Är du ute efter en vinkelslip men vet inte vilken du ska välja? Då är den här guiden för dig! Proffsmagasinet går igenom verktygets olika delar, vad den kan användas till och vad du ska tänka på för att hitta den bästa vinkelslipen för dina behov.

Vinkelslipen är ett mångsidigt verktyg som du kan använda för att bland annat slipa, kapa eller putsa olika hårda material som metall, sten och betong.

Såklart finns det en mängd olika vinkelslipar på marknaden i olika prisklasser, både billigare varianter för några hundralappar till de riktiga proffsmaskinerna för upp emot några tusen. Om du så ska köpa din första vinkelslip eller byta ut den du har hemma, men vill ha lite mer kött på benen i ditt val är den här guiden för dig. Vi kommer gå igenom användningsområden, specifikationer och funktioner som är bra att ha koll på när du ska köpa rätt vinkelslip.

För att hitta en bra vinkelslip för dig är första steget att tänka igenom vad du ska använda den till.

Vad är en vinkelslip?

En vinkelslip är ett verktyg som du kan använda till flera olika saker. Det är ett maskinverktyg med en roterande utbytbar skiva och det är skivan som avgör vilket material och hur du kan jobba med den.

Eftersom det är skivorna som styr användningsområdet är vinkelslipen ett mångsidigt verktyg och du kan använda det till flera olika saker och jobba i en mängd olika material med. Exempelvis går det utmärkt att ha till material såsom trä, betong, stål, sten, kakel och metall.

Vinkelslipens skiva roterar extremt snabbt. Som jämförelse roterar borrmaskiner runt 700 till 1200 varv i minuten medan vinkelslipar kommer upp i en hastighet på runt 10 000 varv per minut. Den snabba rotationen gör verktyget väldigt effektivt.

När du använder vinkelslipen kan det komma gnistor. För att skydda dig har verktyget en inbyggd skyddsskärm. Skyddsskärmen ska vara enkel att vrida och du ska se till att ha den i ett läge så att gnistorna inte kommer mot dig utan bort från dig.

En vinkelslip kan du använda till flera saker, bland annat att slipa och kapa i material som sten och metall.

Vinkelslipens specifikationer

Du kan köpa en vinkelslip för några hundra lappar med det finns också riktigt dyra modeller som kostar desto mer. För att köpa en vinkelslip som passar dig och dina behov kan det vara bra att tänka ut vad den kommer användas till och vad den behöver klara av.

Storlek

Det finns olika storlekar på vinkelslipen och storleken avgör hur stora skivor du kan använda. En vanlig vinkelslip för 125- eller 150 millimetersskiva räcker långt för hemmafixaren. Ska du göra något som kräver mer kraft eller ett större skärdjup finns det också de vinkelsliparna med 230 millimetersskiva.

Höga varvtal

Som nämnt har en vinkelslip i regel ett väldigt högt varvtal på flera tusen varv i minuten (rpm), det betyder att skivan roterar med en mycket hög hastighet. Ju högre varvtal, desto effektivare jobbar maskinen. Ett högre varvtal sliter även mindre på skivan. Generellt är hastigheten på en vinkel inte reglerbar utan kör i gång med full kraft med en gång.

Vikt

Beroende på hur mycket du kommer använda och jobba med din vinkelslip kan vikten vara något att tänka på. Större maskiner är såklart tyngre så om du vet med dig att du inte behöver en stor vinkelslip kan det vara onödigt att köpa en sådan. De mindre vinkelsliparna finns såklart också i olika modeller och med lite olika specifikationer. Vet du med dig att du kommer jobba med din maskin mycket och under långa perioder kan det vara värt att investera i en lättare vinkelslip.

Funktioner

En vinkelslip är ett relativt enkelt verktyg när det kommer till funktioner och inställningar, men det finns några saker som kan vara vädra att tänka på när du gör ditt val.

Dämpa vibrationerna

När ett verktyg tar sig igenom hårda material med en så pass hög hastighet som vinkelslipen är det inte konstigt att det uppstår skakningar och vibrationer. För att undvika det här kan du köpa en vinkelslip med bra vibrationsdämpning. Ett exempel på det här är gummidämpning som upptar vibrationerna.

Särskilt viktigt är det att undvika så mycket vibrationer som möjligt om du jobbar med verktyget mycket och i långa perioder. Då kan skakningarna orsaka skador i exempelvis händer och armbågar.

Ett rejält grepp

Om en skakande och vibrerande maskin ska du kunna ha ett ordentligt och behagligt grepp. Det får du om din vinkelslip har ett tvådelat handtag.

Byt skiva enkelt

Att byta skivan ska vara enkelt! Och med enkelt menar vi helst att bytet ska kunna ske utan verktyg. En del vinkelslipar kräver nämligen ett verktyg för att byta skiva men det är smidigare med de där du enkelt kan byta genom att lossa och spänna en skruv med fingrarna.

Vad du kan göra med din vinkelslip beror på själva skivan. Se till att använda rätt skiva till rätt ändamål!

Batteri eller sladd?

Som med de flesta maskinverktyg idag finns det vinkelslipar som drivs av både, batteri, när och tryckluft. Såklart finns det både för och nackdelar med alla varianter.

Med den nätdrivna vinkelslipen kan du jobba utan att behöva tänka på att ladda den. Däremot är du begränsad i vart du jobbar. Sladdar medför också en risk för snubbelolyckor och går sladden sönder kan du behöva byta ut hela maskinen.

En batteridriven vinkelslip fungerar lite tvärtom den nätdrivna. Du kan bära den med dig och slipper krångla med sladdar och förlängningskablar. I stället behöver du tänka på att batteriet kan ta slut. Det kan då vara bra att ha två batterier för att alltid kunna ha ett laddat. Batteridrivna vinkelslipar kan också vara lättare att hantera i trånga utrymmen.

Använd samma batteri till flera verktyg

Har du investerat i en batteriplattform från ett särskilt varumärke kan du såklart köpa en vinkelslip i samma serie utan medföljande batteri och laddare och i stället använda de du har hemma. Många leverantörer har nämligen serier där du kan använda samma batterier till flera verktyg. Det kan också bli billigare i längden att investera i en verktygsserie då det kan vara billigare att köpa batteridrivna verktyg utan medföljande batterier än nätdrivna.

Har du inte batteri och laddare hemma kan du självklart köpa en vinkelslip där det ingår. Funderar du på att investera i en batteriplattform så kika då vilka verktyg som ingår, det kan nämligen skilja sig mellan märkena.

Använd rätt skiva

Att vinkelslipen är så mångsidig beror enbart av uppsjön av olika skivor som du kan fästa i maskinen. Beroende på vilket material du jobbar i ska du ha olika skivor. Det är också nödvändigt att du har skivor i rätt storlek för din vinkelslip!

Olika skivor till vinkelslip

Metallkapskiva – en tunn kapskiva som funkar bra för att kapa i rostfritt stål. Behöver inte jättemycket kraft för att ta sig igenom materialet.

Lamellskiva – Passar till att jämna metall och rostfritt stål, samt för att rensa svetsfogar. Skivan är gjord av slippapperslappar som ligger övervarandra.

Slipskiva – Sandpapper som är fäst på en gummiskiva och kan användas för att slipa i grovt i trä eller för att få bort gamla limrester eller sliten färg.

Diamantskiva – När du ska kapa i sten behöver du en diamantskiva. Diamantkapskivan skiljer sig dock beroende på om du ska jobba med hård eller mjuk sten. Ska du exempelvis kapa tegel, kakel eller marmor ska du ha en skiva med stängd kant medan hård sten kräver en skiva med öppen kant. Den öppnakanten kyler ner skivan automatiskt. Till hård sten räknas bland annat betong.

Bred diamantskiva – Diamantkapskivan finns också i en bred variant. Den här är främst till för att fräsa ur fog men används ofta också till att skära spår för rör och kablar i murade väggar.

Koppskiva – En enkel och ofta billig variant av skiva som är till för slipning av betong och annan hård sten.

Diamantslipkopp – En mer effektiv typ av slipkopp än ovan. Diamantslipkoppen finns i olika grovlek och kan användas för att exempelvis släta ut och slipa hårda material. Funkar utmärkt om du ska slipa ett betonggolv!

Kägelborste – Används för att få bort smuts och rost. Den finns i olika varianter och ska användas till olika material. Till järnhaltiga material ska du ha en stålborste medan du till material utan järnhalt och rostfritt stål ska ha en kopparborste.

Polerhätta – Kan fästas på en gummiskiva och användas till att polera din bil eller båt!

Användningsområden

Trots att vinkelslipen är ett relativt enkelt verktyg i bemärkelse av funktioner är användningsområdena många och verktyget multifunktionellt. Se bara till att använda rätt skiva för rätt ändamål!

Det finns flera olika typer av skivor och tillbehör som du kan fästa på vinkelslipen. Till exempel kan du använda en borste för att få bort rost och smuts.

Slipa med vinkelslipen

Som du kanske förstår av bara namnet kan du slipa med en vinkelslip. Du kan använda maskinen för att slipa de flesta materialen. Om du ska slipa i trä fäster du en gummiskiva och sedan sandpapper på den.

När du ska slipa sten och metall räcker inte sandpapper långt. Liksom vi kapning av sten behöver du vid slipning av sten en diamantskiva. Vid slipning av metall ska du använda en slip- eller lamellskiva. Hur grov den ska vara beror på metallen så var noga med att kolla upp att du använder rätt grovhet till rätt metall!

Kapa med vinkelslipen

Med vinkelslipen kan du använda till att kapa olika material. Det går lika bra att kapa metallstänger och bultar som det gör att kapa i en kakelplatta. När du kapar ska du använda en tunn skiva. Vilket material själva skivan ska vara gjord i varierar beroende på materialet du ska jobba i, men ofta fungerar en kapskiva gjord i metall. Undantaget är om du ska kapa i sten, då behöver du en diamantskiva.

Rengör med vinkelslipen

Du kan använda vinkelslipen för att rengöra ingrodd smuts eller rost. Till det kan du använda en kägelborste. Tänk på att använda rätt sorts borste till rätt material.

Rensa fogen med vinkelslip

Med ett frästillbehör kan du fräsa ut dåliga eller trasiga fogar för att sedan kunna lägga ny. Se bara till att du inte skadar själva plattorna. Om du ska rensa en svetsfog kan du använda dig av en lamellskiva.

Skär spår med vinkelslipen

Med en fräs fäst på vinkelslipen kan du även fräsa korta spår i väggar för kablar och annat. Du kan även använda en diamantklinga. Att skära spår med vinkelslipen funkar bra i material som lättbetong. Vid hårdare material behövs kraftigare maskiner.

Polera med vinkelslipen

För att ge vinkelslipen en smart extrafunktion tillverkas det polerhättor som du kan fästa på en slipskiva i gummi. Då funkar verktyget utmärkt till att polera till exempel båten, bilen eller andra ytor.

Det är viktigt att tänka på säkerheten när du använder en vinkelslip. Använd den inbyggda skyddsskärmen för att rikta damm och gnistor bort från dig.

Säkerhet

Eftersom vinkelslipen jobbar på en så hög hastighet och kan ge ifrån sig gnistor, damm och annat som kan skada både dig och din omgivning är det såklart viktigt att tänka på säkerheten. Du ska såklart se till att den inbyggda skyddsskärmen är riktad så att ingenting kommer mot dig utan att det riktas nedåt.

När du arbetar med en vinkelslip ska du själv vara klädd i skyddsutrustning såsom skyddsglasögon, hörselkåpor, handskar och mask. Detta för att skydda dig från att få in gnistor och damm i mun näsa och ögon, men också för att skydda dig från det höga ljudet som låter när du använder maskinen.

Det är förstås också viktigt att du fäster det du ska kapa eller slipa i ordentligt så att det inte börjar röra på sig medan du jobbar.