Det finns lika många sågar som sätt att såga på, och om du vet vilken du ska använda för vilket ändamål sparar du inte bara mycket tid utan får dessutom ett resultat som du blir nöjd med. Välj rätt såg och arbeta säkert och effektivt med ditt byggprojekt eller renovering. Här beskriver vi några av de vanligare sågarna och vad som skiljer dem åt.

Olika typer av sågar

De flesta sågar är tillverkade för att kapa eller skära i trä, men det finns också bågfilar som du använder i metallmaterial. För att dela upp sågarna i kategorier kan vi börja med att skilja handsågar från de elektriska eller motordrivna.

I skogsindustrin eller på stora byggplatser är de elektriska och motordrivna sågarna ett måste för att uppnå en hög produktivitet, medan finsnickaren oftare använder handsågar för en säkrare hantering av trämaterialet.

Det första verktyget som brukar dyka upp när man hör ordet såg är en klassisk fogsvans. Den väljer du när du vill kapa brädor, plank och reglar. En annan vanligt förekommande såg är som är väl anpassad för att såga av större grenar.

bågsåg

I regel är de mindre och mer fintandade sågarna att föredra vid sågning i tunnare och känsligare trämaterial, såsom som ger dig rena och jämna snitt. Om du ska såga upp ett större hål kring ett befintligt borrat hål kan du använda en sticksåg. Den påminner om en fogsvans men har en smal och spetsig form vilket gör att du enkelt kan komma in i mindre hål för att såga. Den är också tacksam att använda när du sågar rundade former.

Läs även: “Välj rätt tigersåg”

makita cirkelsåg

Gersågen är smidig när du ska kapa lister eller klenare virke i specifika vinklar. Ju grövre såg och kraftigare tänder desto större kraft får du i sågmomentet. Detta beror förstås också på hur slipade tänderna är. För att få ut maximal effekt från sågen är det också viktigt att använda rätt teknik.

bosch kap och gersåg

Vissa sågar har fler än ett handtag och är så kallade tvåmanssågar. Exempel på dessa är stocksågen och kranbalksågen som är att föredra när du sågar upp stockar och timmer. Dessa kraftiga sågar har till största del ersatts av motorsågar och elektriska sågar som sparar mycket tid och energi.

Vilken såg ska jag ha?

  • Trall sågas enklast med en elektrisk cirkelsåg. Det är det överlägset snabbaste sättet att arbeta på och vid korrekt användning får du raka och fina kanter på trallen. Om du saknar cirkelsåg kan du använda en fogsvans för samma goda resultat. Det tar längre tid och kan vara slitsamt så var noga med tekniken och försök att slappna av när du sågar. Vissa föredrar en sticksåg när de sågar trall för att få jämnare och finare kanter, utan att flisor lossnar.
  • MDF är ett träfibermaterial med medelhög densitet och lämpar sig vid tillverkning av exempelvis köksskåp eller högtalarlådor. Det går alldeles utmärkt att kapa dessa med en cirkelsåg eller en bordssåg, men ha i åtanke att fiberträ sliter på tänderna i sågklingan och den kan behövas bytas ut efter flitigt sågande av MDF.
  • Laminatgolv eller klickgolv kan kapas med en vanlig fogsvans. Du kan även ha stor användning av en cirkelsåg eller när du sågar raka snitt. En fördel med dessa är att du enkelt kan ställa in antal grader när du vill såga vinklar. För mindre fix med golvet, såsom rundade hörn eller andra små detaljer, kommer sticksågen till användning även här.
  • Liste ska sågas i precisa vinklar för att sedan förkroppas i hörnen. Här rekommenderar vi en gersåg och en sticksåg för det slutliga fixet med att ta bort överflödigt trä. Du kan t.o.m. göra de avslutande justeringarna med en vanlig täljkniv.
  • Metall sågas med en bågfil som har en annorlunda tandning, anpassad för metall. Du kan byta ut sågbladet och använda dig av olika grovlekar och blad för specifika metallobjekt. Var noga med att spänna fast sågbladet i rätt riktning eftersom du vill såga med kraften bortifrån din kropp. Ett felvänt sågblad sågar i motsatt riktning.
  • Träd fälls i princip alltid med en och används flitigt inom skogsindustrin. Mindre träd och grenar på tomten kan kapas med en bågsåg.

såga i träd med bågsåg

När du sågar är tekniken det viktigaste, oavsett vilken såg du använder eller vilket material du sågar i. Att ta i ända från tårna och tvinga sågen ner i träet leder ofta till dåliga resultat med sprickor eller flisor. Ett jämnt tryck och en jämn rytm låter sågtänderna göra jobbet och du sliter således inte lika hårt på rygg och axlar när du sågar.

Lär känna oss och vårat sortiment bättre på Proffsmagasinet

Relaterade artiklar