Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Tigersågar

Nedan presenteras vårt sortiment av tigersågar.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
123 produkter
Relaterade artiklar:

Köpguide: Så väljer du rätt tigersåg

Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-08

En tigersåg är en riktig stöttepelare bland verktygen. Den kan dels arbeta med hyfsad precision, samtidigt som den är fullständigt oumbärlig vid rivningsarbeten och tuffare jobb.

Tigersågen, även kallad rivningssåg eller bajonettsåg, är en slags mångsidig och kraftfull sticksåg som kan användas vid olika sorters arbeten och i flera olika material. Den är inte gjord för fina snitt och figursågning men klarar viss precision och går till exempel utmärkt att använda när något ska kapas eller till rivningsarbeten.

Material som plast, trä, glasfiber, gips, puts är inga problem för en tigersåg. Det är även en maskin som går hem hos många jägare då du kan använda tigersågen för att omhänderta köttet från djur.

Är du osäker på vilken typ av såg du ska investera i kan du läsa vår sågguide ”Vilken såg ska man använda” där vi går igenom de många olika varianterna och vad du kan använda sågen till.

Hur fungerar en tigersåg?

Liksom sticksågen är tigersågen utrustad med ett långt blad som åker fram och tillbaka med en viss pendeleffekt. En viktig skillnad mellan de båda sågarna är att sticksågens blad kommer ut vertikalt på undersidan, medan tigersågens blad kommer ut horisontellt och pekar rakt fram.

Tigersågen är ett mångsidigt verktyg och kan användas till allt från rivningsprojekt, då den tar sig igenom både gips, skruv och brädor, till kapning och beskärning och kapning av grenar, buskar och träd. Handlar det om grova grenar och trädfällning kan du i stället behöva maskiner som en häcksax eller en motorsåg.

Olika arbeten och projekt ställer såklart olika krav på vad din tigersåg behöver klara av. Det finns olika modeller och här gå r vi igenom vad du kan tänka på när du ska välja tigersåg. Proffsmagasinet har ett brett utbud av tigersågar med olika egenskaper och i olika prisklasser för att du ska kunna hitta den bästa tigersågen för dig och ditt ändamål!

Varför heter det tigersåg?

Varifrån namnet tigersåg härstammar är oklart, men populära teorier handlar om att det är engelskans ord ”sabre saw” som har skapat förvirring. I stället för att kalla det ”sabelsåg” skulle tankarna i stället gått till sabeltandstigrar och det lite långsökta namnet ”tigersåg”. Namnet tigersåg skulle också kunna syfta till verktygets snabbhet och dess vassa tänder. Namnet bajonettsåg, som också förekommer, beskriver egentligen bättre vad det handlar om.

Välj rätt sågblad för jobbet

En sticksåg kan inte göra mycket utan ett monterat sågblad. Det är själva bladet som gör maskinen mångsidig – med rätt blad kan den ta sig igenom nästan alla material. Se bara till att ha rätt blad för rätt jobb! Annars kan det gå fel och bladet kan förstöras.

Beroende på vilket material du ska jobba i ska du ha olika sågblad. Sågbladen görs i olika typer av metaller som klarar olika material. Utifrån bladets beteckning kan du se vad det är för typ av metall och vad det kan användas till.

Sågbladens olika beteckningar:

BIM – Står för bimetall och innebär att bladet är sammansatt av två olika metaller. Med det kan du såga i trä med spik, andra träbaserade skivmaterial, plast, aluminium, koppar och järn.

HCS – Ett kolstålsblad av järn och kol som passar när du ska såga snabbt och ha och vill ha en finare snittyta. Funkar i material som trä, plast och spån-, kryssfaner-, samt DF-skivor.

HM – Bladet är gjort av bland annat volframkarbid och Kobolt och kan användas för att såga i tegel, kakel, gips, glasfiber, rostfritt stål, trä och plast.

HSS – Ett mycket värmetåligt blad som kan innehålla legering av kol, kobolt, krom, molybden, vanadium eller volfram. Med det kan du såga snabbt i hårda material såsom järn, ohärdat stål, aluminium och koppar.

TPI (Teeth per inch)

Ytterligare en sak som skiljer tågbladen åt är det så kallade TPI, alltså hur många tänder bladet har per tum. Tigersågsblad som är anpassade för att använda till mjukare material som exempelvis trä har ett lägre TPI, på omkring 25, medan blad för hårdare material som metall kan ha ett högre TPI, upp till 32.

Enkelt att byta blad

Något annat att tänka på när det gäller sågblad är att det ska vara enkelt och smidigt att byta. På dagens tigersågar är det sällan det krävs ett verktyg för att göra ett bladbyte.

Sladd eller sladdlöst?

Tigersågar finns både sladdlösa och med sladd. De sladdlösa går på batteri och är således bärbara medan de med sladd behöver vara nätanslutna. En batteridriven tigersåg ger dig större frihet i vart du kan jobba, dock får du tänka på batteritiden. Har du två batterier kan du alltid se till att ha ett laddat för att slippa en ofrivillig laddningspaus!

De nätdrivna tigersågarna är ofta kraftfulla men sladden begränsar dig i användningsområde och arbetsplats.

Investera i en batteriplattform

Många varumärken har serier där du kan använda samma batteri till flera verktyg. Ofta räcker det att ha två batterier och en laddare hemma vilket innebär att du kan köpa dina maskinverktyg utan batteri och på så sätt få ett billigare pris.

Det vanligaste är att ha en tigersåg som är kompatibel med ett batteri på 12 volt (v) eller 18 v. Om du behöver en tigersåg med riktigt mycket kraft finns också maskiner med batterier på 36 v.

Om det är så att du inte redan har en specifik batteriserie hemma kan du såklart också köpa en tigersåg med medföljande batteri och laddare. När du ska investera i verktyg tillhörande en batteriserie är det bra att kolla upp vilka verktyg leverantören har i sitt utbud, det kan skilja från märke till märke.

Vill du läsa mer om varför det kan vara en bra idé att investera i batteridrivna verktyg kan du läsa vår artikel ”7 anledningar att satsa på batteridrivna verktyg”.

Batteridrivna tigersågar är populära - ofta med ett batteri på 12 eller 18 volt.

Vad ska man tänka på när man väljer tigersåg?

När du ska hitta en tigersåg som passar för dig och det du ska använda den till är det såklart bra att titta på specifikationerna. Här går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på inför ditt val!

Motorstyrka

Se till att välja en maskin som är tillräckligt star för ditt ändamål. Ska du tillexempel göra ett större rivningsjobb kan det vara farligt om du har en för svag maskin, bladet kan fastna och då kan det gå illa!

Vikt

Hur mycket tigersågen väger kan vara avgörande beroende på hur mycket du kommer använda dig av maskinen. Ska du använda den mycket och i längre perioder kan det vara bra med en som är ergonomisk och lätt, medan du kanske klarar att arbeta med en lite tyngre maskin om den används sällan och i kortare stunder. Mindre tigersågar kan väga runt 1–2 kilo medan de mer kraftfulla kan ligga på runt 3–5 kilo.

En batteridriven väger i regel mer än en nätdriven tigersåg. Funkar en något tyngre maskin, som du kan bära med dig vart som helst men arbeta med under en begränsad tid eller vill du ha en lätt maskin som du kan jobba med hur länge som helst men är beroende av nätanslutning? Du får helt enkelt ställa för- och nackdelarna emot varandra och tänka över vad som passar bäst till det du ska ha den.

För ergonomins skull ska du utöver vikten, även tänka på hur maskinen är balanserad och hur mycket den vibrerar. Det mest ergonomiska är såklart en välbalanserad såg, med lite vibration och som inte väger så mycket. Då orkar kroppen arbeta länge!

Varvtal

Varvtal är en viktig faktor i valet av tigersåg, då det är avgörande för hur effektiv avverkningen blir och därför även livslängden på sågbladet. Ju högre varvtalet är, desto snabbare slår kolven bladet fram och tillbaka i materialet och med rätt blad för ändamålet optimeras då avverkningen. Något att ha i åtanke är att ett vanligt varvtal för en maskin med 18v-batteri kan komma upp till omkring 3000 slag i minuten.

På de flesta tigersågar kan du styra hastigheten via avtryckaren. Ju hårdare du trycker, desto snabbare sågar du.

En tigersåg där du själv reglerar slaghastigheten underlättar naturligtvis, då du enkelt själv avgör vilken hastighet som är lämpligast för just det material du arbetar med. Tänk dock på att anpassa hastigheten efter materialet. Exempelvis är det bättre att såga långsammare i material som plast och metall för att få ett bättre snitt.

Slaglängd

Ytterligare en faktor som påverkar hastigheten är maskinens slaglängd. Slaglängden på kolven har viss betydelse den med. Med en ett längre slag avverkas mer av materialet per slag samtidigt som en större yta av sågbladet används. Det påverkar inte bara hastigheten utan innebär också att bladen ofta håller längre.

Slaglängden är också viktig beroende på hur tjockt material du ska jobba med. Ju tjockare material, desto längre slaglängd behövs.

Anhåll

Vissa tigersågar har anhåll som går att justera, medan vissa modeller har fasta anhåll. Justerbar är att föredra då du själv enkelt kan justera hur djupt du vill såga, får ut optimal användning av ditt sågblad samtidigt som du har ett stadigt anhåll mot materialet du sågar i.

Tigersågar finns i olika utformningar och format - se till att välja en som passar dig och ditt ändamål bäst!

Praktiska egenskaper

Förutom tigersågens vanliga specifikationer kan det även vara bra att kika på vilka andra praktiska egenskaper som finns. Kanske är det viktigt för dig med extra snabb avverkning eller att kunna arbeta obehindrat även på mörkare ställen.

Pendelfunktion

En pendelfunktion är praktisk om man vill att det ska gå snabbt när man avverkar. Pendeln gör så att sågbladet inte bara följer slagrörelsen utan även rör sig vinkelrätt mot den, vilket innebär att sågen nästan automatiskt jobbar sig genom materialet. Det är dock bra om din tigersåg har en justerbar pendlingsfunktion, en hög pendel ger en grövre yta och tvärtom. I vissa material, såsom metall, borde pendelfunktionen vara helt avstängd.

Inbyggd belysning

I de flesta maskinverktyg finns nuförtiden inbyggd belysning, det här gäller även ofta för tigersågar. En inbyggd LED-lampa lyser upp det du arbetar med vilket ger dig bra sikt i alla utrymmen, även på mörkare platser dit ljuset inte når.

Vändbara blad

Ibland behöver du kanske såga något som sitter högre upp och du behöver lyfta upp sågen över huvudhöjd. Då kan det vara bra att ha en tigersåg med vändbara blad då tänderna pekar uppåt.

Kolborstfri motor

Se till att köpa en tigersåg med kolborstfri motor. Fördelarna med det är att du kan få samma kraft men i mindre format. Det finns heller inget kolborst som kan slitas ut i motorn vilket leder till en längre hållbarhet.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!