De senaste åren har batteridrivna verktyg utvecklats i rasande takt och idag är det svårt att hitta anledningar att välja nätanslutna eller bensindrivna verktyg. Tvekar du fortfarande? I den här artikeln listar vi åtta fördelar med att välja en verktygspark som är batteridriven.

För några år sedan hade en seriös hantverkare skrattat åt blotta tanken på att arbeta med batteridrivna verktyg. Mycket har hänt sedan dess och idag är batteridrivna verktyg det självklara valet för många proffs och hemmafixare. Brukar du fortfarande välja nätdrivna eller bensindrivna verktyg i tron om att du får mer prestanda till ett bättre pris? Här har du åtta anledningar att byta till batteridrivet!

Smidighet

Det bästa med batteridrivna verktyg är så klart att du kan använda dem var som helst utan att vara beroende av eluttag, förlängningskablar, bensindunkar eller elverk. Du kan lätt röra dig från en plats till en annan utan att behöva fundera över strömförsörjning och du behöver aldrig oroa dig för att det inte kommer att finnas el där du ska utföra ditt arbete. Sedan får man inte glömma att själva verktyget är lättare att hantera och att det ofta är lättare att komma åt när du inte har en sladd som begränsar dina rörelser.

Läs också: Vilka batterier passar i mitt verktyg?

Säkerhet

En annan aspekt är säkerhet på arbetsplatsen. Snubbelolyckor är ett allvarligt problem och allt för många av dem orsakas av förlängningskablar. Genom att hålla rent på arbetsplatsen och undvika onödiga sladdar får du en säkrare arbetsmiljö! När du väljer batteridrivna verktyg i stället för bensindrivna slipper du hantera bensin och andas in avgaser.

Hållbara maskiner

Sladden innebär inte bara en risk för personskador – även verktyget utsätts för risker. Dels finns det en risk att verktyget åker i golvet när någon snubblar på sladden, dels finns det en risk att själva sladden skadas. Om ett verktygsbatteri går sönder kan du enkelt byta ut det – om sladden eller väggkontakten skadas har du plötsligt en trasig maskin i dina händer. 

Samma batteri fungerar till 100-tals maskiner

Stora proffsmärken som Dewalt, Milwaukee, Bosch och Hikoki har enormt stora utbud av batteridrivna maskiner inom samma volt-serier, vilket gör att det inte krävs flera olika batterier och laddare för att driva dina maskiner. Ett bra exempel är 12V-serien från Milwaukee med över 75 olika verktyg! Så genom att satsa på en verktygsserie från en specifik leverantör får du alltså ett enormt utbud som kan drivas på samma batteri!

Prestandan blir bara bättre och bättre

Många tror att man inte får ut likvärdig prestanda ur ett batteri jämfört med nätanslutet, men det är fel! Tekniken har gått framåt i en rasande takt. Milwaukees 18V-batterier på 9Ah och 12Ah kan absolut jämföras med 230V från väggen. Flexvolt 54V från Dewalt likaså. Dessa jämförs till och med med bensindrivna verktyg.

I vissa fall kan du till och med få ut mer kraft från ett batteri eftersom du vid nätdrift är begränsad av strömtillgången. Det går till exempel inte att köra hur tunga maskiner som helst på en 10-amperesäkring och då kan batteridrift vara lösningen.

Ju större batteri du har desto mer kraft får du ut. Batteritiderna har även blivit betydligt bättre. Har du två likadana batterier kan vi garantera att du alltid kommer hinna ladda upp ett urladdat batteri innan du hinner köra slut på ditt andra!

Betongborrning på batteri? Med Dewalts borrhammare Dewalt DCH333 på 54V är det inga problem!

Lägre ljudnivå

De flesta batteridrivna maskinerna låter betydligt mindre än en likvärdig bensindriven maskin. En onödigt hög ljudvolym mår varken dina öron eller folk i din omgivning bra av.

Snällare mot plånboken

I jämförelse med bensindrivna verktyg blir det batteridrivna verktyget billigare i längden. Om din batteridrivna maskinpark blir billigare än en nätdriven beror på hur många maskiner du har som kan använda samma batterier. Ett startpaket med verktyg, två batterier och laddare kostar oftast mer än ett nätdrivet verktyg, men när du ska utöka din maskinpark med så kallade nollvarianter (utan batterier och laddare) blir kostnaden lägre. Även bensindrivna produkter är billigare initialt, men då får man inte glömma att själva bensinen utgör en betydande kostnad.

Tips för att enkelt komma i gång med batterimaskiner

Det mest ekonomiska är att först köpa en komplett maskin. Med komplett maskin menar vi en maskin som till exempel en skruvdragare där det ingår två batterier och en laddare, för att sedan kunna bygga vidare din verktygspark med billigare nollversioner. På så sätt får du ner kostnaderna då du inte köper på dig mer batterier än vad du behöver. Tänk noga över vilken serie du köper in dig på. Alla tillverkare har skruvdragare och mutterdragare, men när det kommer till mer speciella verktyg skiljer sig utbudet åt mellan olika tillverkare.