Sticksågen kan vara det mest användningsbara verktyget i din arsenal av verktyg. Många olika problem kan lösas med en sticksåg.

Eftersom en sticksåg idag är tillverkad ergonomisk, lätt & smidig, är användningsområdet för rätt sticksåg i stort sett obegränsad när det kommer till sågning. Valet av sticksågsblad är även det nästintill oändligt för att passa just ditt jobb och material. Vilka avgörande faktorer tittar man på när man står inför valet av sticksåg?

Utförande

Det finns egentligen två typer av förekommande utföranden på sticksågar. En med bygel, och en som är rak i kroppen. De flesta känner igen den sågmodellen som har bygelfattning.
Skillnaderna är att kraften som krävs på en såg med bygel utgår från en högre tyngdpunkt och den raka sågen ges kraften närmare materialet och den centrala tyngdpunkten på maskinen. En fördel med den raka maskinen är att den är avsevärt mycket lättare att såga med underifrån. Alltså då bladet pekar uppåt och hela maskinen är upp-och-ner-vänd, vilket är brukligt då man vill såga skivmaterial som inte får fläkas upp för mycket på den synliga sidan av snittet. Sågar med bygelfattning är ofta aningen större, men aningen billigare i regel.

Motorstyrka

Motorstyrkan avgör självklart hur stark en maskin är. Det finns sladdrivna maskiner, samt batteridrivna maskiner. Ju högre motorstyrka, desto lättare har maskinen att bibehålla sitt varvtal vid ökad belastning – vilket i sin tur optimerar avverkningen på materialet.

Slaglängd

Den kolv som håller bladet, som arbetar upp och ner i avverkningsprocessen, har olika slaglängd beroende på maskinmodell. Ju längre slaglängd, desto mer avverkning per slag och större del av bladet används vilket gör att bladet håller längre.

Pendling

Pendlingsrörelse (om modellen av såg har den funktionen) gör att bladet pendlar framåt då kolven rör sig uppåt, för att mer aggressivt påverka avverkningen eftersom bladets tänder är vinklade uppåt, och pendlar bakåt i den nedåtgående rörelsen för att dels bespara bladet men även för att öka precisionen i snittet.

Kontakta gärna Proffsmagasinets duktiga kundservice om frågor uppstår, så hjälper vi gärna till att vägleda dig till rätt maskin för ditt behov.