.  

Ska du utöka verktygssamlingen och är sugen på nya smidiga maskinverktyg? Black & Decker har verktygen för dig.

- Det viktigaste är att se över sitt behov. Ett klassiskt nybörjarmisstag är att köpa verktyg från varumärken som används i professionellt bruk när det egentligen inte behövs. Genom att göra research utifrån dina behov kan du spara pengar och hitta verktyg som passar dig bättre, säger Pelle Ramberg.

Tre maskinverktyg för hemmafixaren

Det första maskinverktyget som borde finnas i alla verktygslådor är en skruv- eller borrskruvdragare. Skruvdragaren skruvar medan en borrskruvdragare både borrar och skruvar. Ska du borra i hårdare material som tegel, betong eller murbruk kan du behöva en borrskruvdragare med slag eller en borrhammare. Black & Decker har flera alternativ på skruvdragare som kan passa dig.

Lästips: Välj rätt skruv- eller borrskruvdragare!

En sticksåg är det andra verktyget du borde uppdatera verktygslådan med. Sticksågen är en allroundsåg som kan användas både till kapning och figursågning. Beroende på sågblad kan den användas till olika material såsom trä, plast och metall.

Som tredje maskinverktyg rekommenderar Pelle Ramberg ett multiverktyg. Ett multiverktyg är precis som det låter ett verktyg med flera funktioner. Med olika tillbehör kan verktyget användas till sådant som att slipa, borra, såga och kapa. 

Black & Decker har olika slipmaskiner i sitt sortiment, på bliden syns multislipen KA2500K-QS.

Batteri- eller eldrivet?

Det finns maskinverktyg både med och utan sladd. De sladdlösa verktygen är batteridrivna och behöver därför en laddare.

- ­Även här ska du fundera på hur ofta du kommer använda verktygen och vad som passar dig bäst. Batterier behöver motioneras och användas regelbundet för att må bra. Om du vet att verktygen inte kommer användas så ofta kan det vara bra att köpa verktyg med sladd, säger Ramberg.

Black & Deckers verktyg går alla på samma batterier. Du kan köpa batterier och laddare separat och även köpa maskinverktyg utan batterier.

- Sladdlöst är något dyrare men ger mer frihet då du kan ta med dig verktygen överallt. Du slipper hålla på med förlängningssladdar som du kan trassla in dig i vilket är en säkerhetsrisk när verktyget har sladd.

Köp batterier och laddare separat till Black & Deckers maskinverktyg

Beroende på vilken styrka du behöver finns batterier med olika ampere. Desto högre ampere batteriet har, desto längre batteritid.  

Batterierna finns i 1,5 Ah, 2,0 Ah, 2,5 Ah, 4 Ah, 5Ah.

Se hela Black & Deckers batteriutbud här!

Fler verktyg för dig i villa

Behoven för dig som bor i villa och lägenhet kan skilja sig åt. I en villa kan det finnas utrymme för flera projekt såsom altanbygge eller grenkapning. Med fler projekt i gång kan fler maskinverktyg behövas för att göra arbetet smidigt och enkelt.

En kap- och gersåg är ett bra komplement till sticksågen. Den har snarlika funktioner som en sticksåg men du sparar tid och kan exempelvis ställa in vinklar. Kap- och gersågen finns i olika typer och storlekar. Gå efter virkets material när du väljer modell. En cirkelsåg påminner om en kap- och gersåg, men är handhållen. Med en cirkelsåg kan du kapa längre material och sådant som en kap- och ger såg kanske inte klarar.

För större projekt kan det också vara bra att ha en tigersåg. Tigersågen klarar grövre uppgifter som att kapa grenar eller riva större träkonstruktioner. Den funkar även bra för vedkapning.

Lästips: Hur du hittar rätt såg för dig!

Slipa slätt och lätt

För att få det bästa resultatet när du slipar kan du behöva en exenterslip. Med en excenterslip kan du enkelt både slipa och finslipa sådant som möbler, skåpsluckor och annat virke. Tänk på att välja rätt typ av slippapper, en högre kornstorlek innebär ett finare resultat.

En vinkelslip är ett verktyg för både kapning och slipning av järn och sten. Med en vinkelslip kan du både kapa och slipa beroende på vilken slipskiva du använder.

Guide: Så slipar du med en plan- eller excenterslip

  • Är det mycket material som behöver slipas bort? Börja med ett grövre papper såsom P80 och arbeta sen neråt mot P120 och P180. För oljning och målning räcker det att slipa upp till P180.

  • Tryck inte maskinen hårdare för att öka avverkningen. Då slits bara pappret fortare vilket i stället minskar avverkningen och ger ett sämre resultat. Om du trycker du maskinen mot arbetsytan blir slipplattan också varm och kardborren på plattan riskerar att bli förstörd.

  • Det är extra viktigt att inte trycka eller vinkla plattan vid slipning av hörn med en maskin med spetsig slipplatta. När du slipar ut över en kant på arbetsstycket gäller det att inte tippa maskinen. Gör du detta blir kanten avrundad och lite sluttande.

  • Försök att alltid ha två tredjedelar av slipplattan på arbetsstycket. Slipning av smala kanter görs därför bäst med en bandslip. Bandslipen är mer stabil än andra slipmaskinstyper.