Sticksågen är ett måste så fort du ska såga kurvor och former, men är också till stor hjälp när du ska göra enkla saker som att kapa brädor. Inte undra på att den blivit en favorit bland både hemmafixare och proffs! 

Gemensamt för alla sticksågar är att de har ett fastspänt sågblad som rör sig uppåt och nedåt i hög hastighet för att ta sig genom materialet som sågas. Däremot kan de olika modellerna skilja sig åt i prestanda, utformning och funktionalitet. För att bekanta dig med sticksågen och få en genomgång av de olika funktionerna rekommenderar vi vår guide Välj rätt sticksåg. 

Vilka sticksågar köper Proffsmagasinets kunder? 

Att säga vilken sticksåg som är objektivt bäst är alltså omöjligt, men genom att titta på vilka sticksågar våra kunder föredrar kan du få hjälp på vägen. När vi tittar på storsäljande modeller som dessutom fått toppbetyg av våra kunder, kan vi se att batteridrivna modeller på 18 volt är i topp. Lite längre ner på listan finns utrymme för både sticksågar med sladd och sticksågar som drivs av 12-voltsbatterier.  

Många sticksågar säljs nakna, det vill säga utan batteri och laddare. Men för dig som inte redan investerat i en batteriplattform finns många modeller även att köpa i paket. 

Sticksågar från välkända tillverkare 

Att satsa på välkända tillverkare är alltid ett säkert kort. De sticksågar vi säljer bäst av på Proffsmagasinet kommer från tillverkare som Milwaukee, Dewalt, Bosch, Hikoki, Metabo och Black & Decker.  

Vilken sticksåg är bäst i test? 

För att du lättare ska kunna välja vilken sticksåg som är bäst för ditt behov har vi jämfört de sticksågar vi säljer mest av just nu, och sammanställt kundomdömen lämnade via Trustpilot. De fullständiga produktomdömena kan läsas i sin helhet på respektive produktsida.

1. Milwaukee M 18 FBJS-0X

Populära sticksåg från Milwaukee med bra prestanda och allt du behöver. Med ställbart pendelverk och hastighet i flera steg kan du såga i en mängd olika material med fint eller grövre snitt. En bra sticksåg helt enkelt!

+ 800-3500 slag i minuten
+ 45° geringskapacitet
+ Slaglängd 25 mm

Så tycker våra kunder

Vi har fått in många recensioner av Milwaukee M 18 FBJS-0X och de allra flesta är väldigt positiva. Många hyllar dess prestanda och kvalitet, dess användarvänlighet och dess effektivitet. En användare skriver "Stabli och bra såg som är trevlig att jobba med. Bra bladstyrning som gör att snittet blir rakt även när man svänger. Bra med strömbrytare som inte behöver hållas inne hela tiden när man kör. Även bra med LED-lampa som lyser upp lite där man sågar ifall man har dåligt ljus." En annan skriver: "Råstark, enkel att använda, snabb och skön att hålla i. Något tyngre än konkurrenter men tror det är högre kvalitet på innanmätet i denna. Min första batteridrivna sticksåg."

2. Dewalt DCS335NT-XJ

Dewalt DCS335NT-XJ är en smidig och kraftfull sticksåg med en slaglängd på 26 mm och hastighet på 3200 slag per minut. Utsugsadaptern ger en renare arbetsmiljö och LED-belysning bättre synlighet vid snittytan.

Fördelar:

+ 26 mm slaglängd
+ 3200 slag per minut
+ LED-belysning

Så tycker våra kunder

Proffsmagasinets kunder uppskattar sticksågen Dewalt DCS335NT-XJ och ger den höga betyg och fina omdömen. En kund skriver "Bra såg. Lätt att byta blad" och en annan skriver "Bra sticksåg. Smidig. Känns gedigen att arbeta med.". En kund skriver dock att sågen är klumpigare än förväntat. I synnerhet när dammsugarmunstycket är påkopplat.

3. Bosch GST 12V-70

Med ett maximalt varvtal på 2800 varv i minuten och en slaglängd på 18 mm är 12-voltaren Bosch GST 12V-70 en kompakt och smidig sticksåg för dig som inte behöver den allra starkaste maskinen. Bosch själva beskriver den som "extremt kompakt och lätt" och vi är villiga att hålla med. Ställbart pendelverk i tre steg bidrar till flisfri sågning.

Så tycker våra kunder

Bosch GST 12V-70 är en storsäljare som genererat fina omdömen och höga betyg. En användare skriver "Bästa sågen jag har haft. Fantastisk att jobba med, lätt och precis". Enstaka användare påpekar dock att den kunde varit mer kraftfull. En användare skriver till exempel: "Väldigt smidig. Tappar orken med lilla batteriet i tjockare och hårdare trä. Klarar dock 40mm MDF utan problem. Mycket bra till skivor. Bra utsug.".