Att en grovdammsugare kan ta hand om grus, spån och vatten vet du säkert redan, men visste du att den också kan blåsa upp badleksaker och rensa stoppet i handfatet?

Om du bara ska suga upp torrt damm, sand och smågrus fungerar en hushållsdammsugare bra. Men så fort du ska hantera lite grövre smuts eller vätskor behöver du en grovdammsugare. Grovdammsugaren, eller industridammsugaren som den också kallas, fungerar i princip som en vanlig dammsugare, med den stora skillnaden att luften i en grovdammsugare normalt inte passerar genom den känsliga motorn.

Grovdammsugaren är givetvis ett måste om du ska renovera eller samla upp spån från en träbearbetningsmaskin, men användningsområdena är många fler än så. Någon som vet hur man kan använda en grovdammsugare är David Duvgren, försäljningschef på Nilfisk. I den här artikeln delar han med sig av sina knep.

Läs också:
Så väljer du rätt grovdammsugare
Olika typer av dammsugare – vilken är rätt för dig?
Expert från Nilfisk: Så får du ut mer av din grovdammsugare
Expert från Kärcher: 5 tips när du ska välja grovdammsugare
Våra 5 populäraste grovdammsugare – testade av våra kunder

Montera grovdammsugarens slang på utblåset

- Vad många inte vet är att du på många grovdammsugare kan montera sugslangen på utblåset och förvandla dammsugaren till en luftblåsare. Funktionen kan till exempel användas för att blåsa fram smuts från svåråtkomliga platser innan du suger upp den.

Blås upp luftmadrasser och leksaker med grovdammsugare

- Blåsfunktionen kan också användas för att blåsa upp luftmadrasser, badleksaker och annat som behöver fyllas med luft. Vi har till och med ett speciellt munstycke för det. Dammsugaren har ett stort luftflöde men eftersom trycket inte är så högt riskerar du inte att blåsa sönder grejerna, vilket du kan göra med din garagekompressor.

Visst du att du kan använda vissa grovdammsugare till att blåsa upp barnens pool? Koppla slangen till utblåset, sätt på ett munstycke och kör igång!

Vädra ut luft och lukt med dammsugare

- En annan variant är att använda dubbla slangar: en till insuget och en för att leda bort utluften. Det kan till exempel vara bra när du slipar ett lackat golv och det frigörs lösningsmedel och annat som du inte vill andas in. Partiklarna fastnar i filtret medan luft och lukt försvinner ut genom fönstret.

Koppla grovdammsugare till verktyg

- Att sopa och dammsuga spån och damm är inte den roligaste delen av ett snickeriprojekt. Genom att koppla dammsugaren direkt till verktyget kan du minska dammspridningen med upp till 90 procent. Om grovdammsugaren har eluttag med automatisk start- och stoppfunktion kommer dammsugaren starta när du sätter i gång verktyget. Kopplingen som följer med våra grovdammsugare passar nästan alla verktyg. Om den inte skulle passa brukar det finnas adaptrar.

Rensa hängrännorna med grovdammsugare

- Har hängrännorna på villan proppat igen? Ta av munstycket och dammsug rännan med röret så slurpar den i sig allting på nolltid. Firmor som specialiserat sig på att rensa hängrännor gör likadant med större industridammsugare.

Rensa avloppet med våtdammsugare

- Är det stopp i tvättställ, diskvask eller grovavlopp? Sätt en tejpbit över eventuella lufthål, försök få det så tätt som möjligt runt slangen och sätt i gång dammsugaren. Ibland får du upp klägget i dammsugaren – andra gånger räcker det att det flyttar lite på sig för att vattnet ska börja rinna igen.

Tvätta textiler med våtdammsugare

- Vad många inte tänker på är att en textiltvättmaskin i princip är en våtdammsugare med sprayfunktion. Har du fått en stor fläck på mattan eller soffan? Behandla fläcken och våtskura med medel och borste. Sedan använder du ett så smalt munstycke som möjligt för att suga ut vätskan ur textilen.

Städa upp glassplittret

- När ett glas åker i golvet brukar hushållsdammsugaren åka fram, men det är egentligen ingen bra idé. Glaset kan lätt göra hål i filterpåsen och då kan damm komma in i motorn. En grovdammsugare är mycket bättre lämpad för jobbet. Även om du använder en filterpåse i din grovdammsugare gör det ingenting om påsen skulle gå sönder.

Sug upp aska med grovdammsugare

- Det finns speciella askdammsugare på marknaden, men om du inte vill köpa en extra maskin kan du använda din grovdammsugare. Men du bör känna till att aska är lite kletigt och svårt att tvätta bort. Därför rekommenderar jag starkt att du använder en filterpåse. Filterpåsen kommer att bli tät långt innan den är helt full, men det får det vara värt eftersom en påse är mycket billigare än ett nytt filter.

Samla ihop och plocka upp saker

- Många upptäcker att de kan använda sin grovdammsugare för att fiska upp eller samla ihop saker. Förutsatt att behållaren är helt ren kan du till exempel använda den för att suga upp barnens lego. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra.