Ska du bygga altan eller trädäck av trallvirke? I den här artikeln tipsar vi om verktyg som hjälper dig att bli klar snabbare och få ett bättre resultat.

Att bygga en altan eller ett större trädäck med hjälp av en klassisk fogsvans, skruvmejsel och vattenpass är fullt möjligt, men om du väljer rätt verktyg kommer du att spara mycket tid och energi. I den här artikeln tipsar vi om tolv verktyg som hjälper dig att bli klar på nolltid!

Läs också: Bygga altan – vad ska man tänka på?

Måttband eller måttstock

Noggrannhet och pålitliga mätverktyg är ett måste oavsett om du befinner dig i planeringsfasen eller ska kontrollmäta under arbetets gång. När du väljer måttband ska du välja ett långt och styvt som inte viker sig när du rullar ut det. När du väljer tumstock behöver du ta hänsyn till längd, material och kvalitet.

Snörslå

När du ska mäta ut var skruvarna ska fästas eller hur du ska såga av trallvirkets ändar har du stor hjälp av en snörslå. Snörslå är ett ihoprullat snöre som, när det inte är utdraget, ligger tillsammans med pigment. När du ska rita ut en rak linje tvärs över trallvirket fäster du snöret i ena änden, drar ut det och snärtar det mot underlaget så att pigmentet färgar av sig. Vips har du en perfekt rak linje!

Korslaser eller linjelaser

När du ska mäta höjder och vinklar kan även ett laserverktyg komma väl till hands. En nackdel med att använda laserverktyg när du bygger altan är att linjerna kan synas dåligt i starkt solljus. Grönt ljus syns generellt bättre i solljus.

Läs mer i vår guide Så väljer du rätt krysslaser, kombilaser eller cirkellaser

Vattenpass

Ett laserverktyg har många fördelar, men man ska inte glömma det hederliga vattenpasset. För snabb kontrollmätning finns det inget som slår det!

Jordborr

Ska du gräva ner eller gjuta plintar? I så fall underlättar det om du har någonting att gräva med. Om det är mjuk mark kan du gräva med spade eller möjligen använda en manuell jordborr, men i många fall är en motordriven jordborr att föredra.

Borrskruvdragare

En bra skruvdragare är ett absolut måste när du ska bygga altan. En borrskruvdragare med ett vridmoment på 40 newtonmeter klarar trallskruven galant. Välj gärna en skruvdragare som klarar många skruvar på en laddning.

Läs mer i vår guide Välj rätt skruvdragare eller borrskruvdragare.

Kap- och gersåg

Ska man lägga ut trallvirket först och såga av de utstickande ändarna eller såga ut millimeterperfekta bitar i förväg? Båda metoderna har sina fördelar. De ställer också olika krav på din utrustning. Om du vill såga till allt virke innan du sätter det på plats har du stor nytta av en kap- och gersåg. Eftersom det inte är några större dimensioner som ska kapas kan i princip vilken kap- och gersåg som helst klara jobbet.

Cirkelsåg

Om du föredrar att lägga ut virket först, skruva fast brädorna och såga av de utstickande ändarna behöver du en cirkelsåg. Om du lägger komposittrall ska du kolla med leverantören vilken sågklinga som rekommenderas eftersom en för grovtandad klinga kan skada materialet.

Läs mer i vår guide Hur väljer jag rätt cirkelsåg?

Sticksåg

Kap- och gersågen och cirkelsågen är utmärkta verktyg när du ska såga till dina trallbrädor, men för att såga till kanter, såga ut för stolpar eller snygga till detaljer på svåråtkomliga platser är sticksågen en räddare i nöden. Ett alternativ för detaljarbetet är ett multiverktyg utrustat med rätt tillbehör.

Läs också: Välj rätt sticksåg!

Verktyg för dold trallmontering

När du bygger altan behöver du bestämma dig för om du vill att skruvskallarna ska synas eller om du ska använda ett specialverktyg för dolt trallmontage. Trallverktygen spänns vanligtvis fast över trallbrädan för att ge en distans mellan varje bräda innan infästningen skruvas ner diagonalt i sidan av brädan.

Trallbender  

Har du skevt virke i högen? När du bygger trall kan det ibland vara svårt att räta ut virket samtidigt som du egentligen behöver ha båda händerna fria för att skruva fast det. Lösningen på problemet heter Trallbender och är ett smart bryt- och justeringsverktyg som kan bända virket till önskad position och låsa sig i det justerade läget.

Läs också: Trallbender – nytt innovativt verktyg för att justera virket vid trallmontering

Hålsåg

Ska du ha infälld belysning i trädäcket? I så fall behöver du en eller fler hålsågar i olika storlek. Hålsågen monteras på din borrskruvdragare och sågar upp ett fina hål på nolltid, förutsatt att skruvdragaren är ett tillräckligt vridmoment.

Läs också: Hålsåg – när behövs den?

Lycka till!