Det finns lika många sågar som sätt att såga på, och om du vet vilken du ska använda för vilket ändamål sparar du inte bara mycket tid utan får dessutom ett resultat som du blir nöjd med. Välj rätt såg och arbeta säkert och effektivt med ditt byggprojekt eller renovering. Det finns lika många sågar som sätt att såga på. Här beskriver vi några av de vanligare sågarna och berättar vilken du ska använda när du sågar i olika material.

Olika typer av sågar

De flesta sågar är tillverkade för att kapa eller skära i trä, men det finns också bågfilar som du använder i metallmaterial. För att dela upp sågarna i kategorier kan vi börja med att skilja handsågar från de elektriska eller motordrivna.

I skogsindustrin eller på stora byggplatser är de elektriska och motordrivna sågarna ett måste för att uppnå en hög produktivitet, medan finsnickaren oftare använder handsågar för en säkrare hantering av trämaterialet.

Det första verktyget som brukar dyka upp när man hör ordet såg är en klassisk fogsvans. Den väljer du när du vill kapa brädor, plank och reglar. En annan vanligt förekommande såg är som är väl anpassad för att såga av större grenar.

I regel är de mindre och mer fintandade sågarna att föredra vid sågning i tunnare och känsligare trämaterial, såsom som ger dig rena och jämna snitt. Om du ska såga upp ett större hål kring ett befintligt borrat hål kan du använda en sticksåg. Den påminner om en fogsvans men har en smal och spetsig form vilket gör att du enkelt kan komma in i mindre hål för att såga. Den är också tacksam att använda när du sågar rundade former.

Kap- och gersågen är smidig när du ska kapa lister eller klenare virke i specifika vinklar. Ju grövre såg och kraftigare tänder desto större kraft får du i sågmomentet. Detta beror förstås också på hur slipade tänderna är. För att få ut maximal effekt från sågen är det också viktigt att använda rätt teknik.

Vissa sågar har fler än ett handtag och är så kallade tvåmanssågar. Exempel på dessa är stocksågen och kranbalksågen som är att föredra när du sågar upp stockar och timmer. Dessa kraftiga sågar har till största del ersatts av motorsågar och elektriska sågar som sparar mycket tid och energi.

Lasse tipsar - Proffsmagasinet

Såga med rätt teknik för bättre resultat

- När du sågar är tekniken det viktigaste, oavsett vilken såg du använder eller vilket material du sågar i. Att ta i ända från tårna och tvinga sågen ner i träet leder ofta till dåliga resultat med sprickor eller flisor. Ett jämnt tryck och en jämn rytm låter sågtänderna göra jobbet och du sliter således inte lika hårt på rygg och axlar när du sågar.

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Vilken såg ska jag ha?

Trall

När du sågar trallvirke till din altan eller uteplats finns det två olika sätt. Antingen sågar du till alla plankor i förväg, eller så sågar du av dem efter att ha skruvat fast dem. Om du väljer att såga i förväg kommer du ha stor nytta av en kap- och gersåg. Efter att ha ställt in kap- och gersågen kan du såga mängder av plankor och reglar med samma höga precision.

När du sågar trall kan du också använda dig av en elektrisk cirkelsåg eller en sänksåg. Skillnaden är att sänksågen kan sänkas ner i materialet uppifrån. Med cirkelsågen kan du arbeta snabbt och vid korrekt användning får du raka och fina kanter på trallen. Till skillnad från kap- och gersågen kan du använda en cirkelsåg eller sänksåg för att såga av de utstickande ändarna efter att du skruvat fast trallen.

När du ska såga till kanter, göra hål för stolpar eller arbeta med detaljer kommer sticksågen att vara en räddare i nöden. Alternativt kan du använda ett multiverktyg med rätt tillbehör.

Om du saknar elektriska sågar kan du använda en fogsvans för att uppnå ett liknande resultat. Arbetet längre tid och kan vara slitsamt så var noga med tekniken och försök att slappna av när du sågar. Vissa föredrar en sticksåg när de sågar trall för att få jämnare och finare kanter, utan att flisor lossnar.

Läs också:
12 verktyg som hjälper dig bygga altan och trädäck
Guide:Välj rätt kap- och gersåg

MDF

MDF är ett träfibermaterial med medelhög densitet och lämpar sig vid tillverkning av exempelvis köksskåp eller högtalarlådor. Det går alldeles utmärkt att kapa dessa med en cirkelsåg eller en bordssåg, men ha i åtanke att fiberträ sliter på tänderna i sågklingan och den kan behövas bytas ut efter flitigt sågande av MDF.

Laminatgolv

Laminatgolv eller klickgolv kan kapas med en vanlig fogsvans. Du kan även ha stor användning av en cirkelsåg eller när du sågar raka snitt. En fördel med dessa är att du enkelt kan ställa in antal grader när du vill såga vinklar. För mindre fix med golvet, såsom rundade hörn eller andra små detaljer, kommer sticksågen till användning även här.

Lister

Lister ska sågas i precisa vinklar för att sedan förkroppas i hörnen. Här rekommenderar vi en kap- och gersåg och en sticksåg för det slutliga fixet med att ta bort överflödigt trä. Du kan till och med göra de avslutande justeringarna med en vanlig täljkniv.

Kakel och klinker

När du ska kapa kakel eller klinker använder du med fördel en kakelskärare.

Metall

Metall är ett material som kräver en speciell såg. Om du använder som inte är avsedd för metall finns riskerar du att skada ditt verktyg och få ett bristande resultat. I många fall är bågfilen det självklara valet för den som ska såga i metall. Bågfilen har nämligen en annorlunda tandning, anpassad för metall. Du kan byta ut sågbladet och använda dig av olika grovlekar och blad för specifika metallobjekt. Var noga med att spänna fast sågbladet i rätt riktning eftersom du vill såga med kraften bortifrån din kropp. Ett felvänt sågblad sågar i motsatt riktning.

Om du vill att det ska gå undan är en vinkelslip ett bra val, men då behöver den vara utrustad med en kapskiva för metall. Nackdelen med vinkelslipen är att det är svårt att såga med hög precision. Ett annat alternativ är tigersågen, som även den kan såga i metall med rätt sågblad. För små arbeten kan ett multiverktyg med metallsågblad ge ett bra resultat.

Läs också:
Guide: Så väljer du rätt vinkelslip
Guide: Så väljer du rätt multiverktyg

Sten

Att såga i sten är ingenting du gör med en enkel handsåg - för den uppgiften krävs mer rejäla doningar. När du ska kapa marksten för plattläggning behöver du en vinkelslip eller ännu hellre en motorkap.

Träd

Träd fälls i princip alltid med en motorsåg och används flitigt inom skogsindustrin. Motorsågar kan vara nätdrivna, bensindrivna eller batteridrivna. En fördel med motorsågen är att du också kan använda den för att göra ved av trädet du fällt. Mindre träd och grenar på tomten kan du kapa med en bågsåg. Då kan det också vara bra att ha en yxa till hands.

Läs också:
Guide: Batteridriven eller bensindriven motorsåg?

såga i träd med bågsåg