När behöver jag ett speciellt våtfilter? Varför ska jag använda dammsugarpåse när jag torrdammsuger? Vad ska jag tänka på när jag använder dammsugaren tillsammans med elverktyg? I den här artikeln ger David Duvgren på Nilfisk sina bästa tips till dig med grovdammsugare.

Undrar du varför din nya grovdammsugare tappar kraft, varför filtret sätts igen och vilka tillbehör som kan göra ditt arbete enklare? Här delar David Duvgren, försäljningschef på Nilfisk, med sig av sina bästa tips.

Läs också: Så väljer du rätt grovdammsugare

Använd filterpåse när du suger torrt

- När du köper en grovdammsugare från oss brukar vi skicka med en filterpåse. Många undrar vad de ska ha den till och varför de inte kan suga smutsen rakt ner i behållaren. Problemet är att huvudfiltret kommer att sättas igen mycket snabbare utan påse – i synnerhet om du är en hemmafixare som slipar, bygger och snickrar. Att hoppa över dammsugarpåsen är alltså ingen bra idé. Det kommer inte heller att bli billigare eftersom en dammsugarpåse kan kosta en tiondel av vad ett nytt filter kostar. Det är också mycket enklare att hålla dammsugaren ren när skräpet samlas i en påse som du tar ut och slänger.

Låt filtret torka ordentligt när du våtdammsugit

- En av fördelarna med grovdammsugaren är att de kan användas för att suga upp vatten. Då ska påsen tas ut men filtret ska sitta kvar. När du är färdig med våtsugningen ska du tömma och torka ur behållaren, demontera filtret och spola rent det om det behövs. Sedan måste filtret torka helt och hållet innan du börjar använda dammsugaren igen. Om du börjar torrdammsuga fint damm med fuktigt filter kommer det att bli som cement.

En av fördelarna med en grovdammsugare är att du kan suga upp vatten, men glöm inte att filtret måste torka helt efteråt.

Snabbtorka filtret i dammsugaren

- Om du dammsuger mycket och växlar mellan vått och torrt kan det vara en bra idé att ha två filter som du alternerar mellan. Men om du bara har ett filter och inte vill vänta på att det ska torka finns det ett trick! Sätt i gång dammsugaren utan behållare, med filtret monterat. Då kommer du få en väldigt stor luftgenomströmning som hjälper till att snabbtorka filtret.

Investera i ett speciellt våtfilter

- Om du dammsuger mycket vätskor ska du överväga att investera i ett speciellt våtfilter. Ett våtfilter består ofta av en väldigt finmaskig metallsil eller skumgummi. Våtfiltret filtrerar inte tillräckligt bra för att du ska kunna använda det för torrsugning, men det hindrar stora partiklar från att åka in i turbinen. En stor fördel med ett våtfilter är att det torkar så snabbt att det praktiskt taget bara är att ta ut det och ställa det på hyllan när du är klar.

Använd start/stopp-funktionen när du jobbar med verktyg

- När du kopplar dammsugarslangen till ett verktyg är det en fördel om dammsugaren har en automatisk start/stopp-funktion. Det innebär att dammsugaren startar samtidigt som du börjar använda ditt verktyg, förutsatt att maskinens elkabel är ansluten till ett eluttag på dammsugaren. Universaladaptern som vi skickar med passar till utsuget på nästan alla verktyg, och om den inte skulle passa går det ofta att lösa med adaptrar.

När du kopplat ditt verktyg till eluttaget på grovdammsugaren startar den automatiskt när du börjar arbeta.

Använd filterrengöringen på rätt sätt

- Många grovdammsugare har en halvautomatisk funktion för att rengöra filtret. När du trycker på en knapp aktiveras en omvänd luftstöt som får smutsen att lossa från filtret och falla ner i behållaren. Vi kallar det Push & Clean men andra tillverkare har sina egna namn. Det är en funktion som gör stor nytta när den används rätt, men många använder den fel. Den fungerar bäst om du blockerar inloppet så att du får ett vakuum i behållaren – då får du en kraftigare luftstöt. Du ska inte heller vänta tills filtret är helt igentäppt innan du trycker på knappen. Det ska också sägas att funktionen bara fungerar när du dammsuger utan filterpåse.

Se upp för hälsovådligt material

- Om du ska använda en grovdammsugare som byggdammsugare när du renoverar hemma är det viktigt att kontrollera att det inte rör sig om hälsovådligt material. Om du ska suga upp asbest eller kvartsdamm behöver du en dammsugare med hög filtreringsklass, och då pratar vi om lite dyrare proffsdammsugare. Om du absolut ska göra jobbet själv tycker jag att du ska gå till en maskinuthyrare och hyra en maskin som är gjord för att hantera skadligt damm. Du måste, förutom en klassad och godkänd dammsugare, ha en personlig skyddsutrustning såsom andningsmask och skyddskläder.

David Duvgren, försäljningschef på Nilfisk

Använd rätt tillbehör och munstycke för det du ska göra.

- När du köper en grovdammsugare brukar du få med de vanligaste munstyckena, men beroende på vad du ska göra med din dammsugare kan du behöva komplettera med fler tillbehör. En smart funktion hos många av våra grovdammsugare är att du kan koppla sugslangen till utblåset och använda ett speciellt munstycke för att blåsa upp luftmadrasser och badleksaker. Om du ska suga upp vatten är det en stor fördel om munstycket har gummiläppar.

Välj en slang med rätt längd och tjocklek

- Många billigare grovdammsugare har ganska korta slangar, men det brukar inte vara något problem att byta ut den till en längre. En kort slang räcker kanske om du ska dammsuga garaget, men om du ska koppla den till ett verktyg och slipa väggen kommer du behöva en längre. Du kan också byta till en grövre slang. Många av våra grovdammsugare för konsument har 32-millimetersslangar, men eftersom kopplingen alltid är 50 millimeter i diameter kan du byta till en grövre slang om du till exempel skulle behöva suga upp löv.