Det finns nog ingen såg som är så multifunktionell som sticksågen. En sticksåg är alltid bra att ha till hands om det så gäller enklare hemmafix eller professionella byggen. Här går proffsmagasinet igenom när och hur du kan använda din sticksåg.

Med en sticksåg kan du göra det mesta! Du kan såga i flera olika material, den är lätt att använda och funkar perfekt för både raka avkapningar och figursågningar. Användningsområdena är oändliga och det är bara din fantasi som sätter gränser.

Kanske har du redan en sticksåg som du vill hitta på nya projekt med. Funderar du på att köpa en kan du läsa Proffsmagasinets guide Välj rätt sticksåg!

Med en sticksåg kan du såga i olika material, se bara till att ha rätt sågblad!

Såga i olika material

Sticksågar gör jobbet inom flera kategorier och kan användas till flera olika material, både hårdare och mjukare. Exempel på material är bland annat olika träslag, metaller, och plast. Så oavsett om du ska kapa plankor till nya trallen eller anpassa stuprännorna är en sticksåg ett användbart verktyg. Innan du börjar såga är det viktigt att se till att sågen och sågbladet är gjort för att klara av just det material som du ska jobba med.

Med en sticksåg kan du också såga material av olika tjocklek. Även här måste du se över sågen och bladets kapacitet. Sticksågens kapacitet skiljer sig också beroende på material. Se därför över sågens specifika kajdjup för trä, stål och aluminium.

I vårt sortiment hittar du sticksågsblad som passar alla tillfällen. Tänk också på att kolla så att du köper sticksågsblad med rätt fäste. T-fästet är det allra vanligaste. Med det fästet är det enkelt att byta sågblad då det inte krävs några verktyg.

Såga rakt och snabbt

Om du snabbt och smidigt ska kapa plankor och reglar funkar en sticksåg jättebra. För att skynda på arbetet ytterligare kan ska du se över slagfrekvensen, alltså hur snabbt sågen rör sig upp och ner. En högre frekvens ger en högre hastighet och en lägre frekvent ger en lägre hastighet.

Frekvensen kan skilja sig mellan olika modeller. Ofta finns det också en funktion som gör att du själv kan ställa in hastigheten.

Ska du såga snabbt och rakt är en pendelfunktion effektiv. Pendeln gör att bladet rör sig uppåt och neråt, men också framåt och bakåt. Mer material avverkas då per slag. Pendelfunktionen brukar finnas i 3 till 5 lägen som du själv kan ställa in.

Något som kan vara värt att ha i åtanke är att pendelfunktionen ger en grövre snittyta! Om snittytan ska vara finare ska du sänka pendeln och hastigheten.

Såga vinklar

De flesta sticksågar har en vinklingsbar bottenplatta som gör att du lätt kan såga olika vinklar. Bottenplattan går vanligtvis att ställa in från 0 till 45 grader genom att trycka in en knapp eller använda en insexnyckel.

Att såga vinklar kan vara användbart om du ska såga dörrfoder till en dörrkarm. Sågar du kanterna i 45 grader och lägger dem mot varandra får du en rät vinkel. Det är också bra att använda snedsågning om du bygger ett staket. Såga då en vinkel i ovankant så rinner vattnet av fortare vilket gör att det håller bättre i längden.

Såga former och kurvor

En sticksåg funkar bra för figursågning när du ska såga mönster och kurvor. För det bästa resultatet ska du alltid ha en låg hastighet, ett fint blad med täta tänder, och pendlingsfunktionen avstängd när du sågar former.

De flesta sågbladens tänder är vinklade uppåt vilket gör att den övre kanten på sågsnittet blir fransigare. För att få bättre snittyta upptill kan du lägga materialet upp och ner. Då måste du däremot tänka spegelvänt och då kan det lätt bli fel. För att underlätta kan du då i stället använda ett sågblad med nedåtgående tänder.

Det går utmärkt att såga former och mönster med din sticksåg!

Såga hål mitt i

Att såga hål mitt i materialet du jobbar med är också enkelt fixat med en sticksåg. Det här är bästa sättet för att såga ut hål för en diskho, handfat eller något annat som behöver att ett utsågat hål.

Märk ut var du ska såga och börja med att borra ett hål innanför markeringen. Det borrade hålet behöver inte vara stort, utan bara så att sågbladet får plats. Sen sågar du dig ut mot markeringen där du ska såga. Det här funkar för att såga ut hål i både olika storlekar och former. 

Är du en van användare av sticksågen går det att också att såga rakt ner i materialet utan att borra hål. Det funkar i de flesta trämaterial och med de flesta sågbladen. Det finns också blad som är gjorda för att ta sig igenom material snabbt.

Du kan börja såga mitt i materialet med en sticksåg!

Hitta den bästa sticksågen för dig

Är du mer nyfiken på sticksågar och deras funktioner. Ett nästa steg kan vara att titta på de sticksågar vi säljer mest av och som har fått högst betyg av våra kunder. Om dem skriver vi i artikeln Våra 5 populäraste sticksågar - testade av våra kunder.