Bordscirkelsågen är ett kraftfullt verktyg som med imponerande enkelhet och hög precision klyver plankor och sågar skivmaterial. Även om bordscirkelsågen är ett värdefullt verktyg redan i sitt grundutförande finns det en mängd tillbehör som gör den ännu mer mångsidig.

Bordscirkelsågen är ett av de mest användbara verktygen i verkstaden och kan med enkelhet klyva reglar och kapa stora skivor. Samtidigt som det är ett relativt enkelt verktyg (i grund och botten är det en uppochnervänd cirkelsåg) krävs det både erfarenhet och kunskap för att bemästra den till fullo. Det är också viktigt att känna till vilka tillbehör som finns och hur du kan använda dem för att göra ditt jobb säkrare och mer effektivt. 

Sju tillbehör som gör din bordscirkelsåg bättre

Vinkelmätare

En av de främsta fördelarna med en bordscirkelsåg är att den kan göra raka snitt med hög precision. De flesta bordscirkelsågar har inbyggda vinkelmätare och tryckta måttskalor, men inte alla. Och om du har en äldre bordscirkelsåg som levt ett hårt liv är det inte säkert att de stämmer. Om du ska såga vinklar och vill vara säker på att vinkelanslaget är korrekt inställt eller att klingan är rak kan en digital vinkelmätare komma till användning.

Spånsug

När du använder en bordscirkelsåg kan du räkna med att det blir en hel del damm och spån. Som tur är har bordscirkelsågar i regel ett dammutsug på baksidan för att koppla på en extern dammuppsamlare. En grovdammsugare kan göra jobbet men blir snabbt full. Ofta är spånsugen, som samlar spånet i en säck, ett bättre alternativ. Spånet kan du dessutom använda till allt från att suga upp utspilld vätska till att förbättra jord i trädgården.

Vinkelanslag

Bordscirkelsågar har i regel två anhåll: ett parallellanslag som löper parallellt med klingan och ett skjutbart vinkelanslag som du använder när du ska såga snett. Om du tycker att vinkelanslaget är för litet eller att du saknar inställningsmöjligheter kan du ofta byta ut det mot en större och mer avancerad variant. Glöm inte att kontrollera så att det nya vinkelanslaget passar i de urfrästa spåren på arbetsbordet!

Ett rullbart stativ

Bordscirkelsågen är inget lätt verktyg som du enkelt slänger upp på arbetsbänken när du ska såga – det är inte ovanligt att varianter som marknadsförs som ”portabla” väger över 20 kilo. Om du behöver flytta din bordscirkelsåg med hyfsad regelbundenhet bör du köpa ett hopfällbart arbetsbord med hjul. Då kan du enkelt förvandla bordet till en kärra och rulla undan bordscirkelsågen när du inte behöver den. Vissa modeller förvarar sågen på högkant i hopfällt läge för att spara plats.

En bättre klinga

En vass, hel och ren klinga är en förutsättning för att din bordscirkelsåg ska kunna arbeta effektivt och ge ett bra resultat. När det börjar bli dags att byta klinga ska du ta dig tid att undersöka vilka alternativ som finns. Sågklingor med färre tänder ger till exempel ett snabbare men grövre snitt, medan en klinga med fler tänder ger ett finare snitt. Om du använder sågen mycket kan det vara värt att lägga lite mer pengar på en bättre klinga. Dyrare klingor är ofta laserskurna, håller formen bättre och kan slipas om flera gånger.

Rullbock

För att du ska kunna arbeta säkert med bordscirkelsågen behöver du kunna arbeta med lugna och kontrollerade rörelser. Det är lättare sagt än gjort när det sågade materialet hänger ut och sviktar ner bakom sågbordet. Ibland kan sågbordet dras ut och förlängas, men för större skivor och plankor kan du behöva en bock eller liknande som stöd. Rullbocken justeras i höjd för att passa sågbordet och har en roterande rulle som får materialet att glida fram obehindrat.

Påskjutare/Tryckblock

En bra grundregel när du använder en bordscirkelsåg är att hålla fingrar och händer borta från sågklingan. När du skjuter materialet mot sågklingan ska du i stället använda en påskjutare. Påskjutaren är en pinne i plast som är utformad för att trycka ner materialet samtidigt som den skjuter det framåt. En påskjutare brukar följa med när du köper en bordscirkelsåg, men om du vill ha en längre pinne eller föredrar en viss utformning finns det en uppsjö av olika varianter på marknaden. Ett närbesläktat hjälpmedel är tryckblocket som greppar materialet ovanifrån.