En grovdammsugare är ett måste när du ska suga upp vätska, aska, spån och byggdamm. I den här guiden berättar vi allt du behöver veta för att kunna välja rätt modell utifrån ditt behov.

En vanlig hushållsdammsugare är bra på en sak – att suga upp damm. Så fort du ska suga upp någonting annat kommer du ha stor nytta av en grovdammsugare. Om du ska suga upp vätskor är grovdammsugaren en absolut nödvändighet, eftersom hushållsdammsugare vanligtvis inte tål fukt.

Grovdammsugare, som även kallas industridammsugare eller våtdammsugare, finns i en mängd olika utföranden med olika specialiteter. Från enklare grovdammsugare för bilen och garaget till avancerade industridammsugare som är testade för miljöfarligt damm och speciella miljöer.

Vill du lära dig mer om grovdammsugare?

Den här guiden är skriven för dig som går i tankar på att köpa en grovdammsugare och undrar vilken modell du ska välja. Om du redan har köpt en grovdammsugare eller har andra frågor har vi många andra artiklar om grovdammsugare.

Olika typer av dammsugare – vilken är rätt för dig?
Expert från Nilfisk: Så får du ut mer av din grovdammsugare
10 kul och oväntade användningsområden för en grovdammsugare
Expert från Kärcher: 5 tips när du ska välja grovdammsugare
Våra 5 populäraste grovdammsugare – testade av våra kunder
Damfritt arbete med dammklasserna L, M och H – så väljer du rätt!

Hur fungerar en grovdammsugare?

Den viktigaste skillnaden mellan en vanlig hushållsdammsugare och en grovdammsugare är hur luften flödar genom maskinen. I en vanlig dammsugare används utluften vanligtvis för att kyla ner motorn. En typisk grovdammsugare har i stället separat kylning för motorn och ett separat utblås. Det gör att du kan suga in vätskor och fukt utan att motorn tar skada. Med det sagt finns det grovdammsugare som fungerar på olika sätt, och även grovdammsugare som inte kan hantera vätskor. Därför ska du alltid kontrollera vad som gäller för varje enskild dammsugare.

Själva enheten består oftast av en stor hink i metall eller plast med en motor ovanpå. I dammsugaren sitter ett filter vars uppgift är att fånga upp partiklar av olika storlek. Filtret är löstagbart för att du ska kunna rengöra det eller torka det efter våtdammsugning.

När du suger upp damm, grus och spån kan du med fördel använda en dammsugarpåse för att spara på filtret, men vid våtdammsugning suger du vätskan rakt ner i behållaren. En annan fördel med grovdammsugaren är att du kan koppla den direkt till dammutblåset på ditt verktyg, vilket minimerar behovet av städning när du snickrat klart.

Grovdammsugare som hushållsdammsugare?

Att använda en hushållsdammsugare när du ska städa bilen eller suga upp blöta löv på uteplatsen är ingen bra idé, men hur skulle en grovdammsugare fungera som ersättare för en vanlig dammsugare i hemmet? Svaret är att grovdammsugaren absolut kan användas för att bli kvitt dammråttorna under vardagsrumssoffan, även om den ofta låter mer och kan vara otymplig att arbeta med.

Professionell grovdammsugare eller konsumentmodell?

Grovdammsugare finns i olika prisklasser. De billigaste är konsumentmodeller och de lite dyrare är avsedda för professionellt bruk. Konsumentdammsugare och professionella dammsugare har ofta liknande prestanda och likvärdiga funktioner. Skillnaden är att professionella dammsugare är byggda för att användas mer och att de även kan vara säkerhetsklassade utifrån vilken typ av damm de kan hantera. Till den professionella grovdammsugaren finns det ofta fler munstycken och tillbehör som gör specifika arbetsuppgifter enklare.  

Många yrkesanvändare gör misstaget att de köper en konsumentdammsugare för tyngre jobb, men även om inköpskostnaden är lägre är det sällan en lönsam affär. En konsumentdammsugare kommer göra ett bra jobb och hålla länge vid normal användning runtom i hemmet, men om den ska vara kopplad till ett verktyg på arbetsplatsen och användas många timmar varje dag kommer den snabbt slitas ut.

Motorns prestanda – hur stark dammsugare behöver du?

Grovdammsugarens motoreffekt mäts i watt, och på papperet är en grovdammsugare med fler watt starkare än en dammsugare med lägre-wattal. Generellt kan man säga att i stort sett alla grovdammsugare vi säljer på Proffsmagasinet är tillräckligt starka för att suga grus och vätskor. Däremot kan sugförmågan bli viktig när du behöver arbeta med längre slangar och vill ha bibehållen sugkraft.

Det är viktigt att välja en dammsugare med rätt säkerhetsklassning. Milwaukee AS-42MAC är M-klassad vilket innebär att den filtrerar bort 99,9 procent damm.

Viktigt att välja dammsugare med rätt dammklass

När du väljer grovdammsugare behöver du veta vad du ska suga upp och om det finns en risk att materialet är hälsofarligt. Det gäller framför allt yrkesanvändare som omfattas av speciella regler, men kan även vara aktuellt när du renoverar din gamla 70-talsvilla med asbest i väggarna. 

När du suger upp hälsofarligt damm är det viktigt att dammsugaren fångar upp så många av de skadliga partiklarna som möjligt. För det krävs ett bra filter och en tät konstruktion som hindrar luften från att ta andra vägar än genom filtret. Många hushållsdammsugare har bra filter, men eftersom det inte finns några krav på att anslutningar ska vara täta är det ingen garanti för att dammsugaren faktiskt gör vad den ska.

För att vara säker på att dammet stannar i dammsugaren behöver du en säkerhetsklassad dammsugare, vilket innebär att filtersystemet klarar av en viss filtreringsgrad. Dammklasserna är L (low risk), M (medium risk) och H (high risk). Även en dammsugare med dammklass L, som är den lägsta dammklassen, fångar upp 99 procent av dammet.

Läs mer i artikeln Damfritt arbete med dammklasserna L, M och H – så väljer du rätt!

Hur stor behållare behöver du?

Hur stor tank du behöver till din grovdammsugare beror på hur du kommer att använda den. De minsta har en tank runt 10 liter medan professionella grovdammsugare brukar börja runt 20 liter. En bra grundregel är att inte köpa en större behållare än vad du behöver eftersom en större behållare gör dammsugaren tyngre och svårare att hantera.

Tänk på att behållaren inte kan fyllas hela vägen upp (en flottör stänger vanligtvis av suget när vattnet nått upp till en viss gräns). Det gör att du kanske inte kan suga upp mer än 16 liter vatten i en 20-literstank.

Om du ska koppla dammsugaren till ett träbearbetningsverktyg som genererar en stor mängd damm och spån kan du ha nytta av en större modell som inte fylls upp lika snabbt. Ett alternativ är att införskaffa en spånsug, som samlar spånet i en säck.

Behållare i metall eller plast?

Ska behållaren vara gjord av plast eller metall? Båda har sina respektive för- och nackdelar. Metall är mer värmetåligt och bra om det riskerar att komma in glöd i dammsugare. Plast är å andra sidan lättare och tappar inte formen av smällar.

Behållare i plast eller metall? Båda har sina respektive för- och nackdelar.

Fler användningsområden med blåsfunktion

På många grovdammsugare kan du montera sugslangen på utblåset för att få maskinen att blåsa i stället för att suga. Funktionen kan användas till allt från att blåsa ihop lövhögar till att fylla badleksaker. Om du vill kunna utnyttja blåsfunktionen maximalt behöver du kontrollera så att det följer med passande munstycken för det du vill göra, eller att det finns att köpa som tillval.

Så kopplar du grovdammsugaren till ditt verktyg

Många köper en grovdammsugare för att koppla den till dammutsuget på ett verktyg. Verktygstillverkare brukar rekommendera att du ska välja en dammsugare med dokumenterad kompatibilitet, men även om röret inte skulle passa går det ofta att lösa med hjälp av övergångar. Till många grovdammsugare följer det med flexibla övergångar i gummi som passar på utblås med olika form och storlek. Om du använder ett handhållet verktyg blir arbetet enklare med en lång och flexibel sugslang.

Starta dammsugare med fjärrautomatik

En verktygskoppling går oftast att få till i efterhand med hjälp av adaptrar. Desto viktigare om du ska koppla grovdammsugaren till ett verktyg är att grovdammsugaren har ett eluttag med start/stopp-funktion (även kallat fjärrautomatik). Det innebär att dammsugaren startar automatiskt när verktyget börjar dra el och stänger av sig när du slutar arbeta.

Dammsugarpåsar för vått och torrt

En vanlig missuppfattning är att man inte behöver använda dammsugarpåse till grovdammsugare, men så fort du ska suga upp någonting annat än vätskor är en dammsugarpåse att rekommendera. Dammsugarpåsen förenklar tömningen av dammsugaren samtidigt som mindre damm fastnar i filtret.

Om du använder din grovdammsugare för att suga upp slipdamm eller aska är filterpåsen en absolut nödvändighet eftersom filtret annars hade satts igen på ett ögonblick. Det finns inte heller anledning att välja bort dammsugarpåsar ur ekonomisk synvinkel, eftersom ett nytt filter kostar betydligt mer än några påsar.

Det finn även dammsugarpåsar för vätskor. Dessa kommer till användning om du ska suga upp olja eller andra kladdiga vätskor och inte vill lägga så mycket tid på att rengöra behållaren efteråt.

Rätt munstycke för uppgiften

Man skulle kunna argumentera för att munstycket är den viktigaste delen på en grovdammsugare. Det är trots allt munstycket du håller i handen och arbetar med.

När du köper en enklare grovdammsugare brukar det ofta följa med ett antal munstycken, till exempel golvmunstycke, möbelmunstycke, fogmunstycke och våtmunstycke. Om du köper en professionell grovdammsugare finns det ofta mängder av munstycken som tillval. Oavsett vilken typ av grovdammsugare du ska köpa är det viktigt att kontrollera så att du kan använda de munstycken du kommer att behöva.

Dammsugarslangens storlek har betydelse

Hur lång slang du behöver till din grovdammsugare beror på hur du kommer att använda den. Om du bara dammsuger i din lilla verkstad kan 2 meter räcka gott och väl, men i många fall kommer du ha nytta av en slang som är längre än så. Med en längre slang kan du röra dig friare utan att behöva flytta på dammsugaren i tid och otid.

Om du ansluter dammsugaren till ett handhållet verktyg vill du absolut inte ha för kort slang eftersom det kommer att begränsa ditt arbetsområde. Om du är osäker på hur lång slang du kommer att behöva ska du kontrollera så att du kan byta ut den i efterhand, vilket du kan på de allra flesta grovdammsugare.

En annan faktor att ta hänsyn till är slangens tjocklek. Många grovdammsugare kommer med en slang på ca 32 mm i diameter, men om du ska suga upp blöta löv eller någonting annat som kan orsaka stopp är det bra om du kan sätta på en tjockare slang. På många dammsugare kan du koppla på en 50-millimetersslang utan problem.

Om du ska koppla grovdammsugaren till ett verktyg är sugslangens längd en faktor att ta hänsyn till.

Filtret fångar upp de minsta partiklarna

Filtret är en viktig del av grovdammsugaren oavsett om du ska suga upp damm, grövre smuts eller vätskor. För att du ska få ett bra resultat när du använder din grovdammsugare behöver du känna till hur filtret fungerar vid olika typer av dammsugning och ta hand om det på rätt sätt.

Våtdammsugning ställer krav på filtret

Även om en grovdammsugare är byggd för våt dammsugning behöver inte filtret vara det. Grovdammsugare levereras vanligtvis tillsammans med ett allround-filter som fungerar för både våt- och torrdammsugning, men om du använder grovdammsugaren mycket kan det vara värt att titta på olika specialfilter. Det kan till exempel vara HEPA-filter för torrdammsugning eller speciella våtfilter i snabbtorkande skumgummi-material. Efter att ha sugit upp vätska är det viktigt att du tar ut och torkar filtret innan du suger upp någonting annat. Därför kan det vara en bra idé att ha två eller fler filter att alternera mellan.

Mindre underhåll med automatisk filterrengöring

När du använder grovdammsugaren kommer det fastna små partiklar i dammsugarens filter. För att luften ska kunna strömma genom filtret behöver du med jämna mellanrum rengöra det – i synnerhet om du dammsuger utan filterpåse.

För att minska risken att filtret sätts igen har många grovdammsugare en funktion som ger filtret en omvänd luftstöt när du trycker på en knapp. Stöten får dammet att lossa från filtret och falla ner i tanken. Olika tillverkare kallar det olika saker (Nilfisk kallar det Push & Clean och Kärcher kallar det Tact), men funktionen brukar vara ungefär den samma. Funktionen fungerar bäst när den används i förebyggande syfte och gör mindre nytta när filtret redan är fullt.

Undrar du fortfarande vilken grovdammsugare du ska välja?

Nu vet du förhoppningsvis vilken typ av grovdammsugare du behöver. Har du fortfarande svårt att välja vilken du ska köpa? Här har vi samlat fem bästsäljande modeller som fått toppbetyg av våra kunder.