Oavsett om du är professionell hantverkare eller händig hemmafixare så kan en kvalitativ hålsåg komma väl till hands när du ska borra stora hål. Här kan du läsa mer om hur en hålsåg fungerar, hur du hanterar den och vilka material den kan användas för. Lycka till med borrningen!

En hålsåg är ett oumbärligt verktyg när du behöver utföra håltagning i ett avloppsrör eller vill borra ett stort hål i väggen bakom TV:n för att samla upp alla kablar. Hålsågar finns tillgängliga i en mängd olika utföranden och storlekar och sätts vanligtvis fast på en vanlig handhållen borrmaskin. Det finns även större industriella modeller, men för hemmafixaren eller hantverkaren som behöver kunna ta med sin maskin smidigt och enkelt, är en hålsågssats för handhållna borrmaskiner ett utmärkt alternativ.

Läs också: “Pro-Fit hålsågar i prisvärt specialset – förhandslansering hos Proffsmagasinet!”

Så fungerar en hålsåg

En hålsåg för handhållna borrmaskiner används tillsammans med en så kallad chuckhållare och tillhörande borr och du kan även montera ett förlängningsskaft för att lättare nå svåråtkomliga platser eller underlätta vid sågning i tjocka material. 

Själva hålsågen kommer i form av en rund sågklinga med varierande diameter och djup och kan användas för att borra hål i hårda material så som stål, gips, trä, tegel och plast. Marknaden erbjuder nämligen inga vanliga träborrar som kan hjälpa dig att borra hål på till exempel 5 cm i diameter, utan då behöver du detta specialverktyg för att kunna utföra jobbet snabbt och enkelt.

En hålsåg kommer spara dig oerhört mycket tid jämfört med att själv behöva såga ut hålet med hjälp av exempelvis en sticksåg och finns i storlekar från 20 mm till hela 90-100 mm i diameter. Ett tips är att investera i en hålsågssats med hålsågar i flera olika storlekar för att vara säker på att alltid ha en borr i rätt storlek.

Hålsågar för olika material

Innan du investerar i en ny hålsåg eller hålsågssats är det en bra idé att först fundera över hur dina behov och önskemål ser ut och vilket typ av projekt du planerar att utföra. Hålsågar finns som tidigare nämnt i olika storlekar, men också i olika utföranden som passar mer eller mindre bra för olika typer av material.

Vissa modeller är till exempel utrustade med så kallade SDS-fästen, vilket är ett bra alternativ för dig som vill kunna arbeta i mycket hårt material. SDS-fästet ser nämligen till att sågen sitter extra säkert på plats och inte riskerar att vridas i chucken. Behöver du borra i riktigt tjocka material eller har svårt att komma åt utrymmet där du ska borra kan dessutom ett förlängningsskaft vara väl värt sin investering.

Hålsågsats från Milwaukee innehållande hålsågar, adaptrar och andra tillbehör.

Oavsett om du behöver borra ett snyggt hål för elkablar, rörgenomföring eller eldosor i en vägg eller ett stort och exakt hål i ett tjockt lager av betong gäller det att välja en modell speciellt anpassad för det material du ska arbeta med. En hålsåg för trä är alltså inte en bra idé när du behöver såga i betong och vice versa, eftersom det riskerar att förstöra både verktyg och hål. Nedan följer därför några exempel på vilka olika material hålsågar finns tillgängliga för och var du hittar dem.

Trä

Hålsågar anpassade för trä kommer du kunna hitta i de flesta byggvaruhus och det finns mängder av storlekar att välja mellan för att hitta en modell som passar just ditt projekt. En hålsåg för trä passar till exempel när du ska såga hål i väggar av trä eller gips för el- eller rörgenomdragning, eller om du vill såga ut ett snyggt hål i en trämöbel för att dölja sladdarna från en TV eller musikspelare.

Betong

Ska du däremot borra ett större hål i en betongvägg är det viktigt att investera i en extra stark hålsåg för att enkelt och säkert ta dig igenom materialet. Här rekommenderas en diamanthålsåg som du kyler ner med vatten med jämna mellanrum för att kyla borren och samtidigt få ut det material du borrar bort. Med en borrkrona belagd med industridiamanter så kan du känna dig säker med att få jämna hål även i de hårdaste material.

Metall

Många av de hålsågar du kan använda för trä kan du även använda för metall. Så om du köper en hålsågssats med sågar i flera olika storlekar kan det vara en smart idé att välja en som passar för flera olika material. På så sätt är du alltid redo, oavsett om du ska borra ett hål i en TV-möbel eller en bänkskiva av rostfritt stål.

Kakel

Precis som för betong rekommenderas du att använda en diamanthålsåg för att borra hål i kakel och klinkers. Hitta en modell i den diameter du önskar för att sätta upp din badrumsinredning snyggt och enkelt.

Hos professionella återförsäljare kan du även hitta högkvalitativa hålsågar som passar för flera olika material. Då kan du med enkelhet såga ut snygga och exakta hål i såväl gipsväggar, trä och plast som metall och rostfritt stål. Perfekt för dig som önskar ett lättanvänt och mångsidig verktyg!

Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av hålsågar för olika behov och tillfällen. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår duktiga Kundtjänst!