En vinkelslip kan vara bra att ha om du exempelvis ska kapa eller slipa i material som betong, sten eller metall. På marknaden finns det en hel del vinkelslipar att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken du ska köpa. Som lite hjälp på traven har vi på Proffsmagasinet tagit reda på vilka vinkelslipar som är populärast hos oss och som även testats och fått toppbetyg av våra kunder!

En vinkelslip är ett multifunktionellt verktyg som du kan jobba med i flera olika material och använda till flera olika jobb. Det som avgör vad du kan göra med din vinkelslip är en skiva som du fäster på maskinen. Beroende på vilket arbete du ska utföra krävs det alltså att du har rätt skiva för jobbet.

Vill du veta mer om vinkelslipar och hur du ska tänka för att hitta den bästa vinkelslipen för dig kan  du läsa mer i vår guide ”Så väljer du rätt vinkelslip”.

Vad är en vinkelslip?

En vinkelslip är ett maskinverktyg som främst används för att slipa och kapa i material som sten, betong och metall. Men i och med den utbytbara skivan kan du använda maskinen till mycket mer än så. Till exempel kan du också jobba med maskinen i material som trä, kakel och stål.

Du kan även använda maskinen för olika typer av jobb. Till exempel finns det skivor och tillbehör som gör att du kan både rengöra, skära spår och polera med vinkelslipen.

Specifikationsmässigt är vinkelslipen en relativt kraftfull maskin. Varvtalet, alltså hur snabbt skivan snurrar, ligger på flera tusen varv per minut. Ju högre varvtal, desto mer avverkar skivan. Dessutom håller skivan generellt längre vid ett högre varvtal. De vinkelslipar som vi på Proffsmagasinet säljer allra bäst av har alla ett varvtal mellan 8500 och 1000 varv per minut.

Batteridrivna vinkelslipar – populärast

Det finns vinkelslipar som är nätdrivna, tryckluftsdrivna eller batteridrivna. Bland de vinkelslipar som är populärast hos oss är de allra flesta batteridrivna med ett batteri på 18 volt (v).

Vilken typ av skruvdragare du ska välja beror såklart på dina förutsättningar. En batteridriven vinkelslip är bärbar och du är friare i var du kan jobba. Däremot måste du ta hänsyn till batteritiden och ladda batteriet då och då. Därför kan det vara bra att ha två batterier och en laddare. Då har du alltid ett batteri redo att användas.

Med en nätdriven maskin är du helt obegränsad i arbetstid. I stället är du begränsad i var du kan jobba i och med att du alltid måste vara i närheten av en nätkontakt.

Tips! Ha två batterier till dina maskinverktyg för att alltid ha ett laddat och redo att användas! Det kan också vara smart att investera i en batteriplattform, då kan du använda samma batteri och laddare till flera olika verktyg! Läs mer i vår artikel "7 anledningar att satsa på batteridrivna verktyg”.

En användbar standardstorlek

Det finns olika typer av vinkelslipar och olika storlekar, både för större och mindre jobb. Som en hemmafixare klarar man av de flesta jobben med en vinkelslip på omkring 125 millimeter i diameter. Det här är också något som märks bland våra storsäljande vinkelslipar – alla har nämligen en skivdiameter på 125 mm.

Våra 5 mest sålda vinkelslipar

Ytterligare en gemensamnämnare bland de vinkelslipar vi säljer mest av är att de alla är tillverkade av välkände etablerade varumärken såsom Bosch, Dewalt och Milwaukee.

Har du fler frågor och funderingar kring vilken vinkelslip som passar dig bäst? Tveka inte att höra av dig till Proffsmagasinets kundtjänst. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt!