En tigersåg är en riktig stöttepelare bland verktygen. Den kan dels arbeta med hyfsad precision, samtidigt som den är fullständigt oumbärlig vid rivningsarbeten och tuffare jobb.

Tigersågen, även kallad rivningssåg eller bajonettsåg, är en slags sticksåg som kan användas vid arbete i många olika material. En tigersåg används generellt när något behöver kapas oavsett om det är metall, plast, trä, glasfiber, gips, puts eller kött (det är ett populärt verktyg bland jägare). Det är ett väldigt mångsidigt verktyg som tillsammans med rätt blad kan klara av det mesta. Det är lite som att ha en sticksåg i handen, men kraftigare och med större användningsområden.

Hur fungerar en tigersåg?

Liksom sticksågen är tigersågen utrustad med ett långt blad som åker fram och tillbaka med en viss pendeleffekt. En viktig skillnad mellan de båda sågarna är att sticksågens blad kommer ut vertikalt på undersidan, medan tigersågens blad kommer ut horisontellt och pekar rakt fram.

Varför heter det tigersåg?

Varifrån namnet tigersåg härstammar är oklart, men populära teorier handlar om att det är engelskans ord ”sabre saw” som har skapat förvirring. Istället för att kalla det ”sabelsåg” skulle tankarna istället gått till sabeltandstigrar och det lite långsökta namnet ”tigersåg”. Namnet tigersåg skulle också kunna syfta till verktygets snabbhet och dess vassa tänder. Namnet bajonettsåg, som också förekommer, beskriver egentligen bättre vad det handlar om.

Makita tigersåg

Läs även: “Sågguide – vilken såg ska man använda?”

Välj rätt sågblad för jobbet

En sticksåg är inte mycket utan ett monterat sågblad. Valet av sågblad är viktigt och med rätt blad kan du i princip såga i alla material. Det viktiga är att välja rätt sågblad för uppgiften. Det som skiljer olika tigersågblad åt är bland annat antalet tänder per tum (TPI), tändernas vinkel och bladets material. De tre vanligaste tigersågbladen är:

  • Tigersågsblad för metall – Dessa är fintandade och lämpar sig för hårda material.
  • Tigersågblad för trä – Sågblad avsedda för trä är ofta längre och grovtandande. Klingans grovhet avgör också hur fint snittet blir.
  • Rivningssågsblad – Rivningssågbladet är av ett grovtandat sågblad, men är av ett hårdare material för att kunna ta sig igenom skruvar.

Milwaukee tigersåg

  • Tigersågsblad för metall – Dessa är fintandade och lämpar sig för hårda material.
  • Tigersågblad för trä – Sågblad avsedda för trä är ofta längre och grovtandande. Klingans grovhet avgör också hur fint snittet blir.
  • Rivningssågsblad – Rivningssågbladet är av ett grovtandat sågblad, men är av ett hårdare material för att kunna ta sig igenom skruvar.

Vad ska man tänka på när man väljer tigersåg?

Nedan är en lista på de punkter man bör se över innan man gör sitt val av tigersåg.

Motorstyrka

Se till att välja en maskin som är tillräckligt star för ditt ändamål. Ska du tillexempel göra ett större rivningsjobb kan det vara farligt om du har en för svag maskin, Bladet kan fastna och då kan det gå illa!

Vikt

Hur mycket en tigersåg väger kan vara en avgörande faktor då man vet att man kommer att använda den mycket. En batteridriven maskin väger i regel mer än en nätdriven. Skall den användas i mindre trängre utrymmen kan en liten batteridriven 10,8V-maskin vara att föredra då de är dels smidigare att arbeta med tack vare sin mindre storlek, men de väger också mindre än en 18V-driven eller nätdriven maskin.

Varvtal

Varvtal är en viktig faktor i valet av tigersåg, då det är avgörande för hur effektiv avverkningen blir och därför även livslängden på sågbladet. Ju högre varvtalet är, desto snabbare slår kolven bladet fram och tillbaka i materialet. Och med rätt blad för ändamålet optimeras då avverkningen. En tigersåg där du själv reglerar slaghastigheten med knappen underlättar naturligtvis, då du enkelt själv avgör vilken hastighet som är lämpligast för just det material du arbetar med.

Slaglängd

Slaglängden på kolven har viss betydelse den med. Ju längre slaglängd, desto mer av sågbladet avverkar materialet per slag, vilket påskyndar processen samt utökar livslängden på ditt blad.

Anhåll

Vissa tigersågar har anhåll som går att justera, medan vissa modeller har fasta anhåll. Justerbar är att föredra då du kan justera anhållet så du får optimal användnings av ditt blad, samtidigt som du har ett stadigt anhåll mot materialet du sågar.

Har ni frågor eller funderingar kring detta får ni gärna kontakta Proffsmagasinets duktiga kundtjänst så hjälper vi er!